Tak for det, formand. Med hensyn til det her lovforslag bakker vi i Dansk Folkeparti op om forslaget fra regeringen om kompensation vedrørende sygedagpenge. Der er bare lige et problem.
For vi har stillet nogle spørgsmål til ministeren, og så kan det godt være, at ministeren siger, at det ikke hører ind under det her. Vi synes, det er helt fint, at arbejdsgiverne slipper for at skulle have de første 30 dage, hvor de skal betale sygedagpenge. Vi synes også, det er helt fint, at selvstændige slipper for de første 14 dage, der er selvbetalte. Men noget af det, som vi har spurgt ind til, er, hvordan de her nye tiltag hjælper små selvstændige, og så må vi jo bare konstatere, at den her lovgivning kun er for dem, der er med i en a-kasse og kan få sygedagpenge fra kommunen. Men der er jo faktisk rigtig mange små selvstændige, der er nødt til at lukke ned, fordi de ikke har nogen ordrer, og som kun kan få almindelige dagpenge, hvis det er sådan, at de afhænder deres virksomhed, og det skulle vi jo gerne have suspenderet, for ellers er der rigtig mange, der er nødt til at sælge deres virksomhed, og det har jeg nævnt over for beskæftigelsesministeren, og jeg håber, at der kommer nye tiltag på det område.
Vi har også spurgt ind til, hvordan freelancere er stillet med hensyn til dagpenge. Der er jo rigtig mange, der har mistet deres job, på grund af at de er lukket, og her er det heller ikke alle, der har timer nok eller har mulighed for at få dagpenge. Så er det jo et spørgsmål, om de kan få en kontanthjælpslignende ydelse i den periode, der er uafhængig af en ægtefælles indtægt. Det har vi også spurgt ind til. Vi har også spurgt ind til om, at man kunne suspendere reglen om, at de – hvad skal man sige – trækker af periodens forløb, både på sygedagpenge og almindelige dagpenge, sådan at de ikke forbruger af perioden i den tid, der er karantæne. Det har vi egentlig heller ikke fået noget svar på. Vi har fået nogle svar fra ministeren, der er intetsigende, altså sådan nogle embedsmandssvar, som forholder sig til, hvad reglerne er, men ikke hvad vi egentlig har spurgt om, og det er lidt kedeligt, at vi får sådanne goddag mand økseskaft-svar, som vi ikke rigtig kan bruge til noget i den her kritiske situation. For der er virkelig nogle, der kommer i klemme, og som ikke kan få gavn af de tiltag, som regeringen er kommet med.
De tiltag, der er kommet her, er fine, men de hjælper bare langtfra alle. Der havde vi jo så håbet, at regeringen havde været lidt mere imødekommende og havde givet nogle reelle svar på, hvad der så kunne have ladet sig gøre, i stedet for bare sådan nogle svar med, at det kan man ikke, fordi lovgivningen er sådan og sådan. Det er sådan set ikke det, jeg har spurgt om, for den lovgivning kendte vi godt, men man bør se på nye tiltag, der kan hjælpe der, hvor regeringens tiltag ikke hjælper. Jeg håber så, at ministeren vil være indstillet på at være imødekommende over for Dansk Folkeparti, og at vi kan få set på den problemstilling, som jeg har nævnt i den her forbindelse. For det er jo fint nok, at man ikke skal betale, men der er altså mange, både lønmodtagere og selvstændige, der kommer i klemme, og som ikke får gavn af regeringens tiltag i den her forbindelse.
Hvis der er nogen, der ikke har nogen indtægt, fordi de har mistet jobbet på grund af de tiltag, der er lavet i forbindelse med regeringens coronakarantæne, og hvad det nu er – som vi jo fuldt ud støtter op om – må det være rimeligt at spørge, om man som sagt kan hjælpe dem, der ikke har en a-kasse, på en anden måde, så de kan få en kontanthjælp, uden at der skal tages hensyn til en indtægt fra en ægtefælle eller samlever i den her forbindelse, og at de ikke skal trække på den samlede periode af både sygedagpenge og dagpenge. Det har vi som sagt ikke fået noget reelt svar på, og det er, synes jeg, lidt skuffende i de her krisetider. For det betyder rigtig meget for folk udeomkring, at de får nogle ordentlige svar, og når vi ikke kan få nogen ordentlige svar herinde i Folketinget, kan borgerne selvfølgelig heller ikke få nogen ordentlige svar. Så står de der og ved ikke, hvad der så skal ske.
Et andet eksempel på det her er jo også, som min formand, Kristian Thulesen Dahl, har nævnt, at man kunne forbruge nogle af de opsparede feriemidler til at afholde ferie, og at kunne lade dem, der ville, få feriepenge udbetalt, så de kunne bruge dem i den her forbindelse. Det er så ikke noget, vi har stillet spørgsmål om her, så det kan jeg ikke forlange skulle ligge i et svar, men det er jo i hvert fald et eksempel på, hvor man godt kunne sætte lidt ind.
Men jeg synes, at regeringen skulle tage de input, der kommer fra partierne, lidt mere alvorligt, og så sige: Lad os da se på dem i forbindelse med den her lovgivning. Vi ved jo, at det i forbindelse med hastelovgivning er svært at få ændringsforslag igennem – man kan jo ikke forvente, at man kan få hjælp fra embedsmændene så hurtigt, når det er en hastelovgivning – men jeg håber da, at regeringen vil tage en snak med os og spørge, om man så kan lytte til andre partier i Folketingssalen, der har nogle ideer til, hvordan man kan hjælpe både lønmodtagere og selvstændige. Det vil jo være et skridt i den rigtige retning. Men som sagt: Vi støtter det her forslag.