Tak for det, formand. Det her lovforslag om sanktioner kan man sige meget om. Der er lavet mange stramninger med lovforslaget, men i bund og grund kan man sige, at lovforslaget burde det være uendelig ligegyldigt at lave. Der er én betingelse for, at det er ligegyldigt at lave, og den er det gamle ordsprog, der siger »Gør din pligt, og kræv din ret«, og hvis alle gjorde det, var det ligegyldigt med at lave det her lovforslag, men sådan er verden ikke strikket sammen.
Vi ser, at der sker en hel del svindel og snyd. Et eksempel, som hr. Lars Boje Mathiesen nævnte, er fra Lufthavnstilsynet. Det var noget, Dansk Folkeparti fik indført med den tidligere regering: at det blev strammet op, fordi vi kunne se, der skete svindel. Hvis folk ude i kommunerne gør det, de bliver pålagt, vil den her lov aldrig komme til at betyde noget. Men virkeligheden er ikke sådan. Virkeligheden er, at der er rigtig mange, der prøver at snyde og undlader at gøre deres pligt, men alligevel kræver det, de mener de har ret til, eller også gør de ingenting og tager bare imod uden at sige noget.
Derfor er det her forslag, der er, om de opstramninger nødvendigt, og der er rigtig mange gode tiltag i det, samtidig med at det selvfølgelig også sikrer, at borgeren bliver hørt, hvis der er noget. Det er ikke sådan, at man bare skal straffe en borger, uden at vedkommende er blevet hørt, for der kan være gyldige grunde til, at man ikke kan deltage i en samtale eller i et aktiveringstilbud. Og derfor skal man selvfølgelig ikke straffes, uden at man har fået mulighed for at gøre rede for, hvad årsagen er til det. Jeg vil da ikke straffe en, hvis vedkommende er ret syg og ligger på et sygehus, men vi har da hørt eksempler på, at folk er blevet indkaldt til samtale alligevel. Det skal jo ikke ske. Og hvis man har et dødsfald i familien, der er årsag til, at man ikke kan deltage i f.eks. en samtale, skal man jo heller ikke have straf. Der kan være mange gyldige grunde til, at man ikke kan deltage.
Men først og fremmest skal man selvfølgelig gøre sin pligt, og så kan man kræve sin ret bagefter, så slipper man for sanktioner. Man slipper for de sanktioner, der gælder, hvis man har haft et udlandsophold og ikke har fået lov til det, man slipper for de sanktioner, der gælder, hvis man ikke har skrevet under på en erklæring, og man slipper for sanktioner, hvis man ellers opfylder rådighedskravet. Så der er mange gode tiltag heri, hvorom man kan sige: Hvorfor er det sådan, at folk prøver at unddrage sig den pligt, de har, over for samfundet, når samfundet giver dem en ydelse, som de kan nyde godt af, samtidig med at de prøver på at snyde? Så hvis det var sådan, at borgerne fremover gjorde deres pligt, så de kunne kræve deres ret, ville de aldrig nogen sinde blive ramt af den her lovgivning. Men desværre er der rigtig mange, der ikke gør det, og derfor er der rigtig mange, der faktisk vil blive ramt af den her lovgivning.
Der er eksemplet med tilsynet ude i lufthavnen et godt eksempel på, hvor mange der egentlig bliver snuppet. Der er så lige en ting mere i det, for det var faktisk aftalt, at de kunne tage Udlændingestyrelsen med for at kontrollere, om de havde opholdstilladelse og ret til at være der, men det er måske ikke rigtig slået igennem endnu. Men det må vi så lige tage med ministeren, altså hvorfor de skriver, at de ikke må kontrollere, når de har mulighed for at tage Udlændingestyrelsen med derud til kontroller.
Men gennemgående synes vi i Dansk Folkeparti, at de her sanktionsregler, som vi nu får gennemført, er gode.
Jeg skal også lige sige, at der er den ændring, at kommunerne ikke længere skal betale en efterlevelsesydelse ved dødsfald. Det overgår til staten. Så det er en lettelse for kommunerne, at de ikke skal tænke på det i den forbindelse. Så der er altså også lidt andet godt, men ellers er det jo sanktioner, der ligger i det her, og Dansk Folkeparti kan selvfølgelig støtte det her forslag. Men som sagt burde det ikke være nødvendigt at lave så omfattende regler om sanktioner, men det viser virkeligheden bare er nødvendigt. Så det bedste juleønske, man kunne få, var, at folk og borgere gjorde det, de havde pligt til at gøre, før de krævede deres ret. Men Dansk Folkeparti støtter forslaget.