Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2178898_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 17. april 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 623 (MOF alm. del) stillet
den 19. februar 2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 623
”Vil ministeren oversende en grundig redegørelse for forløbet af Fødevarestyrelsens auditering af Dan
Duck A/S december 2019 og for opfølgningen herpå, jf. MOF alm. del
– bilag 284?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende:
”Kort
efter etableringen af virksomheden Dan Duck A/S konstaterer Fødevarestyrelsen i begyndelsen
af september 2019 problemer med slagtehygiejnen, idet der findes et stort antal slagtekroppe med
gødning ved overhængeren til kølerummet. Gødning på slagtekroppe udgør en alvorlig risiko for
fødevaresikkerheden, og på grund af de mange gødningsfund sætter Fødevarestyrelsen virksomheden
under et skærpet tilsyn i perioden den 23. september 2019 til den 23. december 2019.
I den skærpede tilsynsperiode konstaterer Fødevarestyrelsen, at der fortsat er problemer med
slagtehygiejnen. Der findes således gødning på slagtekroppe ved knap 80 pct. af de 33 skærpede tilsyn
i perioden. Slagtekroppene er efter kontrolfundene blevet renset af virksomheden, og
fundene
af
gødningsforurening har medført en løbende dialog med virksomheden med henblik på at forbedre
slagtehygiejnen. Ifølge Fødevarestyrelsens normale procedurer skal sådanne fund dog også medføre
sanktionering, fx indskærpelse, påbud, forbud eller bøde, over for virksomheden samt eskalering af
sanktionerne, hvis der ikke sker en forbedring. Fødevarestyrelsen må erkende, at en sådan opfølgning
ikke er sket, hvilket er en klar fejl.
Audit den 17. december
Samtidig med, at virksomheden var under skærpet tilsyn gennemførte Fødevarestyrelsen den 17.
december 2019 én af fire varslede ordinære audits af virksomheden Dan Duck A/S. Auditten
gennemførtes af to medarbejdere fra Fødevarestyrelsen. Den ene medarbejder var en timelønnet
dyrlæge, der var indkaldt til at varetage den daglige kontrol af slagtningerne (AM- og PM-kontrol),
mens den anden medarbejder
en embedsdyrlæge - gennemførte auditten.
Embedsdyrlægen valgte undtagelsesvist på dagen at afkorte og forlade auditten før den var afsluttet.
Embedsdyrlægen overlod kontrollen af det sidste auditpunkt vedr. hygiejnekontrollen (kontrol af
håndvask) til den timelønnede dyrlæge, idet denne kontrol kunne udføres i sammenhæng med den
daglige kontrolopgave. Den timelønnede dyrlæge observerede, at der efter pause kom ca. 20
medarbejdere ind i produktionen, og af disse 20 medarbejdere vaskede kun lidt under halvdelen
hænder. Observationerne blev videregivet til embedsdyrlægen.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 664: Spm. om, hvorfor Dan Duck A/S ikke blev partshøret, før fødevarekontrollen forlod virksomheden i Struer den 17. december 2019, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2178898_0002.png
Den 18. december 2019 modtog virksomheden en e-mail fra embedsdyrlægen omhandlende auditten
den 17. december 2019, hvoraf det fremgik, at der var givet en indskærpelse på grund af manglende
håndvask. Ved en fejl var kontrolrapporten fra den 13. december 2019 og ikke den 17. december 2019
vedlagt. Da virksomheden ved opstart i september 2019 ved en fejl var blevet oprettet i en forkert
kategori i Fødevarestyrelsens kontrolsystem KOR, blev kontrolrapporten fra den 17. december 2019
fejlagtigt offentliggjort automatisk den 18. december 2019 på hjemmesiden
www.findsmiley.dk.
Fødevarestyrelsen begik en formel fejl ved at undlade at foretage en partshøring om de faktiske
forhold, der udgjorde grundlaget for indskærpelsen, og ved at offentliggøre kontrolrapporten i sin
helhed umiddelbart efter kontrollen.
For at rette op på den proceduremæssige fejl vedrørende manglende partshøring udstedte
Fødevarestyrelsen den 10. januar 2020 en ny kontrolrapport, hvor indskærpelsen vedrørende
manglende håndvask blev trukket tilbage. Følgende fremgår af den nye kontrolrapport:
”Følgende blev observeret: Efter pausen kl. 8.30 kom ca. 20 medarbejdere ind i produktionen, heraf
vaskede kun lidt under halvdelen hænder. Virksomheden har efterfølgende oplyst, at medarbejderne
har mulighed for at vaske hænder på 1. sal. Drøftet virksomhedens egenkontrol med personalets
håndvask. Punktet vil blive kontrolleret på næste audit. Ingen anmærkninger.”
Krav om håndvask fremgår af Hygiejneforordningen 852/2004, art. 4, nr. 2, jf. bilag 2, kap. I, nr. 4, og
er nærmere præciseret i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning. Det fremgår heraf, at personale, som
arbejder i fødevarevirksomheder, skal vaske hænder umiddelbart før en arbejdsproces. Håndvask bør
således ske ved en håndvask, der er hensigtsmæssigt placeret, hvilket som udgangspunkt vil være
umiddelbart før indgangen til produktionen, således at risiko for krydskontamination mindskes mest
muligt.
Fødevarestyrelsen gennemførte den 24. marts 2020 audit vedrørende forholdene omkring
håndvaskene på virksomheden. Fødevarestyrelsen har på den baggrund påbudt virksomheden Dan
Duck A/S at revidere de interne arbejdsgange (egenkontrolprocedurer) for hvor og hvordan
medarbejderne skal vaske hænder, så det sikres, at der ikke er risiko for krydskontamination og
dermed forurening af fødevarer.
Når virksomheden tillader, at medarbejderne vasker deres hænder på 1. sal, uden altid også at vaske
hænder ved indgang til produktionen, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at risikoen for
krydskontamination ikke kan undgås. Den mest enkle måde for virksomheden at undgå
krydskontamination på er at have en procedure, der pålægger medarbejderne altid at vaske hænder
ved håndvasken ved produktionen, før arbejdet påbegyndes".
Forbrugerne skal kunne stole på, at Fødevarestyrelsen beskytter dem ved at sanktionere, når der ikke
er styr på fødevaresikkerheden, og virksomheder skal ligeledes kunne stole på, at Fødevarestyrelsen
sagsbehandler korrekt. Det har Fødevarestyrelsen ifølge redegørelsen ikke levet op til i denne sag.
Jeg har i lyset af sagen i relation til Dan Duck A/S bedt Fødevarestyrelsen om at indskærpe de interne
instrukser over for medarbejderne i kødkontrollen. Det betyder, at Fødevarestyrelsen fremadrettet skal
have styrket fokus på sagsbehandlingen og særligt korrekt forvaltning og myndighedsudøvelse i
organisationen.
Mogens Jensen
/
Johan Kjølhede Overgaard
2