Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2263075_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 15. oktober 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1482 (MOF alm. del)
stillet 2. oktober 2020 efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).
Spørgsmål nr. 1482
”Vil
ministeren med henblik på et samråd oplyse, hvad ministerens holdning er til det nyligt
lancerede løsningsforslag fra International Probiotics Association (IPA) om at fokusere den
europæiske indsats på at udvikle
”kriterier
for at kvalificere mikroorganismer som 'probiotiske' i
fødevarer og kosttilskud" for at sikre kvaliteten og sikkerheden af probiotiske ingredienser i
fødevarer og kosttilskud fremfor at forsøge at afskære forbrugere fra denne information?”
Svar
Jeg finder det positivt, at branchen arbejder for at sikre, at de ingredienser der anvendes i
fødevarer, herunder kosttilskud er af høj kvalitet. Samtidig er det vigtigt, at forbrugerne får de
nødvendige oplysninger om fødevarer og ikke bliver vildledt.
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at se nærmere på løsningsforslaget fra International
Probotics Association (IPA) og har modtaget følgende bemærkninger fra Fødevarestyrelsen:
”Det fremgår af International Probiotics Association (IPA)’s hjemmeside, at de vil arbejde
for, at
der fastsættes kriterier for,
hvornår man må kalde mikroorganismer for ”probiotiske”, så
forbrugerne ikke bliver vildledt. Blandt andet fremhæver IPA, at mikroorganismerne skal være
tilstrækkeligt karakteriserede, at de skal være levende i hele opbevaingsperioeden og med dosis,
der udøver en effekt. Der henvises til, at der bør foreligge mindst ét videnskabeligt humant
studie, der understøtter dets egenskaber. Samtidig foreslås, at dette ikke skal underkastes en
yderligere vurdering af EFSA, så længe der ikke fremhæves en særlig sundhedsmæssig effekt.
Fødevarestyrelsen finder det væsentligt, at hvis man ønsker at fremhæve en særlig gavnlig
egenskab for sundheden, så bør reglerne for sundhedsanprisninger, herunder en videnskabelig
vurdering af EFSA ikke tilsidesættes. Det er på baggrund af de nuværende tilgængelige
oplysninger uklart, hvorvidt de af IPA nævnte kriterier til de pågældende mikroorgansmerns
egenskaber og effekter, for
at kunne kaldes ”probiotiske”,
indirekte antyder eller indikerer en
gavnlig sundhedsmæssig effekt, som ikke er fuldt forståeligt for forbrugeren og/eller er en
omgåelse af anprisningsreglerne.
Det skal bemærkes, at Danmark fortsat vil arbejdefor, at Kommissionen prioriterer at finde en
løsning, således at det kan være muligt at henvise til ”probiotika.”
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 1482: Spm. om, hvad ministerens holdning er til det nyligt lancerede løsningsforslag fra International Probiotics Association (IPA) om at fokusere den europæiske indsats på at udvikle kriterier for at kvalificere mikroorganismer som 'probiotiske' i fødevarer og kosttilskud" for at sikre kvaliteten og sikkerheden af probiotiske ingredienser i fødevarer og kosttilskud fremfor at forsøge at afskære forbrugere fra denne information, til fødevareministeren
./.
Jeg henholder mig til oplysningerne fra Fødevarestyrelsen og henviser i øvrigt til min besvarelse
af spørgsmål 1478.
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
2