Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2298687_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 6. december 2020
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 1463 (MOF alm. del) stillet d. 1.
oktober 2020 efter ønske fra Zenia Stampe (RV).
Spørgsmål nr. 1463
”Kan
ministeren oplyse, hvor meget protein dansk landbrug producerer i menneskeføde i
dag (altså hvor dyrefoder ikke medregnes), og hvor meget man ville kunne producere,
hvis man bibeholdt samme arealanvendelse, men omlagde til proteinholdige vegetabilske
fødevarer til mennesker, f.eks. grøntsager og bælgfrugter?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Landbrugsstyrelsen, som oplyser, at:
”Til
besvarelse af spørgsmålet har Landbrugsstyrelsen indhentet bidrag fra Institut for Fødevare- og
Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet, som er vedlagt her.
IFRO oplyser, at der i Danmark i 2018 blev produceret knap 50.000 tons vegetabilsk protein til human
ernæring. Heraf stammer omkring 10.000 tons protein fra grøntsager og kartofler, mens hvedemel
udgør knap 25.000 tons. Derudover stammer 7.500 tons fra rugmel, 7.100 tons fra havregryn og
skønsmæssigt 4-6 tons fra quinoa og andre proteinrige afgrøder, der dyrkes på prøvestadiet.
Samtidig oplyser IFRO, at man kan producere i omegnen af 700.000 tons protein, hvis man dyrker
hestebønner og ært til human konsum på et areal svarende til det samlede grovfoderareal (areal, hvor
der dyrkes foder til drøvtyggere) på ca. 500.000 ha. Hertil kommer den allerede eksisterende
vegetabilske proteinproduktion til human ernæring på knap 50.000 tons. Beregningen tager højde for,
at hestebønner og ært pga. deres sædskiftemæssige egenskaber kun bør dyrkes på det samme areal
hvert femte år. Beregningen er behæftet med usikkerhed, blandt andet som følge af, at udbytter og
proteinindhold kan variere fra år til år afhængig af dyrkningsbetingelserne. I øvrigt tager beregningen
ikke højde for eventuelle ændringer i foder- og husdyrproduktionen pga. inddragelse af arealer, der i
dag anvendes til grovfoder, ligesom beregningen også forudsætter, at arealet med kartofler og
grøntsager vil være
uændret.”
Rasmus Prehn
/
Louise Piester
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk