SPØRGETIDEN BEGYNDER KL. 15.30.
Forespørgsel til statsministeren om håndtering af coronapandemien. (Hasteforespørgsel).
Af Kristian Thulesen Dahl (DF), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF).
(Anmeldelse 24.04.2020).
Eventuel afstemning udsættes til torsdag den 30. april 2020.
2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
FORESPØRGSEL NR. F 57:
Forespørgsel til statsministeren:
Hvad kan statsministeren oplyse om den langsigtede plan for håndteringen af coronapandemien, genåbningen af det danske samfund og genopretningen af dansk økonomi?
Af Kristian Thulesen Dahl (DF), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF).
SPØRGSMÅL:
1) Til finansministeren af:
Kristian Jensen
(V):
Det er i Danmarks og EU’s interesse, at alle medlemslande hjælpes igennem de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, men kan ministeren sikre, at kommende hjælpepakker ikke betyder, at Danmark kommer til at hæfte for enten nuværende eller fremtidig offentlig gæld fra andre EU-lande?
(Spm. nr. S 987).
2) Til finansministeren af:
Kristian Jensen
(V):
Dansk økonomi er stærk, fordi en række partier har taget ansvar for at styrke dansk økonomi med reformer og øget arbejdsudbud startende med velfærdsaftalen i 2006, men når der nu bruges af det skabte råderum til at understøtte dansk erhvervsliv, mener ministeren så, at det er rimeligt, at partier, som har været modstandere af de reformer, der har skabt råderummet, nu og fremover kan være med til at bruge af råderummet?
(Spm. nr. S 988).
3) Til justitsministeren af:
Peter Skaarup
(DF):
Hvad er ministerens vurdering af den aktuelle bandekonflikt mellem indvandrerbanderne, og ser ministeren en sammenhæng i forhold til coronaudfordringen?
(Spm. nr. S 968).
4) Til justitsministeren af:
Peter Skaarup
(DF):
Hvordan vil ministeren stoppe bandekonflikten og de kriminelle bander nu og fremadrettet?
(Spm. nr. S 969).
5) Til justitsministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
Så længe regeringen ønsker at bevare lukningen af den dansk-tyske grænse af frygt for covid-19 og dermed har øget grænsekontrollen, mener ministeren så ikke, at det vil være passende, at grænsebetjentene bør bære værnemidler i form af både beskyttelseshandsker og ansigtsvisir eller mundbind?
(Spm. nr. S 977).
6) Til social- og indenrigsministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Mener ministeren, at det er i orden at tjene penge på at hjælpe udsatte børn og trække millioner ud og putte i egen lomme fra socialpædagogiske tilbud, som finansieres af skatteborgerne, eller vil ministeren gøre noget for at forhindre denne praksis fremadrettet?
(Spm. nr. S 966).
7) Til social- og indenrigsministeren af:
Marlene Ambo-Rasmussen
(V):
Hvad vil ministeren gøre i forhold til den kæmpe pukkel af sager, der har hobet sig op under lukningen af Familieretshuset som følge af covid-19?
(Spm. nr. S 979).
8) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Signe Munk
(SF):
Hvilke overvejelser gør ministeren sig om den 8. udbudsrunde i Nordsøen med den seneste udvikling i olieprisen og ustabiliteten i oliemarkedet taget i betragtning?
(Spm. nr. S 943).
9) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Mai Villadsen
(EL):
Er ministeren enig i, at når vi med klimaloven aftalte, at Danmark skal være et internationalt foregangsland, og vi ikke kun skal se på de nationale reduktioner, så bliver vi nødt til at tage hånd om den massive klimaeffekt af sojaimporten og få denne nedbragt?
(Spm. nr. S 952, skr. begr.).
10) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Mai Villadsen
(EL):
Er ministeren enig i, at det er en dårlig idé at give grønt lys til at igangsætte 8. udbudsrunde i Nordsøen, når der er en risiko for, at det, ud over at være skadeligt for klimaet, også vil medføre et tab for statskassen, særlig set i lyset af den seneste udvikling i både oliepris og ustabilitet på oliemarkedet?
(Spm. nr. S 956).
11) Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af:
Søren Egge Rasmussen
(EL):
Er ministeren enig i, at dansk landbrug skal tage ansvar for den enorme drivhusgasudledning, der er forbundet med Danmarks import af soja til grisefoder fra Sydamerika, og som Københavns Universitet netop har vist er 60 pct. højere end den udledning, landbrugserhvervet samlet set har herhjemme hvert år, og er ministeren enig i, at der også skal tages hånd om denne udledning, når der skal forhandles en klimahandlingsplan for landbruget, og at anbefalingerne fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren til reduktion af drivhusgasser dermed ikke er dækkende?
(Spm. nr. S 946, skr. begr.).
12) Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af:
Erling Bonnesen
(V):
Hvordan vil ministeren forklare, at regeringen først melder ud, at man vil levere den hjælp, der skal til for at komme godt gennem coronakrisen, herunder f.eks. til gartnerisektoren,
som er meget hårdt ramt, men nu i praksis begrænser hjælpepakkernes størrelse, så de bliver meget små, set i forhold til andre lande, f.eks. den hollandske hjælp til gartnerisektoren,
og vil ministeren oplyse, hvilke initiativer regeringen vil tage til at sikre gartneriernes overlevelse i Danmark?
(Spm. nr. S 950).
13) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvordan vil ministeren sikre, at psykiatrien får den handlingsplan som lovet?
(Spm. nr. S 953).
14) Til sundheds- og ældreministeren af:
Liselott Blixt
(DF):
Hvordan vil ministeren sikre mere lighed i behandling af børn og unge med astma og eksem?
(Spm. nr. S 954).
15) Til sundheds- og ældreministeren af:
Martin Geertsen
(V):
Hvordan synes ministeren at processen har været omkring åbningen af de hvide coronatesttelte, som er skudt op rundtomkring i det danske landskab?
(Spm. nr. S 965).
16) Til sundheds- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl
(DF):
Hvad tænker ministeren om situationen for familier med hjemmeboende demente, som under coronakrisen ikke kan komme på daghjem, dagcenter eller aflastning, og hvilke initiativer vil ministeren tage, for at de pårørende atter kan blive aflastet i dagligdagen?
(Spm. nr. S 967).
17) Til børne- og undervisningsministeren af:
Gitte Willumsen
(V):
Vil ministeren garantere, at ingen efterskoler risikerer at lukke som følge af coronakrisen?
(Spm. nr. S 944).
18) Til børne- og undervisningsministeren af:
Marie Krarup
(DF):
Er ministeren ikke enig i, at det vil give flere pladser i daginstitutioner – som man især har brug for i en presset coronatid – hvis man gjorde hjemmepasningsordningen for småbørn obligatorisk for alle landets kommuner i stedet for at fastholde det som en frivillig ordning?
(Spm. nr. S 961).
19) Til børne- og undervisningsministeren af:
Peter Juel-Jensen
(V):
Hvad vil ministeren gøre for at hjælpe de eud-elever, der under normale omstændigheder bor på skolehjem, fordi deres forældre geografisk bor langt fra skolen, og som lige nu oplever udfordringer, fordi skolehjemmene stadig har lukket som følge af covid-19, i forhold til at afslutte deres uddannelsesforløb?
(Spm. nr. S 980, skr. begr.).
20) Til børne- og undervisningsministeren af:
Ellen Trane Nørby
(V):
De 16 videns- og formidlingscentre i Danmark, der alle har en vigtig formidlingsrolle, f.eks. Experimentarium, Aqua, Universe, Geocenter og Historiecenter Dybbøl Banke, er lige nu ikke omfattede af regeringens kulturnødpakke, og Historiecenter Dybbøl Banke står alene til at miste op mod 1,8 mio. kr. i indtægter i forårssæsonen grundet covid-19, men kan ikke få hjælp, mener ministeren på den baggrund, at videnspædagogiske aktivitetscentre såsom Historiecenter Dybbøl Banke bør kunne få dækket deres faste udgifter under coronakrisen som følge af nedgang i aktivitet?
(Spm. nr. S 982 (omtrykt). Medspørger: Hans Christian Schmidt (V)).
21) Til børne- og undervisningsministeren af:
Ellen Trane Nørby
(V):
Er ministeren villig til at sikre kommunerne fleksible og lokale genåbningsløsninger, så kommuner, der efter de sundhedsfaglige anbefalinger har pladsen til at lade de store elever i grundskolen komme tilbage på skolerne, kan lade de store elever komme tilbage på skolebænken, og hvad vil ministeren særskilt gøre for at sikre, at alle skoler og ungdomsuddannelser sikrer også de store børn og unge, der på grund af af sociale forhold/særlige omstændigheder har behov for at modtage et almindeligt undervisningstilbud, et sådant tilbud og ikke fjernundervisning, der socialt og fagligt ikke imødekommer de unges behov under nedlukningen?
(Spm. nr. S 983).
