Tak for det. Alternativet støtter forslaget om ændring af miljøbeskyttelsesloven, som følger af det reviderede affaldsdirektiv fra EU fra maj 2018. Vi glæder os over, at affaldsforebyggelse sættes øverst i hierarkiet med det her lovforslag. Affaldsforebyggelse står helt centralt i Alternativets vision for et bæredygtigt samfund og en bæredygtig verden med langt mere nænsomt ressourceforbrug end i dag. Vi ønsker at se affald som en ressource, der kan genanvendes, og ikke et problem, som skal bortskaffes.
I det her forslag er der fokus på den cirkulære økonomi, og det er glædeligt. Kernen i cirkulær økonomi er jo, at vi ser enhver ressource i et levetidsperspektiv. I cirkulær økonomi indgår produkter med deres indholdsstoffer i et kontinuerligt kredsløb; intet er affald; ressourcerne cirkulerer fra vugge til vugge og fra brug til ny brug. Det er den omstilling væk fra brug og smid væk-kulturen, vi er i gang med med den her implementering af EU-direktivet.
Implementeringen af affaldsdirektivet ser ud til at være et skridt i den rigtige retning. Som miljøordfører for Alternativet vil jeg særlig gerne fremhæve, at det er godt, at medlemsstaterne sikrer, at bioaffald senest den 31. december 2023 enten frasorteres og genanvendes ved kilden eller indsamles særskilt og ikke blandes med andre former for affald. Det er også vigtigt, at der fokuseres på byggeaffald, og at man selekterer ved nedrivning, så der etableres sorteringssystemer for bygge- og nedrivningsaffald – som minimum for træ og mineralske fraktioner som beton, mursten, tegl, keramik, sten samt metal, glas, plast og gips. Vi har virkelig meget byggeaffald, og derfor har vi brug for at få det sorteret, så vi kan nedsætte vores CO2-aftryk. Desuden synes vi også, at der skal være mere fokus på virksomhedsaffald og emballage.
Vi så gerne, at tidsperspektivet var mere ambitiøst end de 65 vægtprocent af kommunalt affald, som skal genbruges og genanvendes i senest 2035. Ved kommunalvalget i 2017 gik Alternativet i København til valg på, at København skal genanvende minimum 80 pct. af alt affald i 2030. Bornholm har besluttet at være uden affald i 2032, hvilket betyder, at 100 pct. skal genanvendes.
Øget fokus på reparation af vores ting og lang produktlevetid er vigtige brikker i det her puslespil. I forslaget nævnes der nemlig også fokus på generelle minimumskrav til udvidet producentansvar. Alternativet foreslår her, at vi får: halv moms på reparationer; forlængede garantier for elektronik; krav om, at et produkt kan adskilles i separate dele, så genanvendelsen bliver lettere; samt forbud mod planlagt forældelse af teknologi.
Vi synes, det er et godt sted at begynde. Vi synes ikke, at forslaget her er ambitiøst nok, men det går i den rigtige retning. Genanvendelse og genbrug af affald er vigtigt for både klima og miljø, men der er også god økonomi i det. Alternativets vision er, at Danmark senest i 2030 skal være global rollemodel inden for udvikling, implementering og eksport af cirkulære løsninger, og at Danmark bliver verdenskendt som et land med cirkulær økonomi.
Vi ønsker en maksimal ambitiøs lovgivning på området og ser frem til gode og involverende processer med mange aktører i forbindelse med udarbejdelsen af en affaldshåndterings- og affaldsforebyggelsesplan. Og på den baggrund stemmer vi for forslaget.