Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. september 2020
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1231 (MOF alm. del) stillet 3. august 2020 efter
ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1231
”Vinterhvede
har en roddybde på ca. 1,5
–
2 meter og optager naturligt næringsstoffer i
rodzonedybden. Vil ministeren redegøre for, hvordan det sikres, at planternes faktiske
næringsoptagelse i rodzonedybden medregnes i planternes optagelse og ikke medregnes som
udvaskning til vandmiljøet. Såfremt der ikke er enighed mellem universiteterne om problematikken
ønskes om muligt gerne et fagligt notat fra f.eks. både Århus Universitet og Københavns Universitet.
Er ministeren enig i, at de næringsstoffer, der optages af planterne, ikke skal medregnes til
udvaskning?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, som har bedt Aarhus Universitet (AU) om et
fagligt bidrag og desuden fået en kommentar fra Københavns Universitet (KU) (se bilag). Styrelsen
svarer følgende:
"AU forklarer,
at ”kvælstoftransporten
i vandløb
[giver et]
facit for, hvor meget der udledes fra
oplandsarealet. Det vil sige, at en eventuel effekt af dybe rødder i afgrøder (fx vinterhvede),
efterafgrøder og anden vegetation (fx skov) i princippet er inkluderet, og effekten influerer dermed
også på, hvor store indsatskrav, der eventuelt stilles for det pågældende opland som grundlag for
forbedring af vandmiljøet”.
KU skriver, at de er
enige i, at vinterhvedes eventuelle optag under 1 meters dybde ”naturligvis
ikke
ændrer på det eksisterende kendte niveau af kvælstofudvaskning til vandmiljøet, sådan som den kan
måles i vandløbene”.
Det fremgår af de to svar fra universiteterne, at der er enighed om, at vinterhvede på visse jordtyper
kan opnå betydelig roddybde. Som det fremgår af svarene, er der ikke fuld enighed om betydningen af
kvælstofoptaget fra vinterhvedes dybe rødder. Der er enighed om, at den kvantitative betydning ikke er
dokumenteret.
Såfremt en sådan betydning kan dokumenteres, kan det få betydning for sammenligning af effekten af
forskellige afgrøder.
AUs bidrag og KUs kommentar er begge er vedlagt som bilag i deres fulde længde.”
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk