Med lovforslaget her følger vi som nævnt af min socialdemokratiske kollega op på det lovforslag, L 144, som blev vedtaget her af et enigt Folketing den 31. marts, og som var en del af udmøntningen af den store, første covid-19-hjælpepakke.
Med L 144 gav vi udvidede lånemuligheder til en gruppe af studerende, ligesom vi også fik fjernet fribeløbsgrænsen for en anden gruppe af studerende. Det har vist sig, at der er en yderligere overset gruppe, nemlig dem, der ikke har flere slutlånsrater, og dem, der har brugt alle deres su-klip, men som endnu ikke er berettiget til at få slutlån. Den gruppe vil stå helt uden indkomst, hvis de mister deres job, og mange har helt sikkert allerede mistet deres job på grund af coronakrisen. I yderste konsekvens vil det kunne betyde, at den gruppe af studerende måske vil melde sig ud af studiet for at kunne være berettiget til en anden form for offentlig forsørgelse – det er på alle måder uhensigtsmæssigt. Derfor bakker vi fra Venstres side også fuldt ud op om lovforslaget, der er med til at give en ekstra lånemulighed, og på den måde er vi med til at holde hånden under en lille gruppe af studerende. Det synes vi er godt.
Konkret foreslås det, at de studerende får mulighed for at optage slutlån i op til yderligere 3 måneder. De 3 måneder kan udbetales forud for den periode, hvor den studerende normalvis har ret til slutlån. I Venstre har vi understreget fra dag et, at vi er klar til at holde hånden under det danske samfund. Det tog jo lidt tid at få overbevist regeringen om, at det var nødvendigt at forbedre hjælpepakkerne, men heldigvis kom der en aftale på plads i løbet af den seneste weekend. Og vi er naturligvis stadig parate, hvis der skulle blive brug for yderligere at forbedre hjælpepakkerne.
På uddannelses- og forskningsområdet synes jeg at vi stadig mangler svar på en række, i hvert fald for Venstre, vigtige spørgsmål. Jeg hører fra rigtig mange bekymrede studerende i forbindelse med deres studier, at de er bange for manglende fremdrift, risikoen for studieforsinkelse – for nu bare at nævne et enkelt eksempel. Det kan vi naturligvis ikke svare på i dag, men jeg nævner det bare for at understrege, at vi er parate til, når det bliver tid, at se på, hvad vi kan gøre for at sikre, at ingen studerende bliver stillet ringere på grund af coronakrisen.
Jeg hører også rigtig mange forskellige tolkninger af ministerens udmelding vedrørende genåbning af laboratorierne. Det synes jeg også vi har brug for at få klargjort, altså hvordan det rent faktisk forholder sig. Ingen skal være i tvivl om, at vi naturligvis udmærket godt ved, at det er en usikker tid, vi lever i. Ligesom alle andre mennesker i Danmark er de studerende selvfølgelig også bekymrede. De er bekymrede for deres økonomi, de er bekymrede for deres kommende eksamen, deres kommende opgaver, deres kommende prøver, deres eventuelt kommende udlandsophold, som de måske har udsigt til bliver skrottet. Ja, der er mange ting, som bekymrer rigtig mange studerende, og det er en bekymring, som jeg rigtig godt kan forstå, og derfor mener jeg også, at vi skylder de studerende at skabe så meget tryghed som muligt om, hvad fremtiden kan bringe. Det er i det lys, som lovforslaget her skal ses.
I Venstre er vi klar til at se på, hvordan vi på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde kan vende tilbage til det Danmark, vi kender fra før nedlukningen. Det gælder og omfatter naturligvis også hele uddannelsessektoren, men vi mangler desværre en klar køreplan for genåbningen fra regeringens side, også på uddannelsesområdet. Men jeg håber, at vi snarest kan få en sådan køreplan fra regeringen; det mener jeg uddannelsessektoren, de studerende, men også institutionerne, fortjener. Tak.