Tak. Og tak til spørgeren. Jeg tror ikke, at nogen i Folketinget kan være i tvivl om min holdning til USA's pakke på godt 83 mio. kr. til projekter i Grønland. I forrige uge havde vi grundige drøftelser i Udenrigspolitisk Nævn, i Grønlandsudvalget og i Udenrigsudvalget netop om pakken og den bredere sammenhæng, som den indgår i. Der burde derfor ikke være tvivl om, hvad jeg og regeringen mener om den sag.
Vi ser meget positivt på, at USA har valgt at øge sit civile engagement i Grønland, og sammen med min grønlandske kollega, Ane Lone Bagger, har jeg længe arbejdet for, at USA's interesse for Grønland kommer det grønlandske samfund mest muligt til gavn. Det har jeg gjort på baggrund af bred enighed i Folketinget, som det bl.a. fremgår af forslaget til vedtagelse V 38 fra december sidste år.
Jeg har ærlig talt været noget overrasket over flere af de meget skarpe reaktioner, som faldt oven på den amerikanske udmelding. Nogle maler et skræmmebillede ved at påstå, at USA maser sig ind og slår sprækker i rigsfællesskabet. Det billede kan jeg ikke genkende. Danmark og Grønland har igennem længere tid arbejdet på at sikre noget, der økonomisk er til nytte for Grønland, og vi har i fællesskab haft tæt kontakt til USA om pakken, og pakken støtter projekter i sektorer, som Grønland selv ønsker at udvikle som led i arbejdet med at diversificere landets økonomi, og det bakker vi selvsagt op om i regeringen.
Jeg er fuldt ud opmærksom på det større billede og på sammenhængen med stormagtsrivaliseringen i Arktis. USA's civile engagement finder jo ikke sted i et vakuum. At tro andet, vil jo være naivt, og det er vi bestemt ikke, hverken i Nuuk eller i København. Samtidig undrer det mig, at nogle mener, at den amerikanske interesse er en dårlig ting. USA er vores nærmeste allierede og har i mere end et halvt århundrede været en helt central partner i Arktis og Nordatlanten. Når Rusland udbygger baser langs den nordøstlige flanke, eller Kina viser interesse for regionen, er det kun naturligt, at vi i kongeriget forholder os til det sammen med USA. Vi har med andre ord fælles interesser i en region præget af lavspænding og konstruktivt samarbejde.