Uddannelses- og Forskningsudvalget 2019-20
UFU Alm.del Bilag 107
Offentligt
2175460_0001.png
Grønt Udviklings- og
Demonstrationsprogram
Årsberetning 2019
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
GUDP – Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram – GUDP – er en erhvervsstøtteordning
under Miljø- og Fødevareministeriet. GUDP giver tilskud til projekter, der understøtter
grøn omstilling af fødevareerhvervet, og programmet dækker hele værdikæden fra
landbrugsproduktion til forarbejdningsindustri og afsætningsled.
Det er GUDP’s ministerudpegede bestyrelse, som beslutter, hvilke projekter der skal
modtage tilskud. Bestyrelsen betjenes af GUDP-sekretariatet, der er delt mellem
Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen.
GUDP-sekretariatet
Miljøstyrelsen
Tolderlundsvej 5
5000 Odense
[email protected]
Tlf. 72 54 40 00
www.gudp.dk
ISBN 978-87-7038-172-7
Hvor intet andet er nævnt tilhører fotos projekterne eller GUDP.
Videreudnyttelse kræver tilladelse.
2
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0003.png
INDHOLD
Forord
GUDP i tal – 2019
Sådan blev midlerne fordelt
Geografisk fordeling af projektdeltagerne
Principperne for vurdering af GUDP-projekterne 2019
Projekternes effekter
Forarbejdning og afsætning
Planteproduktion
Husdyrproduktion
Akvakultur og fiskeri
Grøn bioraffinering
Samarbejde og kommunikation
Organic RDD
Europæisk samarbejde
GUDP skaber resultater i hele fødevaresektoren
Informationsmøder og dialog med ansøgere
GUDP-konference 2019 i klimaets tegn
Bestyrelsens projektbesøg
Liste over støttede projekter 2019
Bestyrelsen 2019
4
5
6
8
9
10
11
16
21
25
29
33
34
35
36
38
39
40
42
44
3
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
FORORD
2019 var første år med GUDP’s nye strategi 2019-2022, og mange gode projekter er sat i gang på
baggrund af strategien. Projekterne spænder vidt fra ny gen-teknologi over bakteriofager, der be-
kæmper smitsomme bakterier i kyllinger til muslinger, som begrænser iltsvind.
Det er med slet skjult begejstring, at vi i bestyrelsen ser på de projekter, der er sat i gang i 2019. Emnerne
spænder vidt. Vi bemærker ikke mindst, at der er en god repræsentation af projekter inden for forarbejd-
ningssektoren. Bestyrelsen lægger vægt på, at GUDP dækker hele værdikæden og giver tilskud til projekter
fra primærproduktion over teknologiudvikling, forædling og forarbejdning til afsætning. Det afspejler årets
projekter på fineste vis. Samtidig er der en flot geografisk spredning, så GUDP dækker alle egne i Danmark.
Ud over de ordinære GUDP-projekter har vi sat gang i seks projekter under den særlige økologipulje Orga-
nic Research, Demonstration and Development Programme (ORDD 5) og to store projekter, som etablerer
bioraffaneringsanlæg til grøn biomasse. Bestyrelsen ser frem til at følge bioraffineringsprojekterne og på
længere sigt få afklaret, om ønsket om, at græs skal erstatte en del af kornarealet, kan realiseres, og om
det medfører de forventede positive effekter for klima og miljø.
På årets konference, der satte fokus på klima, ønskede vi en aktiv deltagerinddragelse. Dermed fik konfe-
rencen et præg af workshop, og det synes vi, fungerede godt og gav en god energi. Tak til deltagerne for
en god debat og for velvilligt at spille med guldmønterne i vores ”klimacasino”. Vi planlægger, at GUDP’s
konference også i 2020 til dels vil have karakter af workshop, så vi sikrer, at vi får størst muligt udbytte af de
mange kompetencer, der er repræsenteret blandt deltagerne.
