Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
Christiansborg
1 240 København K
Den 1 6. december 2019
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 52 (ULØ alm. del) stillet 19.
nov ember efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Spørgsm ål nr. 52
”
V il ministeren v urdere, om man bør fremme en målsætning om, at mindre økologiske landbrug gøres
mere bæredygtige, så v olumen ikke er så afgørende for erhvervets eksistens?”
Sv ar
Jeg har forstået spørgsmålet således, at der med bæredygtig menes økonomisk b æredygtig, altså
hv ordan v i sikrer de bedste betingelser og rammevilkår for mindre økologiske landbrug.
Regeringen har sammen med alle partierne bag Fødevareforlig 4 i oktober 2019 lanceret en
småskalapakke, som har til formål at gøre det lettere for små fødevareproducenter at driv e
v irksomhed, herunder også de mindre økologiske landbrug. Blandt andet v ed at
småskalaproducenterne samlet set får færre kontrolbesøg, fordi Fødevarestyrelsen bliver bedre til at
kontrollere flere ting på ét besøg. Det v il frigiv e tid og luft i de små v irksomheder til at fokusere på at
driv e forretning.
Fødev arestyrelsen v il også holde informationsmøder flere gange årligt for ny startede
fødev areproducenter. Der skal desuden lav es et nabotjek i andre lande inden for specifikke områder,
hv or der i Danmark kan oplev es barrierer for innovativ og bæredygtig fødevareproduktion.
Det er v igtigt, fordi v i gerne v il støtte de mange gode, lokale initiativer, der bliver taget rundt omkring i
landet. Det v il v ære en gev inst for de mange jord-til-bord v irksomheder og for alle, som nyder at
besøge for eksempel en økologisk gårdbutik og få en madoplevelse ud ov er det sædvanlige.
Mogens Jensen
/
Sara Pasquali
Mi l jø- og Fødev areministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42
•
Fax 33 1 4 50 42
• CV R
12854358
• EA N
5798000862005
•
•
w ww.mf vm.dk