Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
J.nr. 2020-29-169-00690
Den 1 8.02.2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 466 (MOF alm. del)
stillet den 23. januar 2020 på udv algets v egne af René Christensen (DF) efter ønske fra Carl
V alentin (SF).
Spørgsm ål nr. 466
”Hv
ilke danske forskningsmiljøer og v irksomheder har ekspertise indenfor de teknologier
v edrørende præcisionsfermentering, som ifølge bl.a. konsulenthuset AT Kearny og den
amerikanske tænketank RethinkX v il komme til at indtage en dominerende rolle i fremtidens
fødev areproduktion?”
Sv ar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Danmarks
Tekniske Univ ersitet har en forskningsenhed, DTU Fermentering, som arbejder med
præcisionsfermenteringsteknikker og er specialiseret i biobaseret produktion baseret på
gærceller, bakterier og pattedyrsceller relevant for både fødevarer, energi og medicinproduktion.
Forskningsenheden har kapaciteten til at arbejde med alternativer til kød og mælk. Her arbejdes
bl.a. med produktion af sy ntetisk hæmoglobin, som kan tilsættes syntetisk kød, samt produktion
af mælkeproteiner, som kan anv endes til sy ntetisk mælk.
Desuden har Miljø- og Fødev areministeriet giv et støtte til et forskningsprojekt v ia
Klimaforskningsindsatsen på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, om udvikling af kunstigt
kød og mælk v ed dy rkning af hhv . muskelceller og mælkekirtelceller fra kv æg. Dette projekt er
netop igangsat i januar 2020 og forventes færdig ultimo 2021.
Fødev arestyrelsen har ikke kendskab til danske v irksomheder, som er involveret i
produktudvikling på dette område på nuv ærende tidspunkt.”
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Mi l jø-
og Fødev areministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1 216
Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42 • Fax 33 1 4 50 42 • CV R 12854358 • EA N 5798000862005 • mf [email protected] • w ww.mf vm.dk