Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2019-20
KEF Alm.del
Offentligt
2264849_0001.png
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
21. oktober 2020
J nr.
2020 - 4281
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har i brev af 23. september 2020 stillet mig
følgende spørgsmål 520 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Sikandar Siddique (UFG).
Spørgsmål 520
Hvorfor promoverer ministeren svinekød i en video om klimavenlig mad, når den
danske produktion af svinekød indebærer store mængder sojaimport til svinefoder
fra Brasilien, Argentina og Paraguay, hvor der på grund af soyaeksporten er høj ri-
siko for ulovlig regnskovsfældning, som dermed forstærker klimakrisen? Der henvi-
ses til artiklen ”Ministres køkken-fifs koster million” i Ekstra Bladet
den 20. septem-
ber 2020 (https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/ministres-koekken-fifs-
koster-million/8293898)
og WWF’s nyhed fra den 6. februar 2020: ”Danske svin
æder sig gennem regnskoven” (https://www.wwf.dk/nyhed/danske-svin-aeder-sig-
gennem-regnskoven/).
Svar
I videoen, hvor jeg laver mad sammen med fødevareministeren, er det netop ”frika-
dunser” af kylling, som
vi laver. Det følger tippet
”fremtiden er lys”
fra kampagnen
Madglade Klimatips, som anbefaler at vælge fjerkræ, fisk og gris frem for okse- og
lammekød. Det kunne med fordel være tydeliggjort i videoen, at vi brugte kylling.
Kampagnen anbefaler, at man vælger fjerkræ, fisk eller gris frem for okse- og lam-
mekød. Det skyldes, at der er et lavere klimaaftryk af de førstnævnte kødtyper ift.
sidstnævnte, da køer og lam er drøvtyggere, der udleder den potente drivhusgas
metan.
Ang. sojaimport og afskovning, har jeg fået følgende svar fra fødevareministeren:
”Den globale afskovning har vidtrækkende konsekvenser for klima, miljø og
de
mennesker, der lever i og af skovene. Omkring 80 pct. af den globale afskovning
relaterer sig direkte til udvidelse af landbrugsarealer, hvor sojaproduktion spiller en
stor rolle, specielt i relation til afskovning i Sydamerika.
Fødevareministeren er meget optaget af, at dansk import af soja skal understøtte
en ansvarlig og afskovningsfri sojaproduktion. Fødevareministeren har bl.a. delta-
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
E: [email protected]
www.kefm.dk
Side 1/2
KEF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 520: MFU spm. om promovering af svinekød i en video om klimavenlig mad, til klima-, energi-, og forsyningsministeren
2264849_0002.png
get aktivt i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, og glæder sig over alle de virksomhe-
der, der allerede nu har offentliggjort sojahandlingsplaner, der viser fremdrift mod
en vision om ansvarlig og afskovningsfri import af soja.
Fødevareministeren har yderligere besluttet, at der skal udarbejdes en handlings-
plan mod afskovning. Handlingsplanen skal adressere den globale afskovning samt
fremme ansvarlige og afskovningsfri værdikæder, og vil omfatte initiativer rettet
mod hhv. nationalt, europæisk og internationalt niveau. Regeringen arbejder desu-
den målrettet for, at der snarest muligt kommer ambitiøs regulering samt andre til-
tag i EU, der kan fjerne afskovning fra importen af landbrugsvarer.
Miljø- og Fødevareministeriet støtter endeligt flere projekter med fokus på dansk
produktion af alternative proteiner, herunder græsprotein. De såkaldte grønne pro-
teiner kan i fremtiden komme til at erstatte en betydelig del af den soja, som i dag
anvendes som proteinkilde i foder i Danmark.”
Med venlig hilsen
Dan Jørgensen
Side
2/2