Udenrigsudvalget 2019-20
URU Alm.del
Offentligt
2147774_0001.png
Op mod 34% af
brænde er fældet
på en ikke-
bæredygtig måde,
og bidrager
dermed til
skovrydning og
klimaforandringer.
Op mod 25% af
sort
kulstofudledning
stammer fra
traditionel
madlavning over
bål.
Bæredygtig
madlavning er
essentielt for at
håndtere energi-
fattigdom og sikre
vedvarende
energisikkerhed
for milliarder af
mennesker.
Bæredygtig
madlavning &
verdensmålene
Bæredygtig
madlavning
adresserer
forurening,
ressource
effektivitet og
skrøbelighed i
byer.
Klima og miljø
Luftforurening
Drivhusgasudledning
Skovrydning
Afledte effekter
fra traditionel
madlavning
over åben ild
Sundhed
3,8 mio. for tidlige
dødsfald årligt
Kroniske sygdomme
Ved at reducere
røgudledning fra
madlavning falder
risikoen for de
følgesygdomme
som indendørs
forurening ofte
medfører, og
forbedrer dermed
især kvinder og
børns sundhed.
Adgang til energi
muliggør øget
produktivitet og
inklusiv
økonomisk vækst.
Bæredygtig
madlavning
sektoren skaber
mange
jobmuligheder.
Effektive komfurer
reducerer behovet
for brændsel
markant, og
reducerer dermed
byrden på
familien, som
ellers skulle have
indsamlet, købt
eller byttet mad
for brændsel.
Ubetalt arbejde,
fx. indsamle
brændsel og lave
mad, er centrale
årsager til ulighed
blandt kvinder og
mænd.
Ligestilling
Levestandard
Lavere familieindkomst
Økonomiske udgifter
Tid brugt på indsamling af
brænde og madlavning
Øget sundhedsrisiko
Børn, især piger,
bliver ofte holdt
ude af skolen fordi
de skal blive
hjemme i
husholdningen og
bidrage til de
daglige gøremål,
som at hente
brændsel og lave
mad.
Adgang til
bæredygtig
madlavning er en
basal service, som
er nødvendig for
at leve et sundt
og produktivt liv
og spare
husholdningen for
tid og penge.