SPØRGETIDEN STARTER KL. 13.00.
Forslag til folketingsbeslutning om, at statens uddannelsesstøtte (su) skal forbeholdes danske statsborgere.
Af Peter Seier Christensen (NB) m.fl.
(Fremsættelse 04.02.2020).
Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af en helhedsorienteret studieplan for studerende med handicap.
Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) m.fl.
(Fremsættelse 26.02.2020).
Forslag til folketingsbeslutning i henhold til grundlovens § 47 med hensyn til statsregnskabet for finansåret 2018.
(Forslaget som fremsat (i betænkning) 07.05.2020. Anmeldelse (i salen) 12.05.2020).
4) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
SPØRGSMÅL:
1) Til finansministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
I sidste uge fortalte ministeren, at 184.000 danskere står til at blive hårdt ramt af enten fyringer eller hjemsendelser her under coronaen – planlægger ministeren stadig at gennemføre den aftale, som trods advarsler fra fagbevægelsen allerede fra den 1. juli vil give faglært arbejdskraft fra ikke-EU-lande langt lettere adgang til Danmark?
(Spm. nr. S 1040, skr. begr. (omtrykt) Medspørger: Peter Skaarup (DF)).
2) Til finansministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
Hvad tror ministeren at den nu tidligere pressechef i Finansministeriet, Sigga Nolsøe, kan have ment med, at det er en »svær stilling, hvis man ikke er professionel socialdemokrat«, og hvad mener ministeren at det siger om forholdet mellem regeringsparti og embedsapparat under denne regering?
(Spm. nr. S 1053 (omtrykt). Medspørger: Peter Skaarup (DF)).
3) Til finansministeren af:
Hans Kristian Skibby
(DF):
Hvordan forholder ministeren sig til støttepartiernes udmelding om, at SAS mod statsstøtte skal flyve mere klimavenligt, end de gør i dag?
(Spm. nr. S 1068 (omtrykt)).
4) Til justitsministeren af:
Bertel Haarder
(V):
Vil ministeren forklare, hvorfor en sommerhuslejekontrakt ikke kan være et anerkendelsesværdigt formål med indrejse?
(Spm. nr. S 1099 (omtrykt)).
5) Til justitsministeren af:
Karsten Lauritzen
(V):
Vil ministeren uddybe, hvad ministeren mener med udsagnet »politik handler om at gøre det, som folk mener, lidt før de selv ved, at de mener det«, som ministeren fremfører i Berlingskes artikel fra den 4. maj med overskriften »Hækkerup revser juridiske »mandagstrænere« efter bekymret opråb: »Vi har ikke haft den akademiske luksus««?
(Spm. nr. S 1108).
6) Til justitsministeren af:
Eva Kjer Hansen
(V):
Indgår det i regeringens drøftelser med Norge og Tyskland om en gradvis genåbning af grænsen, at turismeerhvervet står over for store økonomiske tab, såfremt lukningen af grænsen opretholdes i forbindelse med Kristi himmelfartsferien?
(Spm. nr. S 1142. Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
7) Til justitsministeren af:
Ulla Tørnæs
(V):
Vil ministeren oplyse, hvad smittetrykket skal være, førend regeringen gradvis vil genåbne grænsen?
(Spm. nr. S 1143 (omtrykt). Medspørger: Eva Kjer Hansen (V)).
8) Til justitsministeren af:
Peter Skaarup
(DF):
Kan ministeren forklare, hvorfor der tilsyneladende gælder to regelsæt for den p.t. indskrænkede forsamlingsfrihed, hvor danskere, der forsamles og eksempelvis spiller fodbold sammen, tildeles bøder, mens indvandrerunge med rødder i Mellemøsten tilsyneladende kan forsamles i store grupper til begravelser og fællesbøn og generelle manifestationer, uden at politiet griber ind?
(Spm. nr. S 1148).
9) Til social- og indenrigsministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Vil ministeren kommentere, hvorvidt hun tager de bekymringer seriøst, som bliver fortalt af en forælder i Politikens artikel »Halvandet år efter en anonym underretning om, at Laura slår sin søn, tør hun ikke få hjælp fra kommunen til sønnens diagnose« bragt den 6. maj 2020?
(Spm. nr. S 1113).
10) Til social- og indenrigsministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Vil ministeren redegøre for, hvornår man kan få besøg af sine pårørende på landets botilbud, herunder hvornår ministeren har tænkt sig at udmønte den aftale, der er indgået mellem partierne, om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med covid-19?
(Spm. nr. S 1130).
11) Til skatteministeren af:
Anne Honoré Østergaard
(V):
Vil ministeren ændre gældende regler, således at udenlandsdanskere, der i dag er hjemkaldt på grund af coronakrisen og derfor p.t. opholder sig i Danmark, ikke bliver ramt af øget beskatning?
(Spm. nr. S 1114).
12) Til skatteministeren af:
Kim Valentin
(V):
Hvilke initiativer vil ministeren tage for at vende den negative udvikling i gælden til det offentlige, som også før coronakrisen voksede, uden udsigt til, at staten er i stand til at inddrive de penge, som borgere og virksomheder skylder?
(Spm. nr. S 1117).
13) Til skatteministeren af:
Marie Bjerre
(V):
Mener ministeren, at virksomheder, som modtager donationer fremskaffet ved offentlig indsamling og givet til virksomheder som økonomisk støtte i forbindelse med nærværende coronakrise, skal beskattes af denne donation, og bør denne donation kunne udbetales til virksomheder uden modregning i udbetalinger fra statens coronarelaterede hjælpepakker?
(Spm. nr. S 1120).
14) Til skatteministeren af:
Marie Bjerre
(V):
Med henvisning til debatindlægget i Børsen den 5. maj 2020 »Lad erhvervslivet betale den rigtige elafgift fra start« hvilket indtryk gør det, at et samlet dansk erhvervsliv nu foreslår, at momsregistrerede virksomheder skal betale den rigtige sats for elafgiften med det samme i stedet for det nuværende system for opkrævning af elafgift, som binder virksomhedernes likviditet hos staten i en periode?
(Spm. nr. S 1122).
15) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Mai Villadsen
(EL):
Kan ministeren garantere forhandlinger om en grøn genstart af økonomien inden sommerferien, og er ministeren enig med Klimarådet i, at risikoen for samfundsøkonomiske tab er stor, hvis man ikke samtænker den grønne omstilling og genopretningen af økonomien?
(Spm. nr. S 1112).
16) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at der stadig mangler værnemidler i hjemmeplejen og plejecentrene, og mener ministeren, at et visir er det optimale, når man arbejder tæt på borgerne?
(Spm. nr. S 1100).
17) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Lorentzen Dehnhardt
(SF):
Vil regeringen følge anbefalingen fra over 300 af Europas førende eksperter på it-området og introducere en covid-19-app, der lagrer data decentralt, således at der tages højde for borgernes ret til privatliv?
(Spm. nr. S 1115, skr. begr.).
18) Til sundheds- og ældreministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klare retningslinjer for, om de forældre, som er i en helbredsmæssigt udsat gruppe, skal sende deres børn i skole eller til legeaftaler, og har ministeren bud på, hvordan disse retningslinjer kan præciseres og gøres ensartede i hele landet, så man undgår tvivl?
(Spm. nr. S 1126).
19) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Hvad mener ministeren om at Statens Serum Institut allerede den 28. januar 2020 gjorde Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at der var tegn på milde tilfælde og smitte før symptomdebut?
(Spm. nr. S 1133. Medspørger: Peter Skaarup (DF)).
20) Til sundheds- og ældreministeren af:
Sophie Løhde
(V):
Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren har givet Statens Serum Institut mundkurv på og givet instruks om, at Seruminstituttet ikke må udlevere tal for, hvor mange der dagligt testes i Testcenter Danmarks telte?
(Spm. nr. S 1135, skr. begr. Medspørger: Martin Geertsen (V)).
21) Til sundheds- og ældreministeren af:
Martin Geertsen
(V):
Vil ministeren redegøre for sin holdning til at opstille klare kriterier og forudsætninger for, hvornår danskernes patientrettigheder, som blev suspenderet som følge af coronakrisen, kan genindføres?
(Spm. nr. S 1139. Medspørger: Sophie Løhde (V)).
22) Til sundheds- og ældreministeren af:
Ulla Tørnæs
(V):
Vil ministeren oplyse, hvilke sundhedsfaglige beregninger der ligger til grund for opretholdelsen af de lukkede danske grænser til Tyskland og Norge?
(Spm. nr. S 1141. Medspørger: Eva Kjer Hansen (V)).
23) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvilke initiativer vil ministeren tage, for at vi sikrer, at alle de patienter, der nu står på venteliste til behandling, får den behandling, de har brug for?
(Spm. nr. S 1101).
24) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Lorentzen Dehnhardt
(SF):
Anerkender regeringen, at en covid-19-app med central lagring af data, som over 300 af Europas førende eksperter på it-området advarer mod, kan medføre, at færre borgere vil bruge appen, og at smittesporingen i så fald vil begrænses?
(Spm. nr. S 1116, skr. begr.).
25) Til sundheds- og ældreministeren af:
Sophie Løhde
(V):
Vil ministeren redegøre for alle øvrige tilfælde, hvor ministeren har givet sundhedsmyndighederne mundkurv på og instruks om ikke at udlevere tal eller oplysninger til pressen eller offentligheden i øvrigt under covid-19?
(Spm. nr. S 1137, skr. begr. Medspørger: Martin Geertsen (V)).
26) Til sundheds- og ældreministeren af:
Martin Geertsen
(V):
Vil ministeren redegøre for sin holdning til, om der skal udarbejdes en konkret plan til afvikling af de ventelister i det danske sundhedsvæsen, som er opstået på grund af coronakrisen, samt hvorvidt regeringen er indstillet på at stille de nødvendige økonomiske ressourcer til rådighed for afviklingen af ventelisterne?
(Spm. nr. S 1140. Medspørger: Sophie Løhde (V)).
27) Til børne- og undervisningsministeren af:
Jacob Mark
(SF):
Hvorfor vil ministeren ikke følge forslaget fra KL, Skolelederforeningen og Børne- og Kulturchefforeningen om at udskyde de nationale test til september, når det er deres vurdering, at ressourcerne ude på skolerne bedst bruges på at sikre en god og forsvarlig genåbning?
(Spm. nr. S 1080).
28) Til børne- og undervisningsministeren af:
Ellen Trane Nørby
(V):
Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til en genåbning af værkstederne på landets erhvervsuddannelser og amu-centre, idet statsministeren, da statsministeren fremlagde sine forventninger til anden genåbningsfase af Danmark den 6. maj 2020, ikke nævnte noget om en genåbning af værkstederne på landets erhvervsuddannelser og amu-centre?
(Spm. nr. S 1118).
29) Til børne- og undervisningsministeren af:
Ellen Trane Nørby
(V):
Hvad er ministerens holdning til, at amu-centrene fortsat holdes lukkede indtil den 8. juni 2020, jf. genåbningsaftalen fra torsdag den 7. maj 2020, når ledighedstallet er steget med knap 50.000 personer som følge af coronakrisen, og har ministeren endvidere gjort sig overvejelser om at ændre på kriterierne for amu-kurserne?
(Spm. nr. S 1138).
30) Til børne- og undervisningsministeren af:
Christoffer Aagaard Melson
(V):
Hvilke konkrete praktikpladsfremmende initiativer vil ministeren sætte i gang nu for at sikre sig, at de 14.500 elever, der om lidt er færdige på andet grundforløb på deres erhvervsuddannelse, ikke skal gå direkte i skolepraktik for at kunne begynde på hovedforløbet?
(Spm. nr. S 1125 (omtrykt). Medspørger: Ellen Trane Nørby (V)).
31) Til børne- og undervisningsministeren af:
Stén Knuth
(V):
Kan ministeren i henhold til genåbningsaftalen af torsdag den 7. maj 2020 garantere, at de store elever får den undervisningstid, de har krav på under genåbningsfasen, så der ikke skabes et markant fagligt efterslæb, og agter ministeren at igangsætte initiativer under genåbningsfasen, så de store elever, hvoraf mange skal videre i deres uddannelsesforløb efter sommerferien, kan leve op til de faglige mål?
(Spm. nr. S 1136).
32) Til forsvarsministeren af:
Christoffer Aagaard Melson
(V):
Synes ministeren, det er rimeligt, at der ikke allerede nu med under 8 måneder tilbage af den nuværende kontrakt på SAR-beredskabet i Grønland er en afklaring på processen omkring kontrakten og dens længde, indhold og økonomi?
(Spm. nr. S 1109).
33) Til erhvervsministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Er ministeren enig med sin partikollega hr. Troels Ravn i, at det er uforståeligt, at Jysk ikke kan etablere sig i Billund, set i lyset af at alle gerne vil have et Danmark i balance med erhvervsudvikling, arbejdspladser og bosætning uden for de største byer og metropoler, som ministerens partikollega har skrevet på Facebook?
(Spm. nr. S 1111).
34) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at Fredens Moské i fredags afholdt bønnekald i det indvandrertætte Gellerup, og mener ministeren, at det bør forbydes?
(Spm. nr. S 1019 (omtrykt)).
35) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Pia Kjærsgaard
(DF):
Mener ministeren, at den højere forekomst af covid-19, som er overrepræsenteret i Vestegnskommunerne, hvor der som bekendt bor mange indvandrere fra Nordafrika og Mellemøsten, har noget med indvandrerudfordringerne og parallelsamfund at gøre?
