Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-14-81-01801
Den 11. august 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1062 (MOF alm. del) stillet 19. juni
2020 af udvalget.
Spørgsmål nr. 1062
”Mener
ministeren, at vi i Danmark, som en af verdens største minkproducenter, har en
særlig risiko og et særligt behov for risikohåndtering, når det gælder smitte med Covid-19
mellem mink og mennesker?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Sundhedsstyrelsen,
Styrelsen for patientsikkerhed, SSI og Fødevarestyrelsen har iværksat en række tiltag i
forhold til den fremtidige håndtering af COVID-19 i mink. Ved at følge de aktuelle retningslinjer for personer,
der arbejder på minkfarme, som er positive for COVID-19, vurderes det, at der er ringe risiko for, at der sker
smitte fra en COVID-19 positiv minkfarm ud i det omgivende samfund via mennesker.
Der er fundet smitte med COVID-19 i tre minkbesætninger. Ministeren og regeringen tager situationen meget
alvorligt og har ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at lade besætningerne aflive. Sideløbende har
Fødevarestyrelsen udført og afsluttet en COVID-19 screening med stikprøveundersøgelse af 10 pct. af de
danske minkfarme, i alt 125 besætninger.
Resultatet af undersøgelsen er, at ingen af de 125 undersøgte minkbesætninger er smittet med COVID-19. De
tre positive besætninger med COVID-19 har ikke været en del af screeningen.
På basis af screeningsresultaterne og ud fra anden indsamlet viden, har Fødevarestyrelsen sammen med
Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Københavns Universitet og Statens Serum Institut, samt
med bidrag fra erhvervet, udarbejdet et samlet, skriftligt beslutningsgrundlag. Beslutningsgrundlaget bygger
på viden, fra fund af COVID-19 i mink i Danmark og udlandet, som kan bidrage til beslutning om den
fremtidige håndtering af COVID-19 i mink. Strategien omfatter bl.a.:
Fødevarestyrelsen følger op på screeningen med, at igangsætte en overvågning af alle minkfarme i
Danmark. Overvågningen gennemføres ved, at minkavleren udtager svælgprøver fra 5 døde mink fra
hver minkfarm i Danmark. Prøverne indsendes til SSI, hvor de analyseres. Fødevarestyrelsen fører
kontrol med, at alle minkfarme indsender prøver som anvist.
SSI og Sundhedsstyrelsen har rådgivet Fødevarestyrelsen om implementering af værnemidler, som
skal benyttes af medarbejdere på minkfarme. For minkfarme, der ikke har mistanke om COVID-19
eller er bekræftet positive, anvendes kirurgisk maske suppleret med hyppig håndhygiejne. For
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk