Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 17. april 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 623 (MOF alm. del) stillet
den 19. februar 2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 623
”Vil ministeren oversende en grundig redegørelse for forløbet af Fødevarestyrelsens auditering af Dan
Duck A/S december 2019 og for opfølgningen herpå, jf. MOF alm. del
– bilag 284?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende:
”Kort
efter etableringen af virksomheden Dan Duck A/S konstaterer Fødevarestyrelsen i begyndelsen
af september 2019 problemer med slagtehygiejnen, idet der findes et stort antal slagtekroppe med
gødning ved overhængeren til kølerummet. Gødning på slagtekroppe udgør en alvorlig risiko for
fødevaresikkerheden, og på grund af de mange gødningsfund sætter Fødevarestyrelsen virksomheden
under et skærpet tilsyn i perioden den 23. september 2019 til den 23. december 2019.
I den skærpede tilsynsperiode konstaterer Fødevarestyrelsen, at der fortsat er problemer med
slagtehygiejnen. Der findes således gødning på slagtekroppe ved knap 80 pct. af de 33 skærpede tilsyn
i perioden. Slagtekroppene er efter kontrolfundene blevet renset af virksomheden, og
fundene
af
gødningsforurening har medført en løbende dialog med virksomheden med henblik på at forbedre
slagtehygiejnen. Ifølge Fødevarestyrelsens normale procedurer skal sådanne fund dog også medføre
sanktionering, fx indskærpelse, påbud, forbud eller bøde, over for virksomheden samt eskalering af
sanktionerne, hvis der ikke sker en forbedring. Fødevarestyrelsen må erkende, at en sådan opfølgning
ikke er sket, hvilket er en klar fejl.
Audit den 17. december
Samtidig med, at virksomheden var under skærpet tilsyn gennemførte Fødevarestyrelsen den 17.
december 2019 én af fire varslede ordinære audits af virksomheden Dan Duck A/S. Auditten
gennemførtes af to medarbejdere fra Fødevarestyrelsen. Den ene medarbejder var en timelønnet
dyrlæge, der var indkaldt til at varetage den daglige kontrol af slagtningerne (AM- og PM-kontrol),
mens den anden medarbejder
–
en embedsdyrlæge - gennemførte auditten.
Embedsdyrlægen valgte undtagelsesvist på dagen at afkorte og forlade auditten før den var afsluttet.
Embedsdyrlægen overlod kontrollen af det sidste auditpunkt vedr. hygiejnekontrollen (kontrol af
håndvask) til den timelønnede dyrlæge, idet denne kontrol kunne udføres i sammenhæng med den
daglige kontrolopgave. Den timelønnede dyrlæge observerede, at der efter pause kom ca. 20
medarbejdere ind i produktionen, og af disse 20 medarbejdere vaskede kun lidt under halvdelen
hænder. Observationerne blev videregivet til embedsdyrlægen.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk