Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. juli 2020
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1120 (MOF alm. del) stillet 26. juni 2020 efter ønske fra
Erling Bonnesen (V) og Orla Østerby (KF).
Spørgsmål nr. 1120
”Kan
ministeren oplyse, i hvilket omfang grundlaget for den økologiske produktion af spisekartofler
bygger på læggekartofler baseret på konventionel fremavl?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, som oplyser, at det alene er muligt at lave et
overslag over omfanget af anvendelsen af ikke-økologiske læggekartofler set i forhold til økologiske
læggekartofler.
I 2019 har Landbrugsstyrelsen givet tilladelse til at anvende 9.629 hkg ikke-økologiske læggekartofler
til økologiske spisekartofler. Tilladelserne er givet i overensstemmelse med økologireglerne. Der blev i
2019 dyrket økologiske spisekartofler på 1.677 ha.
For at kunne levere et sikkert tal for, hvor stort et areal, der anvendes ikke-økologiske læggekartofler
på, kræves det, at mængden af læggekartofler pr. ha kendes, og dette kan variere. Hvis det antages, at
der anvendes 20 hkg læggekartofler pr. ha, svarer de 9.629 hkg til, at der anvendes ikke-økologiske
læggekartofler på ca. 30% af arealet med spisekartofler.
Økologierhvervet har sidste år besluttet, at læggekartofler til produktion af økologiske kartofler i langt
højere grad skal være baseret på økologisk materiale. Årene 2019 og 2020 betragtes som en
indfasningsperiode for anvendelse af flere økologiske læggekartofler til spisekartoffelproduktion.
Derved forventes det, at den økologiske produktion fremadrettet i langt højere grad vil være uafhængig
af ikke-økologiske læggekartofler.
Lea Wermelin
/
Louise Piester
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk