Jeg ventede på, om der var udsendt en pressemeddelse fra Liberal Alliances erhvervsordfører om emnet, men det var så ikke tilfældet lige i den her sag. Men det er rigtigt nok, at der har været arbejdet med det her i et par år, men nu står vi her så.
Vi skal sikre, at Danmark kommer bedst muligt igennem coronakrisen, og det indebærer i høj grad også månederne og årene, som kommer på den anden side. Her vil bl.a. Den Nordiske Investeringsbank komme til at spille en stor rolle, fordi den er sat i verden for at yde lån til virksomheder og offentlige institutioner i forbindelse med at forbedre konkurrenceevnen og/eller miljøet. På den måde er Den Nordiske Investeringsbank allerede en vigtig del af at sikre fremtiden i de nordiske og de baltiske lande, og det er endnu vigtigere nu, end det nærmest nogen sinde har været før. Den Nordiske Investeringsbank ejes af de fem nordiske og af de tre baltiske lande i fællesskab, og vi har et fælles ansvar for at sikre, at banken har de bedste rammer for at hjælpe nye og eksisterende kunder – og kunderne er altså danske, øvrige nordiske og baltiske virksomheder – så sikkert gennem coronakrisen som muligt. De vedtægtsændringer, som er præsenteret for Folketinget i dag, spiller en væsentlig rolle i den sammenhæng, for de skaber basis for, at banken kan få en mere moderne risikostyring, som det også er blevet fremført tidligere af ordførere. Det vil give banken bedre mulighed for at anvende sin betydelige overdækning til aktivt at gå ud og understøtte nye og eksisterende kunder her i krisen – det er både med lån, men også med henstand, der kan være nødvendig, for at en virksomhed kan undgå at fyre medarbejdere, eller at en kontorejendom kan udskyde huslejebetalingerne for lejerne. Derfor kommer forslaget på programmet i dag.
Selve forslaget indebærer, at guvenørerne – ja, så fine titler findes der altså også i Norden – får beføjelser til at træffe beslutninger om principper for kapital- og likviditetsstyring. Den Nordiske Investeringsbank skal selvfølgelig styres efter samme ordentlige principper, som gælder ansvarlig bankvirksomhed i øvrigt. Det gælder bl.a. i forhold til at få indført en ny model for styring af kapital og likviditet i Den Nordiske Investeringsbank, som omfatter alle risici i banken, og det gælder afvikling af to særlige låneprogrammer til henholdsvis projekter uden for medlemslandene og miljøinvesteringer i nabolandene, som i stedet gøres til en del af Den Nordiske Investeringsbanks almindelige forretning. Det betyder bl.a., at tab på lån fremover i første omgang dækkes af Den Nordiske Investeringsbank og ikke af ejerlandene direkte.
Det er også vigtigt at understrege, at forslaget ikke koster Danmark nogen nye penge. Ændringen af vedtægterne indebærer justeringer og faktisk en mindre reduktion af de garantier, som Danmark yder til Den Nordiske Investeringsbank. Og banken vil fortsat blive styret med henblik på at kunne fastholde den stærkest mulige rating, den såkaldte triple-A-rating.
Det at give Den Nordiske Investeringsbank mulighed for at drive bankvirksomhed ud fra en tidssvarende form og en moderne risikostyring er vigtigt. Jeg og vi ved, at det vil give mulighed for at anvende bankens betydelige overdækning til aktivt at gå ud og understøtte nye og eksisterende kunder her under krisen; vi ved, at Den Nordiske Investeringsbank har stor erfaring med investeringer i grøn omstilling i de nordiske og baltiske lande, og det er der hårdt brug for i disse tider; og endelig ved vi, at ændringerne i vedtægterne vil give banken flere muskler til at finansiere bl.a. grønne projekter, uden at det som sagt kommer til at koste Danmark nye penge, og uden at det går ud over kreditvurderingen af banken.
Det er alt sammen elementer, som vi har hårdt brug for lige nu, og som vi kommer til at have endnu mere brug for i de kommende måneder og år. Det er derfor, vi hastebehandler ændringen i dag, så vi ikke forhindrer banken i at foretage de investeringer, der kan være med til at stimulere de nordiske og baltiske økonomier og afbøde konsekvenserne af coronakrisen.