Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2263349_0001.png
Mærkning af dansk honning
OBLIGATORISKE OPLYSNINGER LOVGIVNING
1. Oprindelsesland
2. Varebetegnelse
3. Holdbarhed
4. Advarselsmærkning
5. Navn/firmanavn og adresse
6. Nettomængde
1
2
*FRIVILLIGE OPLYSNINGER
2a. Nektarkilde
2b. Regional og topografisk oprindelse
2c. Særlige kvalitetsegenskaber
2d. Opbevaringsforskrift
LOVGIVNING
§7,
nr. 1
2
§7,
nr. 2
2
§7,
nr. 3
2
Art. 25
1
§9
Bilag 1
2
Art. 9, stk. 1, litra f
1
og bilag x
1
§13
2
Art. 8, stk.1, litrah
1
, og art.9, stk.1, litrah
1
Art. 23
1
2
Forordning(EU) nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne
Bekendtgørelse nr. 774 af 4. juni 2015 om honning
1.
Oprindelsesland
2a.*
Nektarkilde
2b.*
Regional og
topografisk oprindelse
Dansk nyslynget
Lynghonning
fra Vestjylland
Bedst før
20/10/2020
Virksomhed X
Vejnavn 50
DK-1234 By
Honning bør ikke gives
til børn under 1 år
Opbevares tørt
og køligt. Bør ikke
udsættes for
direkte sollys
Vægt: 500g
2c.*
Særlige
kvalitetsegenskaber
2.
Varebetegnelse
4.
Advarselsmærkning
2d.*
Opbevaringsforskrift
6.
Nettomængde
4. ADVARSELSMÆRKNING
Detailpakninger af honning skal have en
advarselsmærkning, hvor det klart
fremgår, at produktet ikke bør gives til
børn under 1 år.
3.
Holdbarhed
5.
Navn/firmanavn
og adresse
1. OPRINDELSESLAND
Oprindelseslandet, hvor honningen er
høstet, skal angives på etiketten. Det
betyder, at honning, der er indsamlet og
forarbejdet i Danmark, kan betegnes som
”dansk honning”.
2. VAREBETEGNELSE
Varebetegnelsen afhænger af
honningtypen, hvorledes honningen er
udvundet, samt hvordan honningen
præsenteres. Der findes to honningtyper:
Blomsterhonning, som stammer fra
plantenektar, og honningdughonning, som
hovedsageligt hidrører fra ekskret fra
plantesugende insekter, typisk bladlus.
Udvindingsmåder omfatter slynget honning,
presset honning og afdryppet honning. For
ovenstående honningtyper kan man bruge
varebetegnelsen ”honning”.
2a.* NEKTARKILDE IFM. BLOMSTERHONNING
Den planteart, hvorfra honningen
hovedsageligt hidrører (f.eks. lyng). Det er
en forudsætning, at honningen besidder de
organoleptiske, fysisk-kemiske og
mikroskopiske egenskaber, der er
karakteristiske for den pågældende
planteart.
2b.* REGIONAL OG TOPOGRAFISK OPRINDELSE
Med undtagelse af filtreret honning og
bagerihonning kan varebetegnelsen suppleres
med; en region, territorial eller topografisk
oprindelse, hvis produktet udelukkende
hidrører fra det angivne sted, f.eks. Skjern Å
honning.
2c.* SÆRLIGE KVALITETSEGENSKABER
Specifikke kvalitetskriterier. Dette kan bl.a.
være angivelser såsom nyslynget, flydende
m.m.
2d.* OPBEVARINGSFORSKRIFT
Hvis honningen kræver særlig
opbevaringsforskrift, skal det angives på
etiketten.
5. NAVN/FIRMANAVN OG ADRESSE
Navn eller firmanavn og adresse, eller
hjemmesideadresse, på fødevarevirksomheden
under hvis navn fødevaren markedsføres.
6. NETTOMÆNGDE
Nettomængden skal angives på honningens
emballage.
PRÆSENTATIONSMÅDER
Honning kan f.eks. præsenteres som et
stykke af honningtavlen eller blandet med
mindre stykker af honningtavle. I disse
tilfælde betegnes det som ”tavlehonning”
eller ”honning med stykker af
honningtavler”. I disse tilfælde er
betegnelsen ”honning” ikke tilstrækkelig.
Hvis honningen filtreres og der dermed
fjernes pollen fra produktet skal
varebetegnelsen indeholde beskrivelsen
”filtreret honning”.
3. HOLDBARHED
Er datoen indtil hvilken en honning, som er
passende opbevaret, har de egenskaber, man
normalt forbinder med varen. Angives som
‘Bedst før’ efterfulgt af dag, måned og år.
For honning, der har en holdbarhed mellem 3
og 18 måneder, er det tilstrækkeligt at
mærke med måned og år.
FAKTA FRA FØDEVARESTYRELSEN
SENENEST OPDATERET 19-12-2019