Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 3. september 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1252 (MOF alm. del) stillet
13. august 2020 efter ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål nr. 1252
”Kan
ministeren forklare, hvordan det kan lade sig gøre, at fødevarekontrollen besøger en
virksomhed
–
Randers Bageri
–
hvor de ansatte ikke har mulighed for at besørge på et
toilet, men henvises til at gå uden for i en busk, ligesom brugt håndvaskvand bruges til at
”rengøre” redskaber, og der optræder stribevis af andre overtrædelser, uden at virksomheden
lukkes, jf. artiklen ”Ulækkert bageri lukker lokum: Brug busken” fra Ekstra Bladet
den 11. august 2020 (www.ekstrabladet.dk/kup/ulaekkert-bageri-lukker-lokum-brug-busken/
8244796)?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”Fødevarestyrelsen
foretager altid en konkret vurdering af situationen i forbindelse med et
kontrolbesøg på en virksomhed. Som et led i denne vurdering foretages en afvejning af relevante
forhold i sagen for at afklare, hvilken sanktion der er den rette for at få virksomheden til at rette op på
eventuelle overtrædelser af fødevarelovgivningen, eller effektivt forhindre en akut fare for
fødevaresikkerheden. Fødevarestyrelsen skal vælge den sanktion, der vurderes nødvendig for at sikre,
at reglerne overholdes, og at fødevaresikkerheden opretholdes. Den bør imidlertid ikke være mere
indgribende end nødvendigt.
Fødevarestyrelsen har mulighed for, uagtet virksomhedens historik, at nedlægge forbud mod
markedsføring og dermed lukke en virksomhed midlertidigt. Et sådant forbud kan meddeles, hvis
Fødevarestyrelsen vurderer, at der er en akut fare for fødevaresikkerheden.
Den omtalte avisartikel henviser til et kontrolbesøg den 22. juli 2020. I forbindelse med
kontrolbesøget vurderede Fødevarestyrelsen ikke, at der var en akut fare for fødevaresikkerheden, da
der var tale om overtrædelser, som virksomheden kunne udbedre med kort varsel. Det skyldes
endvidere, at virksomheden viste vilje og evne til at rette op på forholdene ved omgående at fjerne den
dejkrog, der lå i en balje med håndvaskevand. Der var desuden et fungerende toilet, som
virksomhedens medarbejdere kunne benytte. Virksomheden fik flere sanktioner, herunder bøder og
indskærpelser. Ved det opfølgende kontrolbesøg i virksomheden den 20. august 2020 oplyste ejeren,
at virksomheden var i gang med en renovering, der forventes at vare en måneds tid. Fødevarestyrelsen
følger virksomheden tæt og vil udføre opfølgende kontrol, når virksomheden genoptager driften.”
Mogens Jensen / Annelise Fenger
Miljø- og
Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk