Tak for det. Jeg vil gerne takke forespørgerne, hr. Søren Espersen først og fremmest, for at tage initiativet til den her debat, og så vil jeg også takke alle andre ordførere for en god debat. Jeg glæder mig også personligt over interessen og det engagement, der er i det her spørgsmål. Jeg synes også, det er positivt, når alt kommer til alt, at vi har et bredt flertal her i Folketinget for det fremsatte forslag til vedtagelse, som jo også besvarer de ting, der spørges om i forespørgselsteksten, altså spørgsmålet fra hr. Søren Espersen om, hvad man gør for at hjælpe f.eks. danske virksomheder, erhvervslivet, som uforvarende kommer i klemme, ikke på grund af at vi har taget nogle beslutninger i Folketinget, men på grund af at nogle andre lande, i det her tilfælde Rusland, er kommet med modsvar på nogle målrettede sanktioner, vi har lavet mod Rusland, fordi – som flere ordførere har været inde på – Rusland ikke bare har annekteret Krim, men sådan set også i forhold til Østukraine spiller en meget negativ rolle.
Det, vi egentlig bare beder Rusland om, er sådan set at efterleve Minskaftalen. Hvis de gjorde det, kunne vi ophæve sanktionerne i morgen, og så ville vi have normaliseret vores handel i forhold til de ting her. Så man kan sige, at bolden ikke ligger på vores bord, den ligger i virkeligheden på Putin og Ruslands bord. Og jeg tror, det er rigtig vigtigt i forhold til den her type sanktioner, som vi taler om her – og som man jo kan sige, at vi er fælles om ikke bare i EU-landene, men også i høj grad i samklang med amerikanerne, så her er der et eksempel på, at USA og Europa har stået sammen også med skiftende præsidenter – at sige: Det her, som Rusland har foretaget, er uacceptabel adfærd, og ændrer de deres adfærd, er vi også klar til at lave om på forholdet også i forhold til sanktionerne mod Rusland. Og det synes jeg er vigtigt.
Der er blevet sagt mange kloge ting i debatten, og jeg skal ikke gentage dem alle sammen. Men det er klart, at vi har en udenrigspolitisk værktøjskasse, og som flere har sagt, er det jo godt, at vi har andre værktøjer end bare væbnet magt, når det kommer til overholdelse af international lov og ret og menneskerettigheder og fred mellem lande. Der er også andre ting i værktøjskassen, som vi kan kigge på. Sanktioner skal under alle omstændigheder være så målrettede som overhovedet muligt og bruges med stor omtanke, som vi også er enige om her. Det vil jeg gerne sige.
Så tak for debatten. Men jeg må lige sige et par ord, for historien bag EU's handelssanktioner mod Rusland og modsanktioner, og hvad det egentlig har kostet danske virksomheder, og hvordan historikken har været, har flere været inde på. Først og fremmest er det jo meget svært præcist at måle effekten af EU's sanktioner på dansk økonomi, også grundet – og det vil folk, der har besøgt Rusland, vide – den generelle russiske protektionisme i forhold til deres egen økonomi. Så kan det være svært at vurdere, hvor meget der er sanktioner, hvor meget der er modsanktioner, og hvor meget der skyldes den politik, man fører i Rusland for at beskytte sine egne industrier. Man kan sige, at generelt for dansk erhvervsliv har omkostningerne formentlig være begrænsede, selv om enkelte sektorer og virksomheder har oplevet en negativ effekt.
Man kan også bemærke, at Rusland, som også hr. Søren Espersen var inde på, i februar 2014 indførte veterinære restriktioner på import af svinekødsprodukter fra EU på grund af frygt for svinepest. Det havde ikke noget med vores målrettede sanktioner mod Rusland at gøre, men var på grund af frygt for svinepest. Så de sanktioner blev altså indført før EU's økonomiske sanktioner og kan derfor ikke sådan betegnes som modsanktioner. I august 2014, og det var hr. Søren Espersen også inde på, indførte Rusland rigtigt nok egentlige modsanktioner, og her er tale om omfattende importforbud mod landbrugsprodukter, råvarer og fødevarer. Og man kan sige, at det russiske importforbud anslås at have kostet dansk eksport ca. 3 mia. kr. i 2013, hvor cirka halvdelen er relateret til de veterinære restriktioner i forhold til import af svinekød.
Vi hæfter os også i regeringen ved, at de ramte danske eksportører synes at have været gode til at finde andre markeder og dermed reducere konsekvenserne af det russiske importforbud. Det synes jeg også her er vigtigt at understrege.
I forbindelse med Ruslands fødevareembargo mod EU øremærkede Udenrigsministeriet midler under den her bevilling til små og mellemstore virksomheder. Danske virksomheder, som oplevede begrænsningerne i eksporten til Rusland, kunne derfor få 65 pct. tilskud til Udenrigsministeriets eksportrådgivning. Puljen var på 5 mio. kr. og løb fra 2014 til 2017. Virksomhedernes efterspørgsel på den her konkrete pulje, og det er et eksempel, var begrænset, idet kun ca. 1,5 mio. kr. blev anvendt, og der har ikke efterfølgende været øremærket midler til lignende puljer.
Men under alle omstændigheder er det vigtigt, at vi, når vi indretter vores sanktioner så målrettet som muligt, selvfølgelig ser på at undgå, at det får konsekvenser for folk, der ikke har noget ansvar for de her ting, hverken civilbefolkningen i de lande, som vi sanktionerer imod, eller indirekte vores egne virksomheder og arbejdstagere.
Flere har nævnt, og hr. Henrik Dahl også til sidst, det her om sanktionsregimet som sådan, at der er nogle sanktioner, der kører på andet, tredje, fjerde, femte årti, og at der er behov for at evaluere dem. Jeg er helt enig. Jeg tror, vi løbende skal være bedre ikke bare til at evaluere sanktioner, men også til at håndhæve dem, og det er jo, når vi gør det i fællesskab i EU, en national opgave at håndhæve sanktionerne, men EU-Kommissionen og den fælles udenrigstjeneste kan være bedre til at koordinere, at den håndhævelse rent faktisk også finder sted, for ellers bliver det utroværdigt at indføre sanktioner, og så bliver det noget symbolsk. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at vi bliver bedre til at håndhæve, men vi vil også meget gerne være bedre til at evaluere, hvornår det har en effekt, og i hvilket omfang.
Jeg vil også sige, at man jo generelt er meget varsomme med at bruge sanktionsinstrumentet netop af den årsag, som hr. Henrik Dahl var inde på, nemlig at når man har indført sanktioner, kan det også være meget svært at komme ud af dem igen, før der er en reel adfærdsændring hos dem, man har sanktioneret imod. Og det kan nogle gange tage meget lang tid med nogle af de regimer, vi taler om.
Handelssanktioner er jo også, som fru Eva Flyvholm var inde på, våbeneksportrestriktioner og finansielle restriktioner. Der er mange vigtige elementer i værktøjskassen, som man skal holde sig for øje.
Så samlet set synes jeg, vi har haft en rigtig god debat, og jeg ser frem til også med det brede forslag til vedtagelse, vi har fået, at arbejde videre med det her. Det er noget, som vi i regeringen tager meget alvorligt, og jeg vil igen takke alle ordførerne for den konstruktive debat, vi har haft. Tak.