Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
21. oktober 2020
J nr.
2020 - 4281
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har i brev af 23. september 2020 stillet mig
følgende spørgsmål 521 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Sikandar Siddique (UFG).
Spørgsmål 521
Planlægger ministeren fremover at anvende flere millioner på at udvikle klimatips til
danskerne? Vil ministeren i bekræftende fald lancere klimavenlige klimatips, der
ikke tager udgangspunkt i kødretter?
Svar
Regeringen har valgt at lave en kampagne med det formål at hjælpe danskerne til
at spise mere klimavenligt. Undersøgelser fra både CONCITO, Aalborg Universitet
og Madkulturen viser, at mange danskere ønsker at leve mere klimavenligt, men de
ved ikke hvordan. Kampagnen giver råd til, hvordan man kan leve mere klimaven-
ligt uanset sit udgangspunkt. Dermed er kampagnens formål heller ikke at anvise
den ideelle kost ud fra et klimahensyn, men i stedet at hjælpe alle danskere til at
tage et større eller mindre skridt på rejsen til at spise mere klimavenligt. Derfor vil
der også være større reduktionspotentiale ved nogle klimatips end andre. Det vig-
tige for regeringen er at hjælpe alle danskere til at tage et større eller mindre skridt
på rejsen til at spise mere klimavenligt.
Kampagnen Madglade Klimatips indeholder allerede en lang række tips til mad
uden kød, særligt kan fremhæves følgende tips:
1)
Genopfind den dybe tallerken:
Lav flere klassiske grønne retter som kartof-
fel- eller tomatsuppe. Så sparer du på kødet
–
ikke på smagen.
2)
Grøn bøf:
Lav en lækker grøntsagsbøf ved at stege en paneret grøntsag
som fx en skive selleri eller pastinak.
3)
Værten er stor:
Imponér dine gæster og lav lækker indisk dhal med linser
eller thai curry med grøntsager.
4)
Øvelse gør mester:
De fleste af os laver de samme retter igen og igen. Øv
dig i en til to grønne retter, og lad dem blive en del af rutinen.
5)
Mer’ smag:
Tilføj mere umami
–
altså ligesom smagen af kød
–
med fx
stegte champignoner, soltørret tomat, revet ost eller fiskesovs.
6)
Husk dine aftenbønner:
En dåse kogte bønner eller kikærter kan nemt bru-
ges i salater, blendede supper og gryderetter. De giver både mæthed og
god smag.
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
www.kefm.dk
Side 1/2