Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 23 (MOF alm. del) stillet d. 11. oktober 2019 efter ønske
fra Michael Aastrup Jensen (V).
Spørgsmål nr. 23
”Vil
ministeren oplyse, hvilken målemetode der anvendes til at måle lugt ved eksempelvis DAKA, og
hvor bliver målingerne normalt fysisk foretaget?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som oplyser at:
”Ved lugtmålinger udtager lugtlaboratoriet lugtprøver til analyse i laboratoriet. Prøvetagningen sker
manuelt i poser i virksomhedens afkast, når virksomheden er i fuld normal drift eller efter anden aftale
med tilsynsmyndigheden. Afkastets prøvetagningssted skal være indrettet i overensstemmelse med
kravene i metodeblad MEL 22 om kvaliteten af emissionsmålinger. Metodeblade er Miljøstyrelsens
anbefalede metoder.
Lugtanalyser udføres med den menneskelige næse ved hjælp af et såkaldt olfaktometer (olfakto = at
lugte og
meter
= at måle), hvor et lugtpanel, som typisk består af fire panelister, præsenteres for
stigende koncentrationer af lugtprøven. Lugtkoncentrationen kan herefter bestemmes ud fra den
fortyndingsgrad, hvor halvdelen af lugtpanelisterne netop kan erkende lugten. Prøvetagning og
lugtanalyse udføres af akkrediterede laboratorier i overensstemmelse med standarden DS/EN 13725
om bestemmelse af lugtkoncentration ved brug af dynamisk olfactometri og metodeblad MEL-13 om
bestemmelse af koncentrationen af lugt i strømmende gas. Målerapporten udføres som akkrediterede
prøvetagningsrapporter.”
Lea Wermelin
/
Mikkel Dam Schwartz
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk