Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr.: 2020-28-169-01137
Den 28. juli 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1137 (MOF alm. del) stillet
d. 30. juni 2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1137
”Vil
ministeren redegøre for campylobacter-sagen på Bornholm (MOF alm. del
–
bilag 607), og vil mi-
nisteren redegøre for, hvilke initiativer ministeren allerede har taget og påtænker at tage i sagen, her-
under sikre at få afklaret sagen over for virksomheden, når der øjensynligt ikke er noget at komme ef-
ter i sagen med virksomheden?”
Svar
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at beskrive sagens forløb, se vedhæftede redegørelse af 10. juli
2020 fra Fødevarestyrelsen. Ifølge redegørelsen er sygdomsudbruddet på Bornholm med bakterien
campylobacter afsluttet med 203 syge, primært med sygdomsdebut henover pinsen 2020. Fødevare-
styrelsen har i samarbejde med Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet efterforsket ud-
bruddet og har begrundet mistanke til, at kilden var mælk fra Bornholms Andelsmejeri.
Jeg kan henholde mig til Fødevarestyrelsens redegørelse og hæfter mig især ved to argumenter. Dels at
Statens Serum Institut gennem interviews af patienter har påvist en tydelig sammenhæng mellem syg-
dom og indtag af mælk fra Bornholms Andelsmejeri. Dels at udbruddet var lokaliseret til Bornholm og
var af kort varighed, hvilket bekræfter, at der med stor sandsynlighed var tale om en lokal fødevare
med kort holdbarhed. Jeg læser af redegørelsen, at der kan være sket en fejl på mejeriet under produk-
tionen af mælk én enkelt dag, og at det kan være nok til at forurene mælken. Det kan samtidig forklare,
at der ikke efterfølgende er fundet campylobacter i mælken.
Jeg er bekendt med, at Fødevarestyrelsen har holdt et møde med Bornholms Andelsmejeri den 9. juli
2020, hvor også Mejeriforeningen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet deltog. På mø-
det blev mejeriets og Mejeriforeningens spørgsmål til Fødevarestyrelsens udbrudsefterforskning drøf-
tet.
Jeg har tiltro til, at den handlingsplan, som mejeriet har udarbejdet i dialog med Fødevarestyrelsen,
samt de ekstra planlagte tilsyn på mejeriet kan være en hjælp, så Bornholms Andelsmejeri kan komme
videre og fortsat står for en sikker produktion af mælk.
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk