SPØRGETIDEN STARTER KL. 13.00.
Forespørgsel til uddannelses- og forskningsministeren om su til vandrende arbejdstagere.
Af Ulla Tørnæs (V), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Katarina Ammitzbøll (KF) og Henrik Dahl (LA).
(Anmeldelse 27.02.2020. Fremme 10.03.2020).
Eventuel afstemning udsættes til torsdag den 28. maj 2020.
2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
FORESPØRGSEL NR. F 51:
Forespørgsel til uddannelses- og forskningsministeren:
Vil ministeren oplyse, hvad regeringen vil gøre for at leve op til forpligtigelserne i su-forliget fra 2013 om det fastsatte udgiftsloft for su til vandrende arbejdstagere?
Af Ulla Tørnæs (V), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Katarina Ammitzbøll (KF) og Henrik Dahl (LA).
SPØRGSMÅL:
1) Til finansministeren af:
Morten Messerschmidt (DF):
Hvad er ministerens holdning til, at Frankrig og Tyskland vil lave en genopretningsfond på 500 mia. euro i kølvandet på coronakrisen, og kan den danske regering garantere, at Danmark ikke kommer til at hæfte for det lån, som skal finansiere fonden?
(Spm. nr. S 1217).
2) Til finansministeren af:
Marcus Knuth (KF):
Er det ministerens hensigt at genåbne trepartsforhandlingerne, så virksomhederne kan imødese større fleksibilitet i forhold til anvendelse af deres medarbejdere parallelt med den generelle genåbning af Danmark, eller ønsker ministeren fortsat at lade virksomhederne være bundet af reglen om 30 pct. afskedigelse og hjemsendelse af minimum 50 personer, før der kan opnås lønkompensation?
(Spm. nr. S 1237).
3) Til udenrigsministeren af:
Niels Flemming Hansen (KF):
Hvad er ministerens holdning til, at den amerikanske regering er ved at udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte til Grønland?
(Spm. nr. S 1165 (omtrykt)).
4) Til udenrigsministeren af:
Morten Messerschmidt (DF):
Hvad er udenrigsministerens holdning til, at den tyske forfatningsdomstol har dømt ECB’s opkøbsprogrammer »uholdbare« og sat EU-Domstolen til side som øverste myndighed?
(Spm. nr. S 1214).
5) Til justitsministeren af:
Peter Skaarup (DF):
Hvad er ministerens holdning til og hvordan vil ministeren sætte ind over for bandemedlemmer, der i denne coronatid i stor stil kører over den dansk-svenske grænse uden at have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål?
(Spm. nr. S 1208 (omtrykt). Medspørger: Morten Messerschmidt (DF)).
6) Til justitsministeren af:
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF):
Hvad er ministerens holdning til at placere den nye coronastyrelse i Kolding, jf. at Kolding Kommunes borgmester er kommet med et oplæg hertil?
(Spm. nr. S 1216, skr. begr.).
7) Til justitsministeren af:
Eva Kjer Hansen (V):
Får tyske turister lov til at komme til Danmark i pinsedagene i år?
(Spm. nr. S 1232. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
8) Til justitsministeren af:
Ulla Tørnæs (V):
Hvad mente ministeren, da han som svar på spørgsmål nr. S 1143 i Folketingets spørgetid den 13. maj 2020 sagde følgende til spørgsmålet om at gøre et lejebevis til et sommerhus eller en campingplads til et anerkendelsesværdigt formål: »Det synes jeg faktisk er en fornuftig tilgang – altså, i stedet for at sige, at enten skal alt være åbent, eller også skal alt være lukket, synes jeg, at det med at sige, at vi må vurdere, hvad de anerkendelsesværdige formål er, er fornuftigt.«?
(Spm. nr. S 1234 Medspørger: Eva Kjer Hansen (V)).
9) Til justitsministeren af:
Bertel Haarder (V):
Hvorfor følger regeringen ikke op på den prisværdige åbning, ministeren gav i spørgetiden, hvor han åbnede for, at en sommerhuslejekontrakt kunne være et anerkendelsesværdigt formål for turisters indrejse, specielt når det er så afgørende, at lejerne får besked hurtigt, og når der tilmed er flertal for det i Folketinget?
(Spm. nr. S 1240. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
10) Til justitsministeren af:
Nils Sjøberg (RV):
Coronakrisen viser med al tydelighed, at Danmark har brug for at være forberedt til en eventuelt kommende pandemi, mener ministeren, at der er basis for at oprette en værnemiddelstyrelse, som kan have overblik over et produktionsapparat m.v., og som i løbet af kort tid kan fremskaffe eller producere de nødvendige værnemidler, så vi ikke skal være afhængige af det globale marked, og har ministeren gjort sig overvejelser om, hvor en sådan værnemiddelstyrelse skal placeres i Danmark?
(Spm. nr. S 1244, skr. begr. (omtrykt)).
11) Til justitsministeren af:
Anni Matthiesen (V):
Hvad er ministerens holdning til at åbne grænsen for tyske bådejere, som har båd i Danmark, på lige fod med tyske sommerhusejere?
(Spm. nr. S 1256).
12) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Marie Bjerre (V):
Hvornår vil ministeren indkalde til forhandlinger om en langsigtet plan til sikring af alternative drivmidler som opfordret til af et bredt flertal i Folketinget under behandlingen af forespørgsel nr. F 26?
(Spm. nr. S 1238).
13) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Marie Bjerre (V):
Hvordan mener ministeren at kravene for iblanding af biobrændstoffer, herunder det avancerede iblandingskrav, skal se ud efter 2020?
(Spm. nr. S 1239).
14) Til sundheds- og ældreministeren af:
Per Larsen (KF):
Selv om et bredt flertal af Folketingets partier den 1. maj 2020 indgik en aftale om at styrke mulighederne for besøg i ældreplejen, har mange ældre i dag fortsat ikke mulighed for at få besøg, hvilket fremgår af Ældre Sagens pressemeddelelse »Beboere på plejehjem har ikke tid til at vente på flokimmunitet, behandling eller en vaccine« fra den 18. maj 2020, hvad er ministerens holdning til, at mange ældre fortsat ikke kan få besøg trods aftalen, og hvad vil ministeren gøre for at sikre, at flere ældre kan få besøg hurtigere af deres pårørende?
(Spm. nr. S 1211).
15) Til sundheds- og ældreministeren af:
Eva Kjer Hansen (V):
Hvorfor synes ministeren, at det sundhedsfagligt er vigtigt, at serveringssteder skal lukke kl. 24?
(Spm. nr. S 1233. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
16) Til sundheds- og ældreministeren af:
Peter Skaarup (DF):
Synes ministeren, det var retvisende, at det på pressemødet den 11. marts 2020 blev fortalt til danskerne, at nedlukningen af Danmark skete på myndighedernes anbefaling, og kan ministeren i givet fald oplyse, hvilke konkrete myndigheder der var tale om?
(Spm. nr. S 1254 (omtrykt). Medspørger: René Christensen (DF)).
17) Til børne- og undervisningsministeren af:
Peter Juel-Jensen (V):
Anerkender ministeren, at en kommende driftsoverenskomst ligger i forlængelse af erhvervsuddannelsesaftalen fra 2018 set i lyset af, at Bornholms borgmester i et brev af 5. maj 2020 har forespurgt om mulighed for dispensation fra folkeskolelovens § 20, stk. 1, så der kan indgås driftsoverenskomst med Campus Bornholm om et 10.-klassetilbud, hvor der forud ligger en længere dialog med ministeriet?
(Spm. nr. S 1226).
18) Til erhvervsministeren af:
Kim Valentin (V):
Hvad mener ministeren om, at markant færre virksomheder er gået konkurs i løbet af coronakrisens første 2½ måned i forhold til samme periode de seneste 5 år, og hvad er ministerens forventninger til omfanget af konkurser resten af året?
(Spm. nr. S 1235).
19) Til erhvervsministeren af:
Ulla Tørnæs (V):
Hvorledes og med hvilken hjemmel mener ministeren at det er blevet afklaret, at det såkaldte neutralitetsprincip fremover skal gælde for trepartsaftalen om lønkompensation?
(Spm. nr. S 1250. Medspørger: Troels Lund Poulsen (V)).
20) Til erhvervsministeren af:
Troels Lund Poulsen (V):
Vil ministeren oplyse sin politiske holdning til, at regeringen i et svar til Folketinget den 23. marts 2020 om lønkompensation, jf. svar på spørgsmål nr. 26 til lovforslag nr. L 141, bevidst har vildledt Folketinget, samt oplyse, hvad denne alvorlige vildledning giver anledning til?
(Spm. nr. S 1251. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
21) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard (DF):
Mener ministeren, at Folketinget bør lovgive, således at det lokale selvstyre i højere grad skal kunne bestemme, hvordan den enkelte kommune indretter sig, så den f.eks. tilgodeser muslimske helligdage på samme vis, som den for nuværende er indrettet efter kristne helligdage, så kommunens institutioner holder lukket omkring fejringen af den muslimske eid, så elever kan få fri til fredagsbøn, så eleverne vil have mulighed for at bede undervejs i undervisningstiden, så klasserne er kønsopdelte, så klasserne varetages af en lærer af samme køn som eleverne, så de kommunalt ansatte ikke giver hånd til det modsatte køn, så islamundervisning får en større plads i undervisningen osv.?
(Spm. nr. S 1230).
22) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard (DF):
Anser ministeren et mere og mere opdelt dansk samfund for en succes, eftersom flere og flere kommuner tager flere og flere religiøse hensyn til muslimske særkrav, og ministeren ikke ønsker at lovgive imod det?
(Spm. nr. S 1231).
23) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Nils Sjøberg (RV):
Mener ministeren, at love og regler om dansk statsborgerskab (indfødsret) bliver forvaltet hensigtsmæssigt, når der ikke er mulighed for at søge dispensation for de gældende regler, og mener ministeren, at ansøgningsproceduren er tilstrækkelig fleksibel, når der ikke er mulighed for undervejs i ansøgningsforløbet at supplere med yderligere dokumentation og/eller supplere sin ansøgning med f.eks. en dansk 3?
(Spm. nr. S 1243, skr. begr.).
24) Til kulturministeren af:
Kim Valentin (V):
Hvad mener ministeren om, at Kulturministeriets daværende departementschef midt i marts ringede til DR og TV 2 og bad dem sende størstedelen af de medarbejdere hjem, som ikke lavede nyheder?
(Spm. nr. S 1236).
25) Til kulturministeren af:
Britt Bager (V):
Mener ministeren, at der har været lovhjemmel til at give instruks til DR og TV 2, da den daværende departementschef i Kulturministeriet bad dem sende størstedelen af deres medarbejdere hjem i forbindelse med nedlukningen af Danmark?
(Spm. nr. S 1241).
26) Til kulturministeren af:
Britt Bager (V):
Hvad er ministerens holdning til, at ensemblerne og orkestrene ikke er tænkt med i genåbningsplanen, og er ministeren enig i, at en kammermusik- eller jazzkoncert kan sidestilles med en teaterforestilling, som gerne må afholdes efter udvidelse af fase 2?
(Spm. nr. S 1242).
27) Til kulturministeren af:
Anni Matthiesen (V):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at teatrene fortsat ikke ved, hvornår pengene fra hjælpepakken går ind på deres konto, og hvordan vil ministeren sikre, at dette sker hurtigst muligt?
(Spm. nr. S 1255).