Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-14-81-01801
Den 11. august 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1059 (MOF alm. del) stillet 18. juni
2020 efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 1059
”Vil ministeren redegøre for, hvilken rolle minkfarme og andre former for husdyrproduktionen
spiller i forhold
til spredning af smitsomme sygdomme, herunder ikke mindst coronavirus, og hvilke tiltag der kan iværksættes
for at forhindre dette, og hvor effektive forskellige
typer af tiltag er?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser som følger:
”Danske
husdyrbesætninger har generelt et højt smittebeskyttelsesniveau, hvilket bl.a. er medvirkende til, den
store efterspørgsel på danske fødevarer, animalske produkter samt animalske biprodukter. Det høje
smittebeskyttelsesniveau er med til at begrænse, at smitsomme sygdomme spredes fra besætningen. Dette
uanset om der er tale om en sygdom, der kun rammer dyr, eller sygdomme, der kan smitte både dyr og
mennesker.
Konkret i forhold til COVID-19, er der fundet smitte med COVID-19 (påvisning af SARS-CoV 2 virus) i tre
minkbesætninger. De tre besætninger ligger alle i Nordjylland, og det tyder på, at der er tale om et lokalt
udbrud. Ud fra et forsigtighedsprincip er disse besætninger nu blevet aflivet. Derudover er en enkelt besætning
testet antistof positiv uden, at der er fundet virus. Denne besætning er pålagt offentligt tilsyn og testes
yderligere med henblik på at kunne erklære besætningen fri for COVID-19.
Sideløbende har Fødevarestyrelsen udført og afsluttet en COVID-19 screening med stikprøveundersøgelse af
10 pct. af de danske minkfarme, i alt 125 besætninger.
Resultatet af undersøgelsen er, at ingen af de 125 undersøgte minkbesætninger er smittet med COVID-19. De
tre positive besætninger med COVID-19 har ikke været en del af screeningen.
På basis af disse resultater og anden indsamlet viden, har Fødevarestyrelsen sammen med Sundhedsstyrelsen,
Styrelsen for Patientsikkerhed, Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI), samt med bidrag
fra erhvervet, udarbejdet et samlet, skriftligt beslutningsgrundlag af viden fra fund af COVID-19 i mink i
Danmark og udlandet, som har bidraget til beslutning om den fremtidige håndtering af COVID-19 i mink.
Af beslutningsgrundlaget fremgår det, at der er sket smitte mellem personer med relation til minkfarm nr. 1
og 2 og personer i det omgivende samfund. KU og SSI vurderer i sin seneste epidemiologiske vurdering, at det
er sandsynligt, at smitten for farm nr. 1 er gået fra mink til mennesker, og KU og SSI kan med sikkerhed sige,
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk