SPØRGETIDEN STARTER KL. 13.00.
Forslag til folketingsbeslutning om invitation til forhandlinger om trafikale investeringer.
Af Kristian Pihl Lorentzen (V), Hans Kristian Skibby (DF), Niels Flemming Hansen (KF), Mette Thiesen (NB) og Ole Birk Olesen (LA).
(Fremsættelse 12.05.2020).
2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
SPØRGSMÅL:
1) Til finansministeren af:
Marcus Knuth
(KF):
Kan ministeren redegøre for, hvad regeringen agter at foretage inden sommeren for at øge efterspørgslen i den danske økonomi i denne krisetid med covid-19?
(Spm. nr. S 1382).
2) Til udenrigsministeren af:
Christoffer Aagaard Melson
(V):
Kan udenrigsministeren forklare logikken i, at mange tusinde danskere ikke kan rejse til eksempelvis Rhodos til sommer, hvor smittetrykket med covid-19 er langt lavere end i Danmark?
(Spm. nr. S 1339).
3) Til udenrigsministeren af:
Eva Flyvholm
(EL):
Vil udenrigsministeren kritisere de voldsomme overgreb på journalister og demonstranter i forbindelse med demonstrationerne i USA, og hvad er udenrigsministerens holdning til præsident Trumps manglende håndtering af politivold og etnisk undertrykkelse?
(Spm. nr. S 1379. Medspørger: Rosa Lund (EL)).
4) Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
Vil ministeren tage initiativ til at gå i dialog med den kinesiske regering for at få standset produktion og handel med bjørnegalde, så de såkaldte galdefarme, hvor bjørne holdes indespærret til produktion af galde, kan blive lukket?
(Spm. nr. S 1340 (omtrykt)).
5) Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
Vil ministeren tage sagen om kinesiske vådmarkeder op i EU for på den måde at lægge pres på Kina i forhold til at forhindre fremtidig spredning af virus fra dyr til mennesker?
(Spm. nr. S 1341 (omtrykt)).
6) Til justitsministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Vil ministeren oplyse, hvorvidt sundhedsmyndighederne har anbefalet, at turister fra Norge, Tyskland og Island skal have ophold af minimum seks overnatninger uden for København, som regeringen har besluttet som et led i den delvise genåbning af grænserne?
(Spm. nr. S 1342).
7) Til justitsministeren af:
Jan E. Jørgensen
(V):
Hvad er ministerens holdning til, at europæiske (med undtagelse af borgere fra Tyskland, Norge og Island) ægtefæller og kærester af danskere bosat i udlandet ikke har mulighed for at rejse ind i Danmark på familiebesøg med deres danske ægtefælle eller kæreste som følge af regeringens nuværende retningslinjer?
(Spm. nr. S 1352).
8) Til justitsministeren af:
Tommy Ahlers
(V):
Deler ministeren Københavns overborgmester, Frank Jensens, opfattelse af, at reglerne om, at turister ikke må overnatte i København, er svære at forstå, når han den 29. maj 2020 til TV 2 Lorry siger, at »Det er for mig ærlig talt svært at forstå, at turisterne ikke må overnatte i København, og at vi som den eneste by i landet stadig er ramt af en form for indrejseforbud fra vores nabolande«?
(Spm. nr. S 1359, skr. begr. (omtrykt) Medspørger: Martin Geertsen (V)).
9) Til justitsministeren af:
Eva Kjer Hansen
(V):
Vil ministeren forbyde danskere at rejse til de europæiske lande, hvis borgere ministeren ikke vil tillade indrejse i Danmark?
(Spm. nr. S 1363. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
10) Til justitsministeren af:
Ulla Tørnæs
(V):
Hvad er ministerens holdning til, at danske statsborgere, der er bosat i udlandet, ikke må tage deres udenlandske ægtefælle og børn med på ferie i Danmark?
(Spm. nr. S 1365. Medspørger: Eva Kjer Hansen (V)).
11) Til justitsministeren af:
Anne Honoré Østergaard
(V):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at danskere med bopæl i udlandet ikke må tage med deres udenlandske ægtefælle til Danmark for at besøge familien, når danskere med bopæl i Danmark gerne må?
(Spm. nr. S 1368, skr. begr.).
12) Til justitsministeren af:
Andreas Steenberg
(RV):
Al den stund at mange europæiske lande nu åbner grænserne for alle EU-lande, vil regeringen så også rive sin grænsemur ned, så borgerne igen kan få besøg af deres partnere og familier fra udlandet?
(Spm. nr. S 1373).
13) Til justitsministeren af:
Birgitte Bergman
(KF):
Er ministeren enig i, at det er svært for lystsejlere og lystbådehavne at overholde reglen om 6 dages booking i relief til udlændinges gyldige indrejsehjemmel i Danmark, og agter ministeren at lempe på denne regel for de omtalte gæster til gavn for de danske lystbådehavne?
(Spm. nr. S 1387 (omtrykt)).
14) Til justitsministeren af:
Jan E. Jørgensen
(V):
Agter ministeren at gøre det til et anerkendelsesværdigt formål at lade europæiske ægtefæller og kærester af udenlandsdanskere rejse med ind i Danmark på familiebesøg før den 31. august?
(Spm. nr. S 1353).
15) Til justitsministeren af:
Eva Kjer Hansen
(V):
Hvad er begrundelsen for, at regeringen nu vil tillade almindelig færden over grænsen for beboere i grænselandet, når regeringen tidligere har afvist det?
(Spm. nr. S 1366. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
16) Til justitsministeren af:
Andreas Steenberg
(RV):
Hvorfor har regeringen indført en grænsemur, der betyder, at en udlænding først må besøge familie eller sin kæreste i Danmark, når vedkommende herboende person er død, men ikke mens den herboende er døende?
(Spm. nr. S 1380).
17) Til social- og indenrigsministeren af:
Marie Krarup
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at børn i dag får mere og mere mærkelige navne, som f.eks. Ønne og Diddledarling?
(Spm. nr. S 1326).
18) Til social- og indenrigsministeren af:
Mette Hjermind Dencker
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at Social- og Indenrigsministeriet ikke har inkluderet Landdistrikternes Fællesråd, som bl.a. repræsenterer 55 kommuner og 2 regioner, på høringslisten i forbindelse med høring over udkast til lovgrundlag vedrørende reform af udligningssystemet, men udelukkende har sendt det i høring til KL og Danske Regioner?
(Spm. nr. S 1355).
19) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Hvad mener ministeren om at ældre mennesker tilsyneladende er blevet nægtet at forlade deres bolig, som det fremgår af artiklen »Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære« bragt på www.alzheimer.dk den 20. maj 2020?
(Spm. nr. S 1354).
20) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvad er ministerens holdning til solnedgangsklausulen i epidemiloven vedrørende de midlertidige beføjelser?
(Spm. nr. S 1357).
21) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at en række praktiserende læger har politianmeldt Sundhedsministeriet vedrørende de 5,3 mio. bestilte coronatest?
(Spm. nr. S 1358).
22) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Er det ministerens holdning, at kommuner lever op til ældreaftalen vedrørende tilbuddet til borgerne om grundigere rengøring, hvis en kommune skriver ud til sine borgere, at de kan få 10 minutters ekstra rengøring, og hvad vil ministeren gøre for at sikre, at der bliver tilbudt en grundigere rengøring?
(Spm. nr. S 1369).
23) Til sundheds- og ældreministeren af:
Gitte Willumsen
(V):
Mener ministeren – i lyset af at smitten ifølge sundhedsmyndighederne spreder sig bedst i større forsamlinger – at risikoen for større forsamlinger er større på hotellerne i København end eksempelvis på hoteller i Hvidovre?
(Spm. nr. S 1370).
24) Til sundheds- og ældreministeren af:
Gitte Willumsen
(V):
Hvad er den sundhedsfaglige begrundelse for, at man kun må komme til Danmark som turist, hvis man har bestilt minimum seks overnatninger her?
(Spm. nr. S 1371).
25) Til sundheds- og ældreministeren af:
Anne Honoré Østergaard
(V):
Mener ministeren, at der er tilstrækkelige sundhedsfaglige argumenter for, at danskere med bopæl i udlandet ikke må tage med deres udenlandske ægtefælle til Danmark for at besøge familien, når danskere med bopæl i Danmark gerne må?
(Spm. nr. S 1372).
26) Til transportministeren af:
Tommy Ahlers
(V):
Er ministeren bekymret for, om forbuddet mod, at turister overnatter i København, vil føre til mere trængsel i de i forvejen tætpakkede busser, tog og S-tog, der kører ind og ud af København?
(Spm. nr. S 1360. Medspørger: Martin Geertsen (V)).
27) Til transportministeren af:
Hans Kristian Skibby
(DF):
Synes ministeren ikke, at det giver endog meget god mening at igangsætte en hurtig politisk forhandling, hvor Folketingets partier kan opnå flertal for en infrastrukturaftale på de områder, hvor trafikale projekter kan fremrykkes og gennemføres relativt hurtigt anlægsmæssigt?
(Spm. nr. S 1378).
28) Til ministeren for udviklingssamarbejde af:
Marie Krarup
(DF):
Hvad synes ministeren om situationen for Mellemøstens forfulgte kristne, herunder særlig i Irak og Syrien, hvor de kristne mindretal er tæt på udslettelse, og hvilke konkrete initiativer har regeringen iværksat for at hjælpe denne gruppe?
(Spm. nr. S 1328).
29) Til børne- og undervisningsministeren af:
Jens Henrik Thulesen Dahl
(DF):
Hvad er ministerens holdning til kristendomsundervisningen i folkeskolen, og finder ministeren, at der kan være behov for at kigge på, hvordan undervisningen i kristendom kan styrkes?
(Spm. nr. S 1324).
30) Til børne- og undervisningsministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Hvordan vil ministeren sikre, at flere anbragte børn og unge tager folkeskolens afgangsprøver?
(Spm. nr. S 1343 (omtrykt)).
31) Til børne- og undervisningsministeren af:
Stén Knuth
(V):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at egu ikke er ligestillet med eud-uddannelsen, som bl.a. har praktikpladstaxameter, indgår i aub-ordningen og senest har modtaget en opgradering af værkstedsfaciliteter som følge af en ubalance i aub-systemet?
(Spm. nr. S 1377).
32) Til forsvarsministeren af:
Kim Valentin
(V):
Er ministeren enig i, at det generelt skal være op til en domstol at vurdere, om hjemmesider skal lukkes?
(Spm. nr. S 1348).
33) Til forsvarsministeren af:
Lise Bech
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at nogle af Danmarks mest udsatte veteraner har haft det særlig hårdt under coronapandemien, hvor den sociale kontakt for mange har været begrænset, og har ministeren konkret søsat nogle initiativer i perioden for at hjælpe denne gruppe veteraner?
(Spm. nr. S 1356).
34) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Per Larsen
(KF):
Vil ministeren tage højde for regionale styrkepositioner i forbindelse med den igangværende klyngekonsolidering på erhvervsfremmeområdet?
(Spm. nr. S 1284 (omtrykt)).
35) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Katrine Robsøe
(RV):
Synes ministeren, at det er rimeligt, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus efter udlændingelovens § 7, stk. 3, fortsat ikke har ret til gratis videregående uddannelse, og vil ministeren ændre dette?
(Spm. nr. S 1325).
36) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Katrine Robsøe
(RV):
Hvad vil ministeren gøre for at sikre oprettelse af ekstra studiepladser ved optaget i 2020, som går ud over en generel opfordring til uddannelsesinstitutionerne, idet det på grund af effekterne af coronakrisen forventes, at langt flere vil søge ind på en videregående uddannelse til sommeren 2020?
(Spm. nr. S 1375. Medspørger: Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)).
37) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Ulla Tørnæs
(V):
Er ministeren enig i, at der bør laves justeringer i dimensioneringsmodellen for at muliggøre et øget optag på landets uddannelsesinstitutioner i 2020, og hvis det er tilfældet, hvilke justeringer kan ministeren så foreslå?
(Spm. nr. S 1367. Medspørger: Katrine Robsøe (RV)).
38) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Jens Henrik Thulesen Dahl
(DF):
Henset til, at ministeren tidligere har udtalt, at man ønskede at oprette flere studiepladser til optaget 2020, har ministeren så en plan for, hvilke uddannelser der skal oprettes flere pladser på, og hvordan vi sikrer både flere pladser og høj kvalitet?
(Spm. nr. S 1374. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
39) Til erhvervsministeren af:
Kim Valentin
(V):
Hvad er ministerens holdning til, at Københavns Kommune indtil videre har mistet 4,25 mia. kr. i tabt omsætning fra udenlandske turister, og hvad vil ministeren gøre for at sikre københavnske turistvirksomheder, der lige nu står i en ekstraordinært sårbar situation?
(Spm. nr. S 1350).
40) Til erhvervsministeren af:
Hans Kristian Skibby
(DF):
Vil ministeren, idet der henvises til regeringens udmelding fredag den 29. maj 2020, hvor alle rejser til en lang række lande blev frarådet som minimum frem til udgangen af august måned, redegøre for regeringens vurdering af situationen hos de danske rejsearrangører, rejsebureauer og onlinerejseportaler og oplyse, om ministeren mener, at de mange tusind kunder i øjeblikket oplever en tilfredsstillende situation?
(Spm. nr. S 1376).
41) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Morten Dahlin
(V):
Mener ministeren stadig, at det er en god idé at indføre det modtageloft over ikkevestlige indvandrere, som Socialdemokratiet lovede inden valget sidste år?
(Spm. nr. S 1334).
42) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Morten Dahlin
(V):
Deler ministeren statsministerens opfattelse af, at statsløsekonventionen »beskytter de forkerte«, dvs. fremmedkrigere, og »har et forkert indhold«, sådan som statsministeren udtalte sidste år i november?
(Spm. nr. S 1335).
43) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard
(DF):
Mener ministeren, at indvandringen fra arabiske og nordafrikanske lande har bidraget positivt til det danske samfund og i bekræftende fald hvordan?
(Spm. nr. S 1336).
44) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard
(DF):
Hvornår får regeringen etableret asyllejre i udlandet?
(Spm. nr. S 1338).
45) Til beskæftigelsesministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
Mener ministeren, at man i lyset af at Danfoss og en række andre virksomheder har vist forståelse for at inddrage autisters styrker i produktionen, bør lade sig inspirere til at iværksætte et yderligere samarbejde mellem det offentlige og det private, så man i højere grad kan inddrage autister og andre personer med særlige handicap i produktionsarbejde, og hvilke initiativer påtænker regeringen at tage yderligere for at bruge de positive erfaringer fra Danfoss og andre virksomheder til glæde for autister og andre handicappede, deres pårørende og virksomhederne?
(Spm. nr. S 1361 (omtrykt)).
46) Til boligministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
I lyset af at Danmark mangler tusinder af bofællesskaber, ældreboliger m.v., har regeringen så gjort sig overvejelser, om man kan løse en del af denne udfordring ved at iværksætte byggerier i et samarbejde mellem offentlige og private virksomheder, og hvilke yderligere initiativer mener ministeren at man bør tage på dette område for at få etableret et tilstrækkeligt antal boliger til ældre?
(Spm. nr. S 1362).
47) Til miljøministeren af:
Christoffer Aagaard Melson
(V):
Er ministeren villig til at gå i dialog med Vejle Kommune i forhold til at tilvejebringe en hjemmel, så kommunen har mulighed for at bidrage til oprensningen af malakitgrønt i Turbinesøerne ved Randbøldal?
(Spm. nr. S 1332).