Beskæftigelsesudvalget 2019-20
BEU Alm.del
Offentligt
2261872_0001.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
[email protected]
Christian Juhl
[email protected]
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T +45 72 20 50 00
E [email protected]
www.bm.dk
CVR 10172748
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 16. september stillet følgende spørgsmål nr.
426 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christi-
an Juhl (Enhedslisten).
Spørgsmål nr. 426:
”Vil ministeren sørge for at det undersøges om der er forhold i arbejdsmiljøet på
slagterier som betyder at Covid-19 smitte let spredes, hvis der ikke træffes foran-
staltninger?
Svar:
Jeg er meget optaget af, at risikoen for coronasmitte forebygges bedst muligt på
danske virksomheder, herunder også på slagterier.
Derfor glæder det mig, at Arbejdsmiljøforskningsfonden i det seneste opslag har
efterspurgt forskning i Corona-krisen og dennes betydning for arbejdsmiljøet, her-
under studier, som ser på erfaringerne med forskellige tiltag og effekter, som kan
anvendes i en fremtidig arbejdsmiljøindsats. Fonden har modtaget et antal ansøg-
ninger inden for temaet, og de er nu under behandling.
Jeg vil også henvise til besvarelse af spørgsmål nr. 419 (alm. del), hvortil der er
indhentet bidrag fra Statens Serum Institut (SSI). SSI oplyser i svaret, at der i for-
hold til risikoen for smittespredning internationalt løbende er blevet indsamlet erfa-
ringer fra udbrud på slagterier, herunder erfaringer med forebyggelse og smittebe-
kæmpelse.
SSI oplyser desuden, at disse erfaringer er blevet formidlet i rapporter på sund-
hedsmyndighedernes hjemmesider og i internationale tidsskrifter. SSI tilstræber
også at generere ny viden om smitte på arbejdspladser ved indhentning af oplys-
ninger om brancher for påviste tilfælde og ved brug af molekylærbiologiske red-
skaber der kan afgrænse større udbrud.
I forbindelse med udbruddet på Danish Crown i august oplyser SSI også i mit svar
på spørgsmål nr. 419 (alm. del), at SSI aflagde virksomheden et besøg med henblik
på indhentning af viden og at vurdere hygiejnen på arbejdspladsen. SSI er også in-
volveret i en ansøgning til et forskningsprojekt, der skal afdække ”Coronavirussens
betydning for udformning af fremtidens ventilationsanlæg”, som SSI også oplyser
13. oktober 2020
J.nr.
20205200424
BEU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 428: Spm., om Arbejdstilsynet kontroller om arbejdsmiljøloven er overholdt, så smittespredning på slagterier forebygges, til beskæftigelsesministeren
2261872_0002.png
kan blive relevant i forhold til smitteforebyggelse på arbejdspladsen, herunder slag-
terier.
På den baggrund noterer jeg mig, at der er igangsat en lang række forskningspro-
jekter, hvis resultater også vil være relevante for arbejdsmiljøproblemstillinger på
fx slagterier.
Arbejdstilsynet har oplyst, at der er udarbejdet generelle råd til forebyggelse af co-
ronasmitte på slagterier. Her fremgår det bl.a., at arbejdsgiveren skal sikre, at
Sundhedsstyrelsens retningslinjer for at mindske smitten følges. Fx ved at tilrette-
lægge arbejdet, så der sikres afstand mellem medarbejdere, der arbejder ved pro-
duktionsbånd, at der laves ensrettede ruter i produktionen, så medarbejdere ikke
skal passere hinanden og ved at fordele maskiner mellem medarbejdere ved dagens
start. Slagterier kan desuden forebygge coronasmitte mellem medarbejdere ved fx
at udvide de sædvanlige hygiejneprocedurer som at vaske eller spritte hænder ved
ankomst, fyraften og pauser samt holde god afstand i kantine, frokoststue o.l.
Ovenstående generelle råd til slagterier vedr. coronasmitte kan findes på Arbejds-
tilsynets hjemmeside sammen men en række andre råd vedr. coronasmitte:
https://at.dk/coronasider/forebyg-coronasmitte-i-din-branche/coronasmitte-
slagterier/
Det er arbejdsgiverens ansvar løbende at kortlægge, om der er risiko for, at de an-
satte kan blive udsat for smitte med coronavirus. Hvis det er tilfældet, skal arbejds-
giveren sikre, at der er taget effektive foranstaltninger på arbejdspladsen, som be-
skytter medarbejderne mod coronasmitte. Hvis Arbejdstilsynet på tilsyn på et slag-
teri konstaterer, at arbejdsgiveren ikke har truffet effektive foranstaltninger til at
forhindre risiko for coronasmitte, vil Arbejdstilsynet give et strakspåbud.
Arbejdstilsynet gennemfører i øjeblikket en særlig midlertidig tilsyns- og kommu-
nikationsindsats med fokus på at forebygge smittespredning af coronavirus hos de
ansatte. Indsatsen gennemføres bl.a. inden for branchen slagterier.
Venlig hilsen
Peter Hummelgaard
2