Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2160525_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr
Den 10. februar 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 547 (MOF alm. del) stillet
13/02-2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 547
”Vil
ministeren redegøre for sin holdning til dansk intensiv svineproduktion, herunder om
ministeren er enig i, at danske fødevarer er blandt dem, der produceres med de laveste
miljø- og klimaaftryk, herunder dansk intensiv svineproduktion?”
Svar
Ifølge tal fra SEGES producerede dansk landbrug i 2019 op imod 32 mio. grise. Den samlede eksport-
værdi af levende grise og grisekød udgjorde ifølge Danmarks Statistik i 2017 26,2 mia. kr., hvilket sva-
rer til 3,9 pct. af Danmarks samlede vareeksport i 2017.
I 2020 forventes produktionen af svin at få et løft i forhold til året før takket være den gode økonomi i
svineproduktionen og en stigende produktivitet i forhold til 2019.
Dansk produktion af grise har således en væsentlig betydning for dansk eksport og bidrager med be-
skæftigelse i både landbruget og fødevareindustrien, ikke mindst i områder af Danmark uden for de
store byer.
Aarhus Universitet har i notatet 'Redegørelse for hidtidige danske klimaindsats' (2016), redegjort for,
at dansk landbrugs produktion af 'mælk', 'øvrig kvæg' og 'grise' har et klimaaftryk under EU-gennem-
snittet. I opgørelsen er der ikke indregnet effekten af importeret foder, og andre hjælpestoffer.
Det er regeringens mål at sikre gode rammevilkår for dansk landbrug, herunder produktion af grise,
med henblik på at fastholde landbruget som et stærkt og økonomisk bæredygtigt erhverv som bidrager
til vækst og beskæftigelse.
Samtidig arbejder regeringen for, at landbruget udvikler sig i en bæredygtig retning i forhold til miljø,
natur, klima og dyrevelfærd. Herunder vil landbruget skulle bidrage til opfyldelse af regeringens mål
om 70% reduktion af Danmarks udledning af klimagasser i 2030.
Mogens Jensen
/
Morten Ejrnæs
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 547: Spm. om ministeren er enig i, at danske fødevarer er blandt dem, der produceres med de laveste miljø- og klimaaftryk, herunder dansk intensiv svineproduktion, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2