Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2242141_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. september 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1264 (MOF alm. del) stillet
14. august 2020 efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 1264
”I
svar af 18. maj 2020 på spørgsmål nr. S 1162
(https://www.ft.dk/samling/20191/spoergsmaal/s1162/svar/1660674/2193136.pdf) skriver
ministeren, at ministeren ”arbejder for at øge den danske produktion af alternative proteiner”, fordi
”det er vigtigt for at reducere importen af soja, og fordi øget produktion af alternative proteiner i
Danmark kan give gevinster for miljø, klima, vækst og beskæftigelse”. Vil ministeren redegøre for, hvor
stor en andel af soja-importen, ministeren ønsker eller gerne ser erstattet af dansk produceret protein-
foder?”
Svar
Regeringen ønsker en grøn retning for Danmark og en grøn omstilling af landbruget. En øget
produktion af alternative og bæredygtige proteiner i Danmark rummer et stort potentiale for dansk
landbrug, og kan være med til at sætte skub på den grønne omstilling.
Regeringen støtter op om udviklingen af dansk producerede proteiner, bl.a. gennem Grønt Udviklings-
og Demonstrationsprogram (GUDP). Et af indsatsområderne i GUDP er grøn bioraffinering, hvor der
foreløbigt er uddelt 100 mio. kroner til at styrke bioraffineringsteknologier til bl.a. at udvinde protein
fra græs, kløver og lucerne.
Det Nationale Bioøkonomipanel har peget på, at det inden for få år vil være muligt at erstatte op til 1/3
af den importerede sojaprotein med bæredygtige alternativer fra bioraffinering af græs, hestebønner,
insekter mv. Derfor glæder det mig også at se, at det er en dagsorden som erhvervet har taget til sig. Fx
samarbejder store dele af erhvervet i det offentligt-private partnerskab Dansk Protein Innovation om
at øge en markedsbaseret og bæredygtig dansk produktion af protein til fødevarer og foder. Bl.a. har
Landbrug og Fødevarer sat et mål om at erstatte 30 procent af det danske behov for soja med nye
foderkilder, herunder ved bioraffinering af proteiner fra græs, inden for en kortere årrække.
Potentialet er dog langt fra realiseret endnu, og derfor er det også et område, som jeg fortsat vil følge
tæt. Regeringen har ikke sat en målsætning for, hvor stor en del af den importerede soja, der skal
erstattes af dansk producerede proteiner.
Mogens Jensen
/
Mikkel Dam Schwartz
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
CVR 12854358
EAN 5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk