Sundheds- og Ældreudvalget 2019-20
SUU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 134
Offentligt
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 26-11-2019
Enhed: JURPSYK
Sagsbeh.: DEPMZO
Sagsnr.: 1909393
Dok. nr.: 1032361
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 29. oktober 2019 stillet følgende
spørgsmål nr. 134 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 134:
”Kan
ministeren oplyse, om der er forskel på den krævede mindste BMI-værdi for pa-
tienter med spiseforstyrrelser på henholdsvis private og offentlige behandlingstilbud
og i bekræftende fald bedes ministeren redegøre for den faglige begrundelse her-
for?”
Svar:
Til brug for min besvarelse har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen. De oplyser
følgende, som jeg kan henholde mig til:
”En spiseforstyrrelse er en klinisk diagnose, der stilles
på baggrund af en samlet sund-
hedsfaglig vurdering af patientens diagnostiske symptombillede og en somatisk un-
dersøgelse. Vurderingen fastsætter desuden spiseforstyrrelsens sværhedsgrad, hvori
forskellige faktorer indgår, eksempelvis evnen til at bekæmpe impulser i forhold til
spiseforstyrrelsen, graden af motion, den somatiske tilstand, para-kliniske prøver,
psykologiske funktionsniveau, funktionsniveau af spiseevne, selvmordsrisiko og tilste-
deværende komorbiditet og varighed. Vurderingen danner grundlag for beslutning
om hvilket behandlingstilbud, patienten skal tilbydes, herunder om der er behov for
ambulant behandling eller indlæggelse.
BMI kan indgå i vurderingen af den somatiske tilstand, og være en god rettesnor i
vurderingen af sund vægt for voksne. BMI er et praktisk mål til at vurdere forholdet
mellem vægt og højde. BMI skal i alle aldersgrupper fortolkes med forsigtighed. Hos
børn og unge foretrækker nogen at anvende højde-/vækstkurver. Der kan således
godt være forskel i BMI ved indlæggelse mellem forskellige patienter, da der, som be-
skrevet, indgår forskellige faktorer i vurderingen. Varetagelse af behandling til perso-
ner med spiseforstyrrelser foregår på sygehusene på hovedfunktionsniveau og på
specialfunktionsniveau i specialerne psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri, hvor
der bl.a. stilles særlige krav i forhold til kompetencer og samarbejde med andre speci-
aler. Sygehuse, som må varetage den specialiserede indsats i regionsfunktioner er føl-
gende (jf. Sundhedsstyrelsens specialeplan 2019):
Psykiatri:
Psykiatrisk Center Ballerup (Ballerup)
AUH, Risskov Psykiatriske Hospital
Psykiatrien Nordjylland Aalborg
Psykiatrien Roskilde
Psykiatrisk Afdeling Odense - Universitetsfunktion, Psykiatrien i Region Syd-
danmark
1