Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2263342_0001.png
Mærkning af udenlandsk honning
OBLIGATORISKE OPLYSNINGER LOVGIVNING
1. Oprindelsesland
2. Varebetegnelse
3. Holdbarhed
4. Advarselsmærkning
5. Navn/firmanavn og adresse
6. Nettomængde
1
2
*FRIVILLIGE OPLYSNINGER
2a. Nektarkilde
2b. Regional og topografisk oprindelse
2c. Særlige kvalitetsegenskaber
2d. Opbevaringsforskrift
LOVGIVNING
§7,
nr. 1
2
§7,
nr. 2
2
§7,
nr. 3
2
Art. 25
1
§9
Bilag 1
2
Art. 9, stk. 1, litra f
1
og bilag x
1
§13
2
Art. 8, stk.1, litra h
1
, og art.9, stk.1, litra h
1
Art. 23
1
2
Forordning(EU) nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne
Bekendtgørelse nr. 774 af 4. juni 2015 om honning
2a.*
Nektarkilde
1.
Oprindelsesland
2b.*
Regional og
topografisk oprindelse
Akaciehonning
fra Ukraine
Bedst før
20/10/2020
Tappet af
Virksomhed X
Vejnavn 50
DK-1234 By
Honning bør ikke gives
til børn under 1 år
Opbevares tørt
og køligt. Bør ikke
udsættes for
direkte sollys
Vægt: 500g
2c.*
Særlige
kvalitetsegenskaber
2.
Varebetegnelse
4.
Advarselsmærkning
2d.*
Opbevaringsforskrift
6.
Nettomængde
4. ADVARSELSMÆRKNING
Detailpakninger af honning skal have en
advarselsmærkning, hvor det klart
fremgår, at produktet ikke bør gives til
børn under 1 år.
3.
Holdbarhed
5.
Navn/firmanavn
og adresse
1. OPRINDELSESLAND
Som udgangspunkt skal det eller de
oprindelseslande, hvor honningen er høstet,
angives på etiketten. Hvis honningen har
oprindelse i mere end en medlemsstat eller
i mere end et tredjeland, kan ovennævnte
angivelser dog undtagelsesvis erstattes med
en af følgende muligheder:
1) Blanding af honning fra EU
2) Blanding af honning fra lande uden for
EU
3) Blanding af honning fra lande i og uden
for EU
2a.* NEKTARKILDE IFM. BLOMSTERHONNING
Den planteart, hvorfra honningen
hovedsageligt hidrører (f.eks. lyng). Det er en
forudsætning, at honningen besidder de
organoleptiske, fysisk-kemiske og
mikroskopiske egenskaber, der er
karakteristiske for den pågældende planteart.
2b.* REGIONAL OG TOPOGRAFISK OPRINDELSE
Med undtagelse af filtreret honning og
bagerihonning kan varebetegnelsen suppleres
med; en region, territorial eller topografisk
oprindelse, hvis produktet udelukkende
hidrører fra det angivne sted.
2c.* SÆRLIGE KVALITETSEGENSKABER
Specifikke kvalitetskriterier. Dette kan bl.a.
være angivelser såsom nyslynget, flydende
m.m.
2d.* OPBEVARINGSFORSKRIFT
Hvis honningen kræver særlig
opbevaringsforskrift, skal det angives på
etiketten.
5. NAVN/FIRMANAVN OG ADRESSE
Navn eller firmanavn og adresse, eller
hjemmesideadresse, på fødevarevirksomheden
under hvis navn fødevaren markedsføres. Hvis
denne ikke er etableret inden for EU, importøren
til EU’s marked.
Hvis honningen er høstet i
udlandet, men tappes i DK, anvendes
formuleringen ”tappet af”, i forbindelse med
angivelsen af den virksomhed, der tapper
honningen på glas/dåse.
2. VAREBETEGNELSE
Varebetegnelsen afhænger af
honningtypen, hvorledes honningen er
udvundet, samt hvordan honningen
præsenteres. Der findes to honningtyper:
Blomsterhonning, som stammer fra
plantenektar, og honningdughonning, som
hovedsageligt hidrører fra ekskret fra
plantesugende insekter, typisk bladlus.
Udvindingsmåder omfatter slynget honning,
presset honning og afdryppet honning. For
ovenstående honningtyper kan man nøjes
med varebetegnelsen ”honning”.
6. NETTOMÆNGDE
Nettomængden skal angives på honningens
emballage.
PRÆSENTATIONSMÅDER
Honning kan f.eks. præsenteres som et stykke
af honningtavlen eller blandet med mindre
stykker af honningtavle. I disse tilfælde
betegnes det som ”tavlehonning” eller
”honning med stykker af honningtavler”. I
disse tilfælde er betegnelsen ”honning” ikke
tilstrækkelig. Hvis honningen filtreres og der
dermed fjernes pollen fra produktet skal
varebetegnelsen indeholde beskrivelsen
”filtreret honning”.
FAKTA FRA FØDEVARESTYRELSEN
SENENEST OPDATERET 19-12-2019
3. HOLDBARHED
Er datoen indtil hvilken en honning, som er
passende opbevaret, har de egenskaber,
man normalt forbinder med varen. Angives
som ‘Bedst før’ efterfulgt af dag, måned og
år. For honning, der har en holdbarhed
mellem 3 og 18 måneder, er det
tilstrækkeligt at mærke med måned og år.