(Spm. nr. S 1121).
36) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Peter Skaarup
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at coronapandemien har tydeliggjort, at vi i Danmark har alvorlige problemer med muslimske parallelsamfund, som vi ser udtrykt ved den kraftige smittespredning i ghettoerne og dominansadfærden med bl.a. bønnekald og bilkorteger i Gellerup?
(Spm. nr. S 1131).
37) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Eva Kjer Hansen
(V):
Vil ministeren åbne grænsen for de familier, der har pårørende i henholdsvis Danmark og Tyskland, så besøg hos den demente, gravide, syge eller elskedes tillades?
(Spm. nr. S 1144 (omtrykt). Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
38) Til beskæftigelsesministeren af:
Jacob Mark
(SF):
Vil regeringen følge FH og SF’s forslag om at indføre en ydelse på minimum sygedagpengeniveau til forældre, som har opbrugt deres eksisterende sygedage med barnet, og hvis børn udviser symptomer og efter myndighedernes retningslinjer bør holdes hjemme, således at familiernes økonomi sikres og retningslinjerne overholdes?
(Spm. nr. S 1096).
39) Til beskæftigelsesministeren af:
Bertel Haarder
(V):
Vil ministeren garantere, at hans signaler om yderligere grænsekontrol ikke skal forstås sådan, at der igangsættes særlige foranstaltninger over for svenske arbejdstagere, der pendler til Danmark, jf. at coronavirussen er mindre udbredt i Skåne end på den danske side af Øresund?
(Spm. nr. S 1098).
40) Til beskæftigelsesministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
Når der allerede før coronakrisen var en stor gruppe af over 60-årige, som havde særlig vanskeligt ved at få beskæftigelse, når de var blevet ledige, har regeringen så gjort sig overvejelser om, hvordan man kan hjælpe denne gruppe af ledige i forbindelse med en genstart af samfundet, og i så fald ved hvilke initiativer?
(Spm. nr. S 1123).
41) Til miljøministeren af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
Idet naboerne til Daka i Randers oplever massive lugtgener i forbindelse med anlæggets afbrænding af døde dyr, hvad vil ministeren så gøre, for at problemerne bliver bragt til ophør?
(Spm. nr. S 1106).
42) Til miljøministeren af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
Mener ministeren, at kontrollen, for så vidt angår lugtgener fra anlægget Daka i Randers, har været tilfredsstillende?
(Spm. nr. S 1107).
43) Til miljøministeren af:
Mai Villadsen
(EL):
Er ministeren enig i, at der er brug for en biodiversitetslov, der ligesom klimaloven skal være en rammelov, der forpligter og presser den til enhver tid siddende regering til at arbejde aktivt og målrettet for at nå målsætninger om, hvor meget plads der skal afsættes til vild natur (naturzone) både på land og på havet, og er ministeren enig i, at det er vigtigt, at vi får en biodiversitetslov på plads, inden forhandlingerne om en biodiversitetspakke går i gang, således at man i forhandlinger om biodiversitetspakken kan fokusere på de konkrete initiativer, der skal sikre, at målsætningerne nås?
(Spm. nr. S 1128, skr. begr.).
44) Til kulturministeren af:
Kim Valentin
(V):
Har coronakrisen og hjælpepakkerne til kulturlivet givet anledning til forandring i Socialdemokratiets kultursyn og kulturpolitik?
(Spm. nr. S 1119).
45) Til kulturministeren af:
Stén Knuth
(V):
Hvordan og hvornår regner ministeren med at inddrage Folketingets partier i sektorpartnerskabsaftalen på kulturområdet, så vi i fællesskab kan løse de udfordringer, de står over for som følge af covid-19?
(Spm. nr. S 1134).
46) Til kirkeministeren af:
Marie Krarup
(DF):
Mener ministeren ikke, at biskopperne bør påtale det, hvis folkekirkepræster inviterer muslimer til at prædike i en kristen kirke, sådan som det skete i Risskov Kirke den 5. maj?
(Spm. nr. S 1110).
47) Til kirkeministeren af:
Marie Krarup
(DF):
Hvad er ministerens holdning til, at der tilsyneladende er blevet administreret på en måde i coronatiden, hvor begravelser fra kristne kirker er blevet voldsomt begrænset i deltagerantal – også i fri luft – mens muslimske begravelsesoptog har kunnet have et meget stort antal deltagere, som det fremgik af tv-billederne fra Yahya Hassans begravelse?
(Spm. nr. S 1132).