Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-28-160-00046
Den 9. januar 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 350 (MOF alm. del) stillet
den 23. december 2019 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 350
”Det fremgår ikke klart af Fødevarestyrelsens nye vejledning om gårdslagtninger, at afblødningen af
skudte slagtedyr kan foretages på marken. Det kan f.eks. ske ved, at man hejser det skudte dyr op over
et kar i en passende størrelse, som er placeret på et underlag med presenning, så afblødningen ender i
karret. Kan ministeren bekræfte, at det fortsat er muligt?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet til Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Afblødningen
af slagtedyr, bedøvede såvel som skudte, kan foretages på marken. Det fremgår af vej-
ledningen, hvordan dyr, som slagteriet afliver på bedriften, skal afblødes. Det fremgår bl.a. af vejled-
ningen at:
Det bedøvede dyr kan hejses op før afblødning, hvis dette kan gøres hygiejnisk og arbejds-
sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Alternativt kan dyret
[…]
hejses op umiddelbart efter.
[…]
Blodet skal
opsamles og behandles som kategori 3-materiale, jf. biproduktforordningen.”
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk