Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 15. august 2020
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1212 (MOF alm. del) stillet
den 20. juli 2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1212
”Vil
ministeren redegøre for den store betydning og den økonomiske værdi, som kartoffelavlerne og
den danske kartoffelproduktion har for det danske samfund, samt de forskellige anvendelsesområder
kartoflerne indgår i?”
Svar
Spørgsmålet har været forelagt Landbrugsstyrelsen, der oplyser følgende:
Anvendelsesområder for dyrkningen af kartofler
Der avles tre typer kartofler i Danmark: 1) Læggekartofler, 2) spisekartofler, og 3) industrikartofler.
Læggekartofler bruges til opformering, så der kan avles flere spise- og industrikartofler. Den danske
avl af læggekartofler bruges både i Danmark og i udlandet. Spisekartofler bruges, som navnet angiver,
til at spise.
Industrikartoflens anvendelsesområde udvides i takt med, at man finder nye måder at forarbejde
kartoflen. De mest kendte produkter er nok chips samt kartoffelmel, der i høj grad bruges som en
ingrediens til madlavning. Af de mindre kendte produkter findes der bl.a. kartoffelflager, der typisk
bruges til at binde vandet ved bagning eller som jævningsmiddel, samt kartoffelstivelse. Især stivelse
kan bruges til mange forskellige processer. Det bruges fx som erstatning af æg i mayonnaise,
erstatning til mejeriprodukter i ost, og ikke mindst i medicinalindustrien, hvor kartoffelstivelsen kan
tilsættes produkter som stabilisator eller fyld i piller og tabletter.
1
Den sidste større anvendelse af kartofler er forædling af nye sorter. Formålet med forædling er, at
udvikle sorter med høj kvalitet til en bestemt anvendelse. En sort giver fx store kartofler med højt
stivelsesindhold, og den egner sig derved til udvinding af stivelse. En anden sort kan have en favorabel
smag, og den egner sig derfor til avl af spisekartofler. Ifølge Danespo (en virksomhed, der arbejder
med forædling, produktion, og salg af lægge-, spise-, og industrikartofler) , tager det i gennemsnit 15 år
at udvikle en sort, før sorten kan bruges som en lægge-, spise- eller industrikartoffel
2
.
Omfanget af kartoffelproduktionen og økonomisk værdi
Nedenfor redegøres for omfanget af dyrkningen af kartofler, produktionsværdien og eksportværdien.
Det skal dog understreges, at produktionsværdien og eksportværdien i sig selv ikke giver et
1
KMC’s produktbeskrivelse,
http://www.kmc.dk/kmc-ingredients/kmc-ingredients
2
Danespo’s hjemmeside om forædlingsarbejde,
https://www.danespo.dk/dansk/for%C3%A6dling/for%C3%A6dling-af-kartofler
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk