I Venstre har vi understreget fra dag et, at vi er klar til at holde hånden under det danske samfund. Vi er klar til at hjælpe private virksomheder, store som små, selvstændige erhvervsdrivende som lønmodtagere, freelancere og andre. Derfor har Venstres formand, hr. Jakob Ellemann-Jensen, også foreslået, at vi i fællesskab etablerer en fond på 300 mia. kr. til netop at bidrage til at holde hånden under det danske samfund i den aktuelle situation.
Med dette forslag er turen kommet til de mange tusinde studerende, der også risikerer at blive ramt af coronakrisen. Ligesom alle andre mennesker i Danmark er de studerende selvfølgelig også bekymrede; bekymrede for deres økonomi, bekymrede for deres eksamen, for deres kommende udlandsophold osv. osv. Det er en bekymring, jeg godt kan forstå. Vi lever i et land, hvor vi under normale tilstande heldigvis ved, hvad vi kan forvente, og hvad vi kan regne med, og derfor er det naturligvis også en svær øvelse for os alle sammen sådan pludselig at skulle vandre på ubetrådt land. Men det er vores fineste opgave at gøre, hvad vi herfra kan for at bidrage og sikre så megen tryghed som overhovedet muligt, også blandt de studerende.
Det er også vigtigt for mig at benytte lejligheden til at understrege, at de studerendes fremtid ikke skal gå i fisk på grund af den aktuelle situation. Venstre er klar til yderligere tiltag, der måtte blive nødvendige på uddannelses- og forskningsområdet, også når vi får bedre klarhed over situationen. Hvad enten der bliver brug for tiltag vedrørende eksamen, eksamensformer, opgaveaflevering, ECTS-point, su eller andet, så er vi klar til at se på det for at afbøde konsekvenserne, som den aktuelle lukning af uddannelsesinstitutionerne måtte have for de studerende.
Lovforslaget her følger op på den brede politiske aftale, covid-19-hjælpepakken, og vedrører øgede su-lånemuligheder for elever og studerende. Elever på ungdomsuddannelser og studerende på de videregående uddannelser kan risikere at miste deres fritids- og studiejob som følge af konsekvenserne af coronakrisen. Derfor foreslås det at udvide mulighederne for at optage studielån, således at uddannelsessøgende vil kunne opretholde deres månedlige disponible indkomst, også hvis de mister deres arbejde som følge af krisen – og det er godt. Med lovforslaget vil uddannelsessøgende få ret til at få udbetalt, hvad der svarer til 2 måneders ekstra studielån om måneden ud over deres su-stipendier og eksisterende muligheder for su-lån. Dertil kommer eventuelt forsørgerlån og forhøjet lån for uddannelsessøgende, der får forældreindkomstafhængig su – det er rigtig godt.
Der lægges op til, at udvidelsen også skal gælde for uddannelsessøgende ved videregående uddannelser, der har opbrugt deres su-klip og modtager slutlån. Forhøjelsen af lånemuligheden vil som udgangspunkt gælde for marts og april 2020. Med lovforslaget kan det forlænges i det omfang, situationen kræver det – det er også godt.
Det foreslås på den baggrund, at uddannelses- og forskningsministeren bemyndiges til at forlænge ordningen, og jeg forventer selvsagt, at beslutninger om en eventuel forlængelse af ordningen sker på baggrund af dialog med og orientering af Folketingets partier. Vi støtter lovforslaget.
Som sagt er Venstre klar til at drøfte yderligere tiltag, der måtte være nødvendige. Og der er brug for yderligere tiltag. I lyset af krisen og sundhedssektorens behov for kvalificeret arbejdskraft glæder jeg mig helt utrolig meget over de tusinder af studerende, primært inden for sundhedsfagene, der har meldt sig hos regionernes coronajobbanker. Det synes jeg er flot, og jeg synes, det er udtryk for et helt fantastisk samfundssind, som jeg mener vi bør værdsætte.
Derfor foreslår Venstre, at vi i forbindelse med behandlingen af dette forslag samtidig ser på, hvordan vi bedst muligt kan tilgodese disse mange studerende inden for sundhedsuddannelserne. De skal naturligvis ikke arbejde gratis, hvis jeg må tillade mig at kalde det det. Det er ikke rimeligt at straffe og sige tak fra samfundets side til de studerende ved at bede dem om at tilbagebetale deres su. Vi har brug for dem, og derfor foreslår Venstre at fjerne fribeløbsgrænsen for sundhedsstuderende de kommende 3-4 måneder. Kan det ikke lade sig gøre at målrette en sådan håndsrækning alene til sundhedsstuderende, foreslår vi et generelt løft af fribeløbet eller måske ligefrem en fjernelse af fribeløbsgrænsen i de kommende måneder. Det mener jeg er det mindste, vi kan gøre herfra for at anerkende de studerendes indsats. Ingen skal i denne situation arbejde gratis. Og meget tyder på, at vi helt sikkert vil få brug for dem alle; alle, der kan yde en indsats for sundhedssektoren, vil der være brug for, og det bør vi anerkende.
Jeg håber meget, at regeringen og også partierne her i Folketinget vil være med til at se på fribeløbsgrænserne. Tak for ordet.