Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-29-00574
Den 12. januar 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 298 (MOF alm. del) stillet
den 16. december 2019 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 298
”
Vil ministeren kommentere problemstillingen med fejlmærkning og madspild, som fremgår
af nyhedsindslaget ”Tusindvis af friske æg kasseret” fra TV 2 Fyn den 13. december
2019 kl. 19.30 (https://www.tv2fyn.dk/nyheder/13-12-2019/1930/tusindvis-af-friske-aegkasseret?
autoplay=1#player) samt redegøre for, hvilke initiativer der kan tages i den anledning?”
Svar
Bekæmpelse af madspild har en høj prioritet for regeringen. Vi har en klar ambition om, at alle skal
tage et ansvar for at reducere og forebygge madspild, herunder fødevareproducenter, supermarkeder
og forbrugere. I den forbindelse er jeg glad for, at stadig flere fødevarevirksomheder og detailkæder
tager initiativer til at donere overskudsfødevarer.
Regeringen arbejder løbende på at identificere og fjerne barrierer, der gør det vanskeligt for danske
supermarkeder at donere overskudsmad. Flere af disse barrierer er blevet løst ved, at der er kommet
fælles EU-retningslinjer for donation af fødevarer. Den danske tolkning og implementering af disse
retningslinjer har til hensigt at lette byrderne for virksomhederne så meget som muligt ved donation af
overskudsfødevarer inden for rammerne af retningslinjerne fra EU. Det er klart, at
fødevaresikkerheden kommer i første række
–
og hvis det vurderes, at der er
fødevaresikkerhedsmæssige risici, må den pågældende fødevare kasseres.
Ved fejlmærkning af fødevarer kræves der en ommærkning i de tilfælde, hvor fødevaren kan udgøre en
sundhedsrisiko for forbrugerne (f.eks. ved manglende allergenmærkning). I andre tilfælde vil det være
tilstrækkeligt at gøre forbrugeren opmærksom på, at fødevaren er fejlmærket, fx ved at at skilte med
den korrekte mærkning i butikken. I nogle tilfælde vælger butikken dog alligevel at donere
fejlmærkede fødevarer, selvom skiltning med de korrekte oplysninger er tilstrækkeligt.
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk