Retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet
Udsendt d. 19. marts 2020
1
.
Denne retningslinje er opdateret ift. d. 18. marts 2020 vedr.:
-
Kriterier for smittefrihed
-
Separate anbefalinger for børn og voksne
-
Visitation af voksne til udredning, herunder sårbare grupper og personale med kritiske funktioner
-
Information af nære kontakter
-
Anvisning vedr. vasketøj ændret til hhv. 80 grader og 60 grader, se nærmere i afsnit Syg i eget
hjem
Baggrund
COVID-19 forårsages af ny coronavirus SARS-CoV-2). COVID-19 er en ny sygdom hos mennesker,
der første gang blev påvist i den kinesiske millionby Wuhan i december 2019 på baggrund af en ophob-
ning af tilfælde af svær lungebetændelse. Da det er et nyt virus, er verdensbefolkningen modtagelig for
smitte og der har været en hurtig global spredning. WHO erklærede d. 11. marts en pandemi. I den for-
løbne uge er der set tiltagende samfundssmitte i Danmark, med stigende antal alvorligt syge.
D. 12. marts udsendte Sundhedsstyrelsen en revideret retningslinje, som samtidigt markerede at den hid-
tidige inddæmningsstrategi blev afløst af en afbødningsstrategi, som særligt har fokus på at forebygge
yderligere smitte ved generelle adfærdsregulerende tiltag; at beskytte dem, der er i særlig risiko for at få
et alvorligt forløb, hvis de bliver syge med COVID-19; samt at prioritere sundhedsvæsenets ressourcer
til dem der, der har mest behov, særligt i forhold til dem det har brug for sygehusbehandling
Epidemiologi
SARS-CoV-2 er et coronavirus, der tilhører en familie af vira, der kan være årsag til alt fra milde forkø-
lelser til alvorlige nedre luftvejsinfektioner med mulig dødelig udgang. SARS-CoV-2 smitter ved dråbe-
smitte og kontaktsmitte (håndtryk, via genstande m.v.) ligesom andre humane coronavirus.
Inkubationstiden for COVID-19 er mellem 2 og 12 dage med en median tid omkring 5-7 dage.
Overlevelsestiden for SARS-CoV-2 på overflader er endnu ukendt, men for praktiske formål regnes
med en overlevelsestid på op til 48 timer, som dog kan være længere afhængig af forureningsgrad. Virus
er følsomt over for desinfektion med ethanol.
Der også mulighed for, at coronavirus kan smitte via fæko-oral smitte, men det antages ikke at have stor
betydning for smittespredning. Det antages, at meget symptomatiske personer smitter mere, end perso-
ner med få eller ingen symptomer, på grund af større virusmængde samt mere slimproduktion, hoste og
nys. Meget tyder på, at personer med COVID-19 smitter i meget tidlige sygdomsstadier i modsætning til
fx SARS, hvor patienter først blev smittefarlige sent i sygdomsforløbet. Der er ikke påvist smitte fra
mor til foster under graviditet.
1
Opdateres jævnligt. Gældende vejledning kan altid tilgås på
www.sst.dk/corona
1