PRESSEMEDDELELSE 18-9-2020:
Nødråb fra catering- og frokostordningsbranchen: Styrtblødningen skal
stoppes nu!
Det er kun et spørgsmål om tid, før hele catering- og frokostordningsbranchen må
”kaste
håndklædet i ringen”. Myndighedernes advarsler om at holde igen med fester samt vejledning i
begyndelsen af corona-pandemien mod buffetbespisning i kantinerne har haft store konsekvenser
for branchen. Siden har myndighederne trukket advarslen i land mod buffetservering, men
catering- og frokostordningsbranchen lider stadig under en større usikkerhed i befolkningen. En
undersøgelse fra brancheorganisationen FødevareDanmark viser, at tre ud fire virksomheder
frygter lukning.
Catering- og frokostordningsbranchen beskæftiger 6682 medarbejdere (2018) og omsatte i 2019
for over tre milliarder kr.
Det er en branche, der er særdeles påvirket af corona-pandemien og som på trods af
hjælpepakker, har været nødsaget til at acceptere en negativ indtjening hver eneste måned.
Mange i branchen har kun overlevet ved at trække på deres kassekredit eller anden midlertidig
finansiering. Regeringens seneste udmeldinger om afholdelse af private fester har samtidig sat
ekstra pres på branchen, fordi de flere afbud og udeblivelser er uden mulighed for kompensation
gennem hjælpepakker.
I uge 37 tog brancheorganisationen FødevareDanmark temperaturen på catering- og
frokostordningsbranchens klemte situation. De deltagende virksomheder svarer alle, at de har
oplevet aflysning af arrangementer og nedgang i ordre i forbindelse med de nye restriktioner.
Derudover siger mere end 4 ud af 5 (84 pct.), at kunderne kontakter dem og udtrykker usikkerhed
omkring, hvorvidt de skal rykke deres planlagte arrangementer. Direktør og ejer af Choicefood,
Ronni Lundegaard uddyber:
”Vores
kunder er forvirrede over alle de udmeldinger, der hele tiden kommer. Bekymringen og
angsten for at gøre noget forkert fylder meget hos kunderne. Er de det mindste i tvivl, så vælger de
at aflyse. Kunder er bange for en shitstorm”.
Samtidig peger mere end 2 ud af 3 (68 pct.) på, at de frygter, at det har konsekvenser for
muligheden for at få kompensation, at Regeringen og myndigheder udsteder et påbud og ikke et
forbud. Ronni Lundegaard udtrykker særlig bekymring ved Regeringens sondring mellem påbud og
forbud.
”Det er helt utilstedeligt, at de,
der er tvangslukkede, er bedre stillet end de, der oplever
omsætningstilbagegang direkte relateret til COVID-19 og foranlediget af de restriktioner, som
Regeringen har indført og opfordrer til.”
Han udtrykker samtidig, at catering- og frokostbranchen er særligt sårbar i den nuværende
situation.