22) Til børne- og undervisningsministeren af:
Christoffer Aagaard Melson
(V):
Når ministeren den 20. april 2020 udtalte til A4 Arbejdsliv, at »lige nu følger vi situationen med AMU-centrene nøje, så vi kan hjælpe de uddannelser, der har behov for det«, kan ministeren så præcisere, hvornår ministeren konkret mener at amu-centrene har »behov for« hjælp?
(Spm. nr. S 984).
23) Til erhvervsministeren af:
Marie Bjerre
(V):
Hvordan vil regeringen hjælpe de vækstvirksomheder, som ikke har en relevant referenceperiode at dokumentere omsætningstabet ud fra, fordi der er skaleret betydeligt op i både omsætning og omkostninger?
(Spm. nr. S 916 (omtrykt)).
24) Til erhvervsministeren af:
Morten Dahlin
(V):
Mener ministeren, at det er hensigtsmæssigt for dansk økonomi, danske virksomheder og de danske lønmodtagere, at nogle virksomheder kan være tvunget til at sende medarbejdere hjem med lønkompensation for at undgå fyringer eller konkurs, når medarbejderne i stedet kunne arbejde, dog på nedsat tid, på at udvikle virksomheden og sikre, at den hurtigt kunne komme på benene igen efter corona-krisen?
(Spm. nr. S 919 (omtrykt)).
25) Til erhvervsministeren af:
Erling Bonnesen
(V):
Hvordan vil ministeren sikre, at vækstvirksomheder, f.eks. gartnerier, der var i vækst, før coronakrisen indtrådte, og som hidtil ikke har kunnet få gavn af regeringens hjælpepakker, nu reelt kan blive hjulpet og få del i regeringens hjælpepakker til overlevelse?
(Spm. nr. S 951).
26) Til erhvervsministeren af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
Der hersker stor usikkerhed om, hvornår store forlystelsesparker som f.eks. Djurs Sommerland og zoologiske haver som f.eks. Randers Regnskov må åbne, Rigspolitiet har udtalt, at det er forsvarligt fra den 1. maj, men regeringen har givet udtryk for, at det ikke er forsvarligt, hvornår er det efter regeringens opfattelse forsvarligt at genåbne sommerlande og forlystelsesparker?
(Spm. nr. S 985).
27) Til erhvervsministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Mener ministeren, at Legolands og andre forlystelsesparkers forvirring over divergerende meldinger fra myndighederne om, hvorvidt turistattraktioner igen må åbne, bunder i regeringens mangel på en klar plan for genåbningen?
(Spm. nr. S 957).
28) Til erhvervsministeren af:
Torsten Schack Pedersen
(V):
Mener ministeren, at de sæsonafhængige danske erhverv som f.eks. sommerlande, feriehusudlejere, teltudlejere, underleverandører til aflyste festivaler og arrangementer m.v., som på få måneders højsæson skal have en omsætning, der kan dække et helt års faste omkostninger og levegrundlag for ejerne, er godt nok dækket af de nuværende hjælpepakker?
(Spm. nr. S 972).
29) Til erhvervsministeren af:
Hans Christian Schmidt
(V):
Vil ministeren garantere, at arrangører, i tilfælde af en forlængelse af forbuddet mod afholdelse af større arrangementer, også efter den 31. august, vil få kompensation, så de virksomheder, der allerede nu er i gang med at planlægge og afholde udgifter for arrangementer, der afholdes efter den 31. august, ikke ender med at hænge på regningen og risikere konkurs, såfremt regeringen vælger at forlænge forbuddet?
(Spm. nr. S 978).
30) Til erhvervsministeren af:
Marie Bjerre
(V):
Er ministeren, i lyset af de mange virksomheder og selvstændige, der melder om at vente flere uger på at få svar på deres ansøgning om kompensation fra hjælpepakkerne, tilfreds med den hastighed, udbetalingerne foretages med?
(Spm. nr. S 974).
31) Til erhvervsministeren af:
Michael Aastrup Jensen
(V):
En række af vores store forlystelsesparker, herunder de store sommerlande, går en meget usikker sæson i møde, der har hersket uklarhed om, hvornår de kan genåbne, og samtidig vil mange gæster givetvis holde sig væk på grund af de generelle udmeldinger om at holde afstand en rum tid endnu, påtænker regeringen i den forbindelse yderligere initiativer over for denne type virksomheder, som er meget afhængig af en kort sæson?
(Spm. nr. S 986).
32) Til erhvervsministeren af:
Torsten Schack Pedersen
(V):
I lyset af, at de økonomiske vismænd vurderer, at Danmark kan stå foran et eksporttab på mellem 134 og 193 mia. kr. alene i år, mener ministeren så, at der gøres nok for at understøtte, at de danske eksporterhverv kommer godt igennem krisen?
(Spm. nr. S 973).
33) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
Hvilke særlige initiativer har ministeren taget eller agter ministeren at tage, for at den muslimske ramadan, der nu er i fuld gang, lever op til de retningslinjer, som regeringen har udstukket på grund af corona, bl.a. i forhold til afstand og antal personer forsamlet?
(Spm. nr. S 945).
34) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
Hvad mener ministeren det siger om integrationen af muslimer i Danmark, når bl.a. en medicinsk overlæge i Hvidovre kan fortælle om »flere med anden etnisk baggrund end ellers« på både almindelig og intensiv afdeling, og er ministeren enig med beboerformanden i Mjølnerparken, Mohammed Aslam, der siger, at beboerne i Mjølnerparken »har savnet, at sundhedsmyndighederne gjorde lidt mere for at få den del af befolkningen med, som ikke kan tale dansk«?
(Spm. nr. S 964).
35) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Rosa Lund
(EL):
Vil ministeren sikre, at det ikke får negative konsekvenser for ansøgere om permanent opholdstilladelse, hvis de er blevet ramt af arbejdsløshed som følge af coronakrisen?
(Spm. nr. S 955).
36) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Marie Krarup
(DF):
Er ministerens egenhændige annullering af håndtryksceremonien i forbindelse med tildeling af statsborgerskab et udtryk for, at ministeren ikke tillægger denne del af regelsættet angående tildeling af statsborgerskab vigtighed?
(Spm. nr. S 960, skr. begr.).
37) Til boligministeren af:
Nils Sjøberg
(RV):
Da den stærkt øgede ledighed, som er kommet som følge af covid-19, rammer borgerne i de udsatte boligområder ekstra hårdt, og da vi giver dispensation på en lang række lignende områder, mener ministeren så, at det vil være rimeligt at dispensere fra kravene til de udsatte boligområder i ghettopakken?
(Spm. nr. S 975).
38) Til kulturministeren af:
Stén Knuth
(V):
Hvornår agter ministeren at inddrage Folketingets partier og ordførere i, hvilke planer ministeren har for en samlet plan for genåbning af Forenings- og Kulturdanmark, herunder fitnesscentre og danseskoler?
(Spm. nr. S 948).
39) Til kulturministeren af:
Stén Knuth
(V):
Mener ministeren, at arrangementspuljen nu er tilstrækkelig til at hjælpe de arrangementer, som har brug for hjælp?
(Spm. nr. S 970).
40) Til kulturministeren af:
Anne Honoré Østergaard
(V):
Hvad mener ministeren om at direktøren for Aalborg Zoo som følge af udskydelsen af genåbningen udtrykker, at de nu står i en alvorlig økonomisk situation, og at de i yderste konsekvens må overveje, hvilke dyr de må aflive?
(Spm. nr. S 959).
41) Til kulturministeren af:
Kim Valentin
(V):
Hvad mener ministeren om at indføre biblioteksbøger som takeaway som en landsdækkende mulighed på den samme vellykkede og sundhedsfagligt forsvarlige måde set forskellige steder i landet?
(Spm. nr. S 962).
42) Til kulturministeren af:
Kim Valentin
(V):
Er det ministerens hensigt, at teatre, som i tilfældet med Aveny-T, der er ved at udvikle sig til en nationalscene for ungekulturen, skal falde uden for regeringens hjælp til kulturinstitutionerne?
(Spm. nr. S 963).
43) Til kulturministeren af:
Jan E. Jørgensen
(V):
Hvad er ministerens holdning til, at de zoologiske haver i Danmark først fik at vide af Rigspolitiet, at de godt kunne åbne, så længe de overholdt de gældende restriktioner, for så derefter at læse et svar til Ritzau fra justitsministeren og erhvervsministeren, der udtalte, at det ville være uhensigtsmæssigt at åbne?
(Spm. nr. S 971).
44) Til kulturministeren af:
Anni Matthiesen
(V):
Mener ministeren, at der med de vedtagne hjælpepakker på kulturområdet er sikret tilstrækkelig hjælp til revyerne?
(Spm. nr. S 958).
45) Til kulturministeren af:
Hans Christian Schmidt
(V):
Vil ministeren forklare, hvorfor videnspædagogiske aktivitetscentre såsom Historiecenter Dybbøl Banke ikke er omfattede af kulturnødpakken, og hvad ministeren vil gøre for at sikre, at de 16 centre ikke må lukke som følge af covid-19-krisen?
(Spm. nr. S 981. Medspørger: Ellen Trane Nørby (V)).