I 2020 ser vi frem til at modtage nye gode ansøgninger – ikke mindst til den særlige klimapulje, men også til
vores ordinære runder, hvor vi gerne ser flere ansøgninger med effekt på parameteret
skånsomme produk-
tionsmetoder,
som er det nye indsatsområde i strategien. Ligeledes ser vi frem til en fortsat god dialog med
GUDP’s interessenter.
Mikael Thinghuus
Formand for GUDP’s bestyrelse
4
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0005.png
GUDP I TAL – 2019
I 2019 uddelte GUDP knap 251 mio. kr. til 45 projekter. I de
to ordinære runder fik 34 udviklings- og demonstrations-
projekter støtte. To store bioraffineringsprojekter og seks
økologiprojekter
fik tilskud fra øremærkede midler, og tre
europæiske samarbejdsprojekter opnåede støtte.
Interessen for GUDP´s ordinære pulje til grønne udviklings- og
demonstrationsprojekter holdt sig stabil i 2019. Bestyrelsen
modtog i alt 104 ansøgninger fordelt på to ansøgningsrunder
og imødekom næsten hver tredje. 34 nye projekter fik tilsagn
om et samlet tilskud på 187,3 mio. kr.
Den særlige økologipulje Organic Research, Demonstration
and Development (ORDD 5) fik 10 ansøgninger på tilsammen
46 mio. kr., hvoraf seks blev imødekommet med en samlet
bevilling på 30,7 mio. kr., mens tre europæiske samarbejdspro-
jekter blev støttet med i alt 3,7 mio. kr.
I 2019 blev der desuden udelt i alt 29 mio. til to store perspek-
tivrige projekter, som skal etablere anlæg til grøn bioraffinering
i fuld skala. Midlerne kommer fra ekstraordinære bevillinger
øremærket formålet.
I denne beretning beskriver vi et udvalg af de projekter, som fik
bevilget tilskud i 2019, og deres forventede effekter i forhold til
grøn omstilling og værditilvækst i den danske fødevaresektor.
Se flere og mere uddybende projektbeskrivelser på
www.gudp.dk
Tabel 1. Midler uddelt under GUDP i 2019
Antal
ansøgninger
Ordinære ansøgningsrunde I + II
Finansiering: GUDP’s finanslovsbevilling 2019
Grøn Bioraffinering
Del af udmøntning af grøn pulje fra politisk aftale
om målrettet regulering*
Økologi (ORDD 5)
Forskningsreserven: Øremærkede midler 2019
Særlig indsats: Internationalt samarbejde (ERA-nets)
Finansiering: GUDP’s finanslovsbevilling 2019
I alt
104
Samlet ansøgt beløb
(mio. kr.)
618,3
Antal
tilsagn til projekter
34
Tilsagn
(mio. kr.)
187,3
11
122,3
2
29
10
46
6
30,7
10
17
3
3,7
135
803,6
45
250,7
*”Aftale
om målrettet regulering – Et nyt paradigme for miljøreguleringen af dansk landbrug”.
5
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0006.png
SÅDAN BLEV MIDLERNE FORDELT
Interessen for GUDP vokser blandt de største aktører i
fødevaresektoren, men de små virksomheder fører stadig
antalsmæssigt, når det gælder engagementet i at udvikle
produkter og metoder, som styrker grøn omstilling.
Et typisk GUDP-projekt er et samarbejde mellem en eller flere
virksomheder og forskningsinstitutioner, og siden GUDP´s start
i 2010 har ca. tre ud af fire deltagere været virksomheder. I
2019 var andelen 74 procent.
Små virksomheder med under 50 ansatte har altid fyldt mest
blandt projektdeltagerne, men i de seneste år har der været en
tendens til, at flere og flere store virksomheder engagerer sig i
GUDP-projekter.
Niveauet fra det foregående år er fastholdt i 2019, hvor store
virksomheder med mere end 250 ansatte tegnede sig for godt
en tredjedel af projektpartnerne.
Fordeling af tilsagn pr. sektor i pct. af samtlige i 2019
og i de strategiperioderne 2010-2014 og 2015-2018
Forskningsinstitution
Stor virksomhed
Mellemstor virksomhed
Lille virksomhed
Procentvis fordeling af virksomheder og
universiteter i projekterne i 2019 sammen-
lignet med den gennemsnitlige, procentvise
fordeling i de to afsluttede strategiperioder
2010-14 og 2015-18.
Ved en lille virksomhed forstås en virk-
somhed med mindre end 50 ansatte og en
årsomsætning på under 10 mio. euro. En
mellemstor virksomhed har 50-250 ansatte
og en årlig omsætning på max. 50 mio.
euro. En stor virksomhed har over 250
ansatte og en årsomsætning på mere end
50 mio. euro.
0
5
2019
10
15
20
25
30
35
40
2015-2018
2010-2014
6
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0007.png
Primærproduktionen har domineret GUDP´s projektportefølje
fra begyndelsen, men gradvist er forarbejdnings- og afsæt-
ningsleddet begyndt at spille en større rolle. I 2019 tegnede
denne sektor sig således for 27 pct. af samtlige projekter mod
16-17 pct. i de to første strategiperioder. GUDP´s bestyrelse
glæder sig over denne udvikling, fordi den understøtter et er-
klæret mål om at få hele værdikæden repræsenteret.
Planteavl har gennem de seneste fem år været den stærkest
repræsenterede sektor med en andel på cirka en tredjedel af
alle projekter. Den tendens er fortsat i 2019, hvor planteavls-
projekterne udgjorde hele 36 pct. af samtlige. Samtidig er der
sket et markant fald i andelen af projekter inden for husdyrpro-
duktion, som tidligere har været dominerende. I 2019 var 18
pct. af projekterne rettet mod husdyrsektoren.
Antallet af ansøgninger fra økologiprojekter i de ordinære til-
skudsrunder svinger fra år til år afhængigt af, om der har været
udbudt øremærkede midler til økologi. I 2019 blev der ikke
givet tilskud til projekter med hovedvægt på økologi fra den
ordinære pulje. Til gengæld blev der uddelt godt 30 mio. kr. fra
den særlige økologipulje Organic Research, Demonstration
and Development (ORDD 5).
For en anden sektor, fiskeri og akvakultur, gik det derimod helt
modsat i 2019. I 2018 var der ikke et ét eneste marint projekt,
som opnåede støtte, men sektoren kom stærkt igen i 2019,
hvor fem projekter fik bevilling. De udgjorde 15 pct. af årets
projekter.
Fordeling af tilsagn pr. sektor i pct. af samtlige i 2019
og i de strategiperioderne 2010-2014 og 2015-2018
Økologi *)
Figuren viser fordelingen af tilsagn pr.
sektor målt i procent af det samlede antal
tilsagn i den pågældende periode. Forde-
lingen i strategiperioden 2015-18 kan ikke
sammenlignes med tallene fra den fore-
gående periode på grund af ændringer i
opgørelsesmetoden
Forarbejdning og afsætning
Husdyrproduktion
Planteproduktion
Fiskeri og akvakultur
Energi
0
5
10
15
20
25
30
35
40
*) Der blev ikke uddelt midler til økologiske projekter i de
to ordinære runder i 2019. Til gengæld gik 30 mio. kr. til
økologi fra de øremærkede midler i puljen Organic Re-
search, Demonstration and Development (ORDD5)
2019
2015-2018
2010-2014
7
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0008.png
GEOGRAFISK FORDELING
AF PROJEKTDELTAGERNE
Bornholm
Langt hovedparten af de 34 projekter, som fik støtte i 2019,
var samarbejdsprojekter med to eller flere partnere. I alt er 149
partnere med, og de er spredt ud over hele Danmark. GUDP
bidrager dermed til at styrke erhvervsudviklingen uden for de
store byer.
Der er dog tre kommuner, som skiller sig markant ud med
ekstraordinært mange GUDP-partnere. Det er Aarhus (21),
København (15) og Frederiksberg (10). De høje tal afspejler, at
de pågældende kommuner er hjemsted for store forsknings- og
videninstitutioner, som er involveret i en række projekter.
0
1-4
5-10
>10
1
8
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0009.png
PRINCIPPERNE FOR VURDERING AF GUDP-PROJEKTERNE I 2019
For at opnå tilskud fra GUDP skal et udviklings- og demon-
strationsprojekt altid have en dobbelt bundlinje i form af
effekter på både grøn og på økonomisk bæredygtighed.
GUDP´s spiderweb peger med de fire overordnede grønne pa-
rametre på de udfordringer, som programmet skal bidrage til at
løse, samtidig med at den økonomiske vækst understøttes. Alle
projekter skal derfor have effekt på én eller flere af de grønne
parametre og desuden bidrage til øget vækst og indtjening.
Ud over projekternes konkrete effekter indgår forhold som ny-
hedsværdi, relevans og deltagernes kompetencerne i en hel-
hedsvurdering af projekterne.
Med strategien 2019-2022 tilføjede GUDP det nye parameter
skånsomme produktionsmetode.
Dette parameter omfatter nye
produktionsmetoder, der er særligt skånsomme over for natur
og miljø, og som ikke er omfattet af de øvrige parametre. Pro-
jekter kan for eksempel bidrage til at beskytte havbunden, øge
biodiversitet, forbedre jordkvalitet eller udvikle nye skånsomme
metoder i forarbejdningssektoren. Skånsomme produktionsme-
toder omfatter også dyrevelfærd.
Parametrene er nærmere beskrevet i GUDP’s strategi 2019-
2022 og fremgår af GUDP’s spiderweb.
9
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0010.png
PROJEKTERNES EFFEKTER
Alle GUDP-projekter skal fremme grøn omstilling i fødevare-
hvervet. 2019 var det første år i GUDP´s tredje strategiperiode,
hvor det nye parameter –
skånsomme produktionsmetoder
– blev taget i brug. I alt 26 pct. af alle projekter havde effekter
på dette parameter i 2019. Heraf havde hovedparten fokus på
dyrevelfærd.
Halvdelen af årets nye projekter vil reducere udledningen af
kvælstof, 26 pct. forventer at reducere fosforbelastningen, 18
pct. vil reducere belastningen med pesticider, mens 47 pct. af de
34 ordinære projektere vil mindske emissionen af klimagasser.
Forventede effekter af GUDP-projekter igangsat i 2019
Antal projekter med effekt på katergorierne i pct. af samtlige
Da alle projekter skal have økonomisk effekt, ligger begge de
økonomiske parmetre højt. 85 pct. af samtlige har effekt på
Projektets provenu,
mens 79 pct. forventer at opnå
Videre øko-
nomisk effekt.
Samlet set viser de forventede effekter af årets nye projekter,
at GUDP kan bidrage til at fremme grøn omstilling i fødevareer-
hvervet og samtidig løfte sektorens indtjening.
Minimere næringsstofoverskuddet N
Minimere næringsstofoverskuddet P
Reducere pesticidanvendelsen
Begrænse klimapåvirkningen
Bæredygtig ressourceudnyttelse
Fødevaresikkerhed og
-kvalitet, humansundhed
Skånsomme produktionsmetoder
Projektets provenu
Videre økonomisk effekt
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
2019
Figuren viser, hvor stor en andel af årets
nye projekter, som vil få effekt på de for-
skellige ni forskellige parametre. Det er
de seks parametre i GUDP´s spiderweb
suppleret med en opdeling af parameteret
for