Boligudvalget 2019-20
BOU Alm.del
Offentligt
2127109_0001.png
s
Folketingets Boligudvalg
ERHVERVSMINISTEREN
Besvarelse af spørgsmål 34 alm. del stillet af udvalget d. 22. november
2019 efter ønske fra Heidi Bank (V).
Spørgsmål:
Vil ministeren oplyse, hvilket fokus forsikringsbranchen har på problemer
med brand som følge af manglende teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand
af ventilationsanlæg i bygninger? Spørgsmålet stilles i forlængelse af
Dansk Miljøteknologis foretræde i Boligudvalget den 14. november 2019,
jf. BOU alm. del
bilag 26.
Svar:
Den finansielle lovgivning fastlægger, at forsikringsselskaber skal identifi-
cere og styre de forsikringsrisici, som er forbundet med de produkter, som
de udbyder. Det indebærer f.eks., at selskaber kortlægger de kilder til risici
for brand, som manglende teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand af venti-
lationsanlæg i bygninger er en kilde til. Det er en del af en forsvarlig drift
af et forsikringsselskab.
Forsikringsselskaber har, givet deres forretningsmodel, en naturlig inte-
resse i, at risikoen for brandskader er så lille som mulig.
Det er Finanstilsynet, der fører tilsyn med, at forsikringssleskaberne iden-
tificerer, styrer og rapporter de risici, som deres forretningsmodel giver an-
ledning til.
Da der konkret spørges til forsikringsbranchens fokus på problemstillingen,
har jeg rettet henvendelse til brancheorganisationen Forsikring & Pension
(F&P), der har oplyst følgende:
Forsikring & Pension kan bekræfte, at manglende teknisk og hygiejnisk
vedligeholdelse af ventilationsanlæg i bygninger udgør en øget brandri-
siko. Vi kan tilføje, at det er forsikringsselskabernes erfaring, at der ofte
ikke er installeret inspektionslemme, der muliggør inspektion og rengøring
af kanalsystemerne. I de senere år har der været en række brande i venti-
lationssystemer, fx Munkebjerg Hotel og Dragsholm Slot, og forsikrings-
selskaberne er meget opmærksomme på denne særlige brandrisiko.
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
33 92 33 50
Fax.
33 12 37 78
CVR-nr. 10092485
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.em.dk
BOU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 34: Spm. om, hvilket fokus forsikringsbranchen har på problemer med brand som følge af manglende teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand af ventilationsanlæg i bygninger, til erhvervsministeren
2/3
Forsikringsselskaberne har fokus på den øgede risiko særligt i virksomhe-
der med køkkener, og forsikringsselskaberne har en række muligheder for
at påvirke risikoen. Det kan således være en del af den enkelte virksomheds
forsikringsaftale:
At virksomheden skal følge de anvisninger om vedligeholdelse mm.,
der er givet af leverandøren af ventilationsanlægget.
At der skal udføres regelmæssig rengøring af ventilationsanlægget og
udsugningskanaler.
At kan der skal installeres et anlæg, der neutraliserer fedt direkte i
emhætten.
Sikkerhedskrav som ovenstående fastsætte individuelt over for den enkelte
virksomhed i forbindelse med indgåelse af forsikringsaftalen. Manglende
overholdelse af forsikringsselskabets sikkerhedskrav kan have betydelige
konsekvenser for en virksomhed, idet forsikringsselskabet jf. Forsikrings-
aftalelovens § 51, kan nedsætte erstatning, hvis der er årsagssammenhæng
mellem forsømmelsen og brandens opståen eller omfang.
Udover eventuelle konkrete krav i forsikringsbetingelserne formidler for-
sikringsselskaberne i dag en række anbefalinger til deres erhvervskunder,
fx følgende
Gode råd til at undgå brand i frituren:
Fyld ikke mere fritureolie i gryden end anbefalet. Der kan opstå far-
lige situationer, hvis gryden er overfyldt.
Overhold serviceeftersyn på frituregryden jf. leverandørens anvis-
ning.
Hold øje med driftstermostaten, brug aldrig en frituregryde, hvor
driftstermostaten er defekt eller blokeret. Virker driftstermostaten
ikke, skal du straks slukke for kogeren og tilkalde reparatøren. Blokér
aldrig for sikkerhedstermostaten.
Udsugningsanlægget skal automatisk stoppe ved brand i frituregry-
den.
Hold udsugningsanlæg rent. Vi anbefaler, at udsugningsanlægget ren-
gøres 1 gang om ugen, og minimum 1 gang årligt skal udsugningska-
nalerne rengøres indvendigt. Som alternativ til den årlige indvendige
rengøring af udsugningskanalerne kan du installere et anlæg, der
neutraliserer fedt direkte i emhætten.
Er der fedtaflejringer i udsugningskanalerne, skal de renses af specia-
lister.
Montér en F-slukker (fedtslukker) i køkkenet, som er en speciel brand-
slukker til friture.
Montér et automatisk brandslukningsanlæg på frituregryden. Sørg
for, at slukningssystemet også kan udløses manuelt.
Sørg for, at personalet får kursus i brandslukning
fx hos leverandø-
ren af håndslukningsudstyret.
BOU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 34: Spm. om, hvilket fokus forsikringsbranchen har på problemer med brand som følge af manglende teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand af ventilationsanlæg i bygninger, til erhvervsministeren
3/3
På baggrund af forsikringsselskabernes fokus på særlige brandrisici udar-
bejder Forsikring & Pension lige nu en række aktuelle ”fakta-ark” om fo-
rebyggelse af brand. Ventilationsanlæg og friture vil være et af fokuspunk-
terne i materialet, der vil blive formidlet til forsikringsselskaber og rele-
vante virksomheder.
Endelig kan jeg oplyse, at jeg har videregivet præsentationen fra Dansk
Miljøteknologis foretræde i Boligudvalget til Finanstilsynet, som vil ind-
drage den i det løbende tilsyn med forsikringsselskaberne.
Med venlig hilsen
Simon Kollerup