Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2150472_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-28-160-00056
Den 15. februar 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 470 (MOF alm. del) stillet den
23. januar 2020 af udvalget.
Spørgsmål nr. 470
”Vil
ministeren redegøre for løsninger på de særlige udfordringer, som er på småøer med lang transport-
tid til et slagteri i forhold til at udføre såkaldte naturslagtninger på marken?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Løsningen
med gårdslagtninger kan også anvendes på småøer. Den forudsætter, at lovgivningens krav til
slagterier overholdes, herunder krav til hygiejne, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.
Hvis transporten til slagteriet for den videre slagtemæssige behandling i form af fx udtagning af tarme og
andre organer tager under to timer fra aflivning, kan transporten ske uden køl. Tager transporten mere
end to timer fra aflivning, skal der ske køling under transport. Det er det samme, der gælder ved andre
typer slagtning uden for slagteri, fx nødslagtning, slagtning af opdrættet vildt og nedskydning af relativt
vildtlevende naturplejedyr. Denne grænse er fastsat af hensyn til fødevaresikkerheden.
Alternativet til gårdslagtning er, at producenten etablerer et mindre, autoriseret slagteri på bedriften, eller
at der benyttes et mobilt slagteri, som kan foretage hele den slagtemæssige behandling.”
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk