Vi befinder os i en helt usædvanlig situation, en situation uden fortilfælde, en situation, der kalder på samfundssind, på sammenhold og på samarbejde. På få dage har alle skullet ændre deres adfærd. Medarbejdere er blevet sendt hjem, og danskerne er i fuld gang med at isolere sig for at undgå smittespredning, desværre med den konsekvens, at flere virksomheder står på randen af konkurs, og at flere lønmodtagere står til at miste deres job.
Derfor støtter Venstre naturligvis lovforslaget, som vi behandler i dag – et lovforslag, som kommer både danske virksomheder og danske lønmodtagere til undsætning. Lovforslaget udspringer af den trepartsaftale, som blev indgået den 14. marts mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen – en aftale, der fortjener pæne ord med på vejen. I nødens stund viste den danske model lige præcis, hvad det er, den duer til. Den viste sig fra sin allermest beredvillige side, og på ganske kort tid blev der lukket en aftale, der rækker dansk økonomi en tiltrængt hånd, og derfor skal der lyde en stor ros til arbejdsmarkedets parter. Lovforslaget, vi behandler i dag, giver grundlæggende arbejdsgivere mulighed for at hjemsende medarbejdere med løn i stedet for at skulle afskedige dem, vel at mærke mod at arbejdsgiverne bliver ydet en lønkompensation i den periode, medarbejderne hjemsendes.
Omvendt skal de medarbejdere, der sendes hjem, holde ferie i 5 dage. På den måde løfter både virksomheder og lønmodtagere i fællesskab, og den løsning mener Venstre sådan set er rigtig god, især set i lyset af at antallet af nye ledige er steget med over 10.000 på bare 2 dage, 10.000 familier, der har oplevet usikkerhed omkring deres levegrundlag, 10.000 samtaler ved middagsbordet, hvor den sørgelige besked skulle overbringes til de nærmeste, 10.000 børn, der nu ikke længere ser mor og far stå op om morgenen og gå på arbejde, og desværre er det mest sandsynlige, at kurven ikke er knækket endnu, og derfor skal der, som Venstre ser det, skrappere tiltag til end den her lønkompensation.
Derfor sad vores forhandlere hele natten og forhandlede en udvidet og en bedre aftale på plads, og her var det særlig vigtigt for os, at de små virksomheder, de soloselvstændige, folk som frisøren, fysioterapeuten, freelanceren, maleren, fik en håndsrækning. De udgør en essentiel del af vores samfundsøkonomi, og derfor var det fuldstændig uholdbart, at de i første omgang blev efterladt på perronen, og vi er glade for, at der sent i nat kunne opnås enighed blandt alle Folketingets partier om at få de her grupper med og lave en bedre aftale.
Men det er vigtigt at understrege, at vi fra Venstres side ikke anser vores opgave som fuldendt; hverken den her lov eller aftalen fra i nat er det sidste, vi skal gøre. Som krisen bider sig mere og mere fast, er det tydeligt for os, at der stadig er lønmodtagere, at der stadig er selvstændige, at der stadig er virksomheder, som har brug for, at vi holder hånden under dem, så de kan holde hånden under os. Vi er også meget opmærksomme på, at når vi igen kan gå fysisk på arbejde, når butikkerne igen åbner, så er det hele ikke overstået med et fingerknips. Der venter os nogle seriøse diskussioner om, hvordan vi får smurt tandhjulene, så vi kommer op i gear igen, for det sker ikke af sig selv.
Derfor kommer vi til at grave endnu dybere i værktøjskassen. Vi kommer til at række helt ind bagest i vores økonomiske våbenskab og finde de store våben frem. Derfor foreslog vi, at vi skulle følge anbefalingerne fra en lang række topøkonomer, der har anbefalet, at vi opretter en coronafond. Den her fond skal sende et klart og tydeligt signal til omverdenen, til markederne og ikke mindst til de hundredtusindvis af danskere, der lige nu går rundt med en knude i maven og føler sig usikre: Vi har jeres ryg; der er ingenting, vi ikke vil gøre for at få jer og os igennem den her krise, whatever it takes. Det afspejler aftalen fra i nat heldigvis også, og det er vi glade for. For når det handler om sundhed, opererer vi efter et forsigtighedsprincip, men det princip burde ikke kun gælde for sundhedsområdet, det burde også gælde for økonomien og for arbejdspladserne. Hellere et skridt for meget end et skridt for lidt, for når dit hus brænder og stuen står i flammer, begynder du ikke at diskutere med brandmanden om prisen på vandet og slangerne, og hvis nogen skulle være i tvivl: Huset brænder nu. Derfor skal vi reagere, og derfor skal vi gå foran, og hellere et skridt for meget end et skridt for lidt. Tak for ordet.