Tak for ordet, formand. Jeg havde i går aftes et længere interview med en amerikansk journalist, som ligesom gerne ville være klogere på en række af de tiltag, vi har gjort i en dansk sammenhæng i forhold til at tackle de økonomiske konsekvenser, som både virksomheder og lønmodtagere oplever som følge af coronakrisen. Og en af de ting, jeg fremhævede i den forbindelse, var, hvor ualmindelig hurtigt, hvor ualmindelig beslutsomt og hvor ualmindelig, hvad kan man sige, sammentømret et samlet dansk Folketing havde svaret på en række af de her udfordringer.
Det lovforslag, som vi behandler i dag, er jo i direkte forlængelse af den aftale, som alle Folketingets partier indgik og deltog i en sen aften – vel nok nærmere nattetime – i Finansministeriet i sidste uge. Og det i sig selv er jo en imponerende fortælling over for en journalist fra et land, hvor man ikke bare én gang, men hele to gange ikke har kunnet blive enige i den parlamentariske forsamling om, hvilken form hjælpepakkerne skulle antage, og hvordan og hvor hurtigt man kunne rykke, og mest af alt også hvad det er for nogle initiativer. Der blev nemlig besluttet en lang række meget vidtgående og, tror jeg, meget virksomme initiativer den sene nattetime i Finansministeriet. Og derfor vil jeg gerne takke for den behandling, det her lovforslag har fået i salen i dag.
Som I alle sammen ved, er vi i en ekstraordinær situation, som kræver ekstraordinær handling. Folketingets partier er på meget kort tid blevet enige om en lang række tiltag, som skal sikre dansk økonomi og danske arbejdspladser. Et af de her tiltag handler om at sætte forbruget af dagpenge på pause i 3 måneder. Udbruddet af covid-19 betyder, at Danmark på mange måder er lukket ned. Det har stor betydning for alle dagpengemodtagere, ikke mindst dem, som står til at miste deres dagpenge. Og det er en svær tid, hvad flere ordførere her også nævner, at være på jagt efter et nyt job i.
Med lovforslaget holder vi hånden under samtlige dagpengemodtagere, også personer på supplerende dagpenge. I de næste 3 måneder sætter vi dagpengene på pause. Det betyder, at når vi når til den 31. maj, har man altså de samme dagpenge tilbage, som man har i dag. Lovforslaget dækker også de personer, der har opbrugt deres dagpengeret fra og med den 1. marts 2020, og som måske allerede har meldt sig ud af deres a-kasse. De får mulighed for at genindmelde sig og opnå ret til dagpenge, indtil den 31. maj 2020.
Vi har også valgt – og det er så mit svar på det, hr. Karsten Hønge nævnte i sin ordførertale – at karensdage som følge af manglende beskæftigelse sættes på standby i perioden. I en ekstraordinær tid som denne, hvor arbejdsmarkedet stort set er lukket ned, giver karensdage ingen mening.
Som jeg skrev til jer i weekenden, har vi ændret perioden, hvor dagpengene sættes på pause, så den følger hele kalendermåneder fra og med 1. marts 2020 og til og med 31. maj 2020. Beslutningen hænger sammen med, at den valgte periode i aftalen, nemlig 9. marts til 9. juni, er administrativt besværlig for a-kasserne, da dagpenge opgøres og udbetales månedsvis. Tak for jeres opbakning til at ændre perioden. Det betyder, at a-kasserne kan bruge mest mulig tid på at hjælpe deres medlemmer i denne tid.
Regeringen vil suspendere arbejdsgiverens betaling af dagpengegodtgørelse, de såkaldte G-dage, til medarbejdere, der er omfattet af en arbejdsfordeling eller er hjemsendt. Det vil gøre administrationen i a-kasserne mere enkel i en tid med mange arbejdsfordelinger og hjemsendelser. Samtidig stilles virksomhederne bedre økonomisk såvel som administrativt. Vi skylder de mange dagpengemodtagere, der står i en usikker situation, at det her går stærkt. Derfor lægger vi også op til, at lovforslaget skal anden- og tredjebehandles allerede på torsdag, den 26. marts, og træde i kraft umiddelbart derefter, den 27. marts.
Jeg vil også gerne understrege, at det her er et blandt mange initiativer, der er taget for at afhjælpe de negative virkninger af krisen. Vi har også indført lønkompensation og kompensation for de faste udgifter for de hårdest ramte virksomheder. Det gør vi for at sikre danskernes arbejde og levebrød og dermed undgå afskedigelser. Vi skal også senere i dag førstebehandle et forslag om midlertidig forlængelse af sygedagpenge, så ingen sygedagpengemodtagere overgår til jobafklaringsforløb i den kommende tid. Jeg er ikke i tvivl om, at vi med de her tiltag skaber større tryghed for både lønmodtagere og dagpengemodtagere i Danmark i en utryg situation.
Der er brugt rigtig mange penge på mange initiativer og hjælpepakker – historisk mange penge. Nu skal initiativerne have tid til at virke. Men vi står i en situation, der hele tiden ændrer sig, og derfor følger regeringen også nøje udviklingen.
Jeg ser frem til den videre behandling på torsdag, og endnu en gang tak til alle Folketingets partier for at tage ansvar og stå sammen i den her for vores land svære tid. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi Danmark. Tak for ordet.