Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2168973_0001.png
AARHUS
UNIVERSITET
DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG
Til Landbrugsstyrelsen
Følgebrev
Dato 16. marts 2020
Journal 2020-0061580
Levering på bestillingen ”Besvarelse af spørgsmålet: ”Kender AU til konceptet Soil
Food Web, som udviklet af Dr. Elaine Ingham, og eventuelle resultater af brugen af
konceptet?”
Landbrugsstyrelsen har i en bestilling sendt d. 9. marts 2020 bedt DCA – Nationalt
Center for Fødevarer og Jordbrug – om at besvare spørgsmålet ”Kender AU til Soil
Food Web, som udviklet af Dr. Elaine Ingham, og eventuelle resultater af brugen af
konceptet?”. Formålet med bestillingen er input til besvarelse af MOF spørgsmål
667/2020.
Besvarelsen i form af vedlagte notat er udarbejdet af postdoc Henrik Thers fra Institut
for Agroøkologi, seniorforsker Peter Stougaard fra Institut for Miljøvidenskab samt seni-
orforsker Paul Henning Krogh fra Institut for Bioscience, alle fra Aarhus Universitet.
Lektor Lars Elsgaard fra Institut for Agroøkologi og seniorrådgiver Morten Strandberg
fra Institut for Bioscience har været fagfællebedømmere, og notatet er revideret i ly-
set af deres kommentarer. Specialkonsulent Signe Jung-Madsen har været kvalitets-
sikrer for DCE-Centerenheden.
Besvarelsen er udarbejdet som led i ”Rammeaftale om forskningsbaseret myndig-
hedsbetjening mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet” under ID
3.10 i ”Ydelsesaftale Planteproduktion 2020-2023”.
Venlig hilsen
Lene Hegelund
Specialkonsulent, kvalitetssikrer f. DCA-centerenheden
DCA - Nationalt Center for
Fødevarer og Jordbrug
Aarhus Universitet
Blichers Allé 20
8830 Tjele
Tlf.: +45 8715 6000
E-mail: [email protected]
http:// dca.au.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 677: Spm. om konceptet Soil Food Web - udviklet af Dr. Elaine Ingham, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2168973_0002.png
DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
16.03.2020
Besvarelse af spørgsmålet: ”Kender AU til konceptet
Soil Food Web, som udviklet af Dr. Elaine Ingham, og
eventuelle resultater af brugen af konceptet?”
Af Henrik Thers
1
, Peter Stougaard
2
, Paul Henning Krogh
3
1
Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet,
2
Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet
3
Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Fagfællebedømt af Lars Elsgaard, AU-Agroøkologi og Morten Strandberg, AU-Bioscience.
Baggrund
Landbrugsstyrelsen har i en bestilling til DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, ved
Aarhus Universitet, ønsket besvarelse af spørgsmålet ”Kender AU til Soil Food Web, som udviklet
af Dr. Elaine Ingham, og eventuelle resultater af brugen af konceptet?”. Formålet med bestillingen
er input til besvarelse af MOF spørgsmål 667/2020.
Besvarelse
AU er ikke bekendt med dokumenterede forsøg med konceptet Soil Food Web under danske
forhold, ligesom en litteratursøgning på produktet ikke finder nogen international dokumentation
på produktets effekt fra forsøg. Effekten af dette kommercielle jordforbedringsmiddel må derfor
siges at mangle dokumentation på det niveau, der normalt kræves i den videnskabelige litteratur.
Firmaet SoilFoodWeb og deres koncept
Firmaet SoilFoodWeb.com blev startet som ”Soil Foodweb Oregon, LLC” i 2005 og ledes af Dr.
Elaine Ingham, der er uddannet mikrobiel økolog. Dr. Elaine Ingham ejer det registrerede
varemærke Biocomplete™ som leverer uddannelses- og konsulenttjenester, workshops og
seminarer inden for blandt andet jordbundsbiologi og jordbundssundhed, herunder anvendelse og
produktion af jordforbedringsmidler. Ud over kurser om jordbundens fødenet, ”soil foodweb”,
undervises i en komposteringsmetode til biologisk regenerering af jordbundslivet. Betegnelsen
”soil foodweb” er et videnskabeligt begreb hentet fra økologien, hvor begrebet ”foodweb” har
været anvendt mere end 50 år. På firmaets hjemmeside, https://www.soilfoodweb.com, listes en
række af konceptets agronomiske og økologisk fordele for landmanden, miljøet og klimaet, såsom:
Øgede udbytter.
Beskyttelse mod skadedyr og sygdomme.
Reducerede vandingskrav.
Intet behov for gødning.
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 677: Spm. om konceptet Soil Food Web - udviklet af Dr. Elaine Ingham, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Ukrudtsundertrykkelse.
Beskyttelse mod jorderosion.
Kulstoftilbageholdelse.
Beskyttelse af insekter og fugle.
Firmaet SoilFoodWeb tilbyder konsulentbistand i systemet ”Dr. Elaine’s™ Soil Food Web
Approach” af deres egen-certificerede konsulenter og deltagelse i kursusforløb, for derefter at få
diagnosticeret jorden for ubalancer eller mangler i jordens mikrobiologi. Den egentlige effekt af
konceptet skulle ifølge hjemmesiden opnås ved at tilføre en blanding af mikroorganismer tilpasset
den konkrete situation for en given jord. Blandingen til jordforbedring er produceret ud fra
kompost og markedsføres under navnet BioComplete™. Specielt kan der laves en ”the” ved
ekstraktion af komposten, som erstatter brug af pesticider og gødning.
Forbedring af jordens egenskaber ved brug af mikroorganismer
Tanken bag produkter, hvor jordens egenskaber forbedres ved tilsætning af udefrakommende
mikroorganismer, falder ind under et emneområde, der på engelsk benævnes ”bioaugmentation”,
hvilket kan oversættes til ”bioforøgelse”. Tidligere eksempler på sådanne produkter er Effektive
Mikroorganismer (EM), der blev oplyst at indeholde ca. 80 forskellige arter af mikroorganismer,
men hvor den videnskabelige dokumentation var mangelfuld (Elmholt og Elsgaard, 1998).
Et gram jord indeholder typisk mere end 1 million bakterier og svampe, der kan være fordelt på
tusindvis af arter. Mikroorganismerne i jordbunden udgør et vigtigt led i naturens stofkredsløb,
fordi bakterier og svampe er i stand til at nedbryde og omsætte komplekse organiske molekyler,
og derved frigøre plantenæringsstoffer. Blandt de gavnlige effekter af jordbundens
mikroorganismer er desuden, at de kan hæmme plantesygdomme via antagonisme, og at de kan
danne og stabilisere aggregater til fordel for jordens struktur.
Veldokumenterede eksempler på bioforøgelse er (i) anvendelse af ærteblomstafgrøder, der har
kvælstoffikserende bakterier, (ii) anvendelse af fosfatopløsende mikroorganismer i P-begrænsede
jorde og (iii) anvendelse af antagonistiske mikroorganismer til bekæmpelse af bestemte
plantesygdomme. Fælles for disse eksempler er, at der er en dokumenteret sammenhæng mellem
den direkte effekt af de introducerede mikroorganismer og den effekt, der giver et højere udbytte
(f.eks. Whalen and Sampedro, 2010).
Kompostering og kompostekstrakter, som er kernemetoden fra SoilFoodWeb, er i forvejen kendt
især fra økologisk jordbrug og bruges til jordforbedring med herbicid og gødningseffekt (Alturki et
al., 2020; Vail et al., 2020). Kompost the har også vist sig at kunne undertrykke sygdomme i mange
afgrødetyper (Litterick et al., 2004) og eksempelvis også tomatplanter (Egel et al., 2019). Der kan
på den baggrund godt findes belæg for dele af den teoretiske baggrund for SoilFoodWeb
konceptet.
At foretage en generel analyse af hvad en jord mangler af mikroorganismer forekommer som en
vanskelig opgave med et usikkert resultat. Samtidig gælder det generelt, at nye bakteriekulturer,
der tilføres fra fremmede steder, må forventes at have svært ved at etablere sig vedvarende i
konkurrence med eksiterende mikroorganismer i en allerede velfungerende jord. Skæbne og
aktivitet af mikroorganismer, der introduceres til jorden, afhænger af mange varierende faktorer
2
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 677: Spm. om konceptet Soil Food Web - udviklet af Dr. Elaine Ingham, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
som substrat-tilgængelighed, temperatur, fugtighed, prædation, tilgængeligt porevolumen og
konkurrence fra iboende mikrobielle populationer. Ydermere afhænger aktiviteten af de tilsatte
mikroorganismer af deres antal og aktiviteten per celle. Disse forhold gør, at det må være
vanskeligt at kunne garantere en stabil effekt med de agronomiske og økologisk fordele, som
konceptet tilskrives.
Referencer
Alturki, S. M., Shalaby, T. A., Almadini, A. M., & El-Ramady, H. R. (2020). The nutritional status of
tomato seedlings and peroxidase activity under foliar applications of some biostimulants.
Fresenius Environmental Bulletin, 29(1), 421-433.
Egel, D. S., Hoagland, L., Davis, J., Marchino, C., & Bloomquist, M. (2019). Efficacy of organic
disease control products on common foliar diseases of tomato in field and greenhouse trials.
Crop Protection, 122, 90-97. doi: 10.1016/j.cropro.2019.04.022
Elmholt, S. & Elsgaard L., 1998. Dokumentation savnes. Jord og Viden 1998, Vol. 143, nr. 20, 17-19.
Litterick, A. M., Harrier, L., Wallace, P., Watson, C. A., & Wood, M. (2004). The role of
uncomposted materials, composts, manures, and compost extracts in reducing pest and
disease incidence and severity in sustainable temperate agricultural and horticultural crop
production - A Review. Critical Reviews in Plant Sciences, 23(6), 453-479. doi:
10.1080/07352680490886815
Vail, D. C., Hernandez, D. L., Velis, E., & Wills, A. (2020). Compost tea production methods affect
soil nitrogen and microbial activity in a northern highbush blueberry system. Agroecology and
Sustainable Food Systems. doi: 10.1080/21683565.2020.1724583.
Whalen, J. K. and Sampedro L. (2010). Soil Ecology and Management. CAB International;
Wallingford, UK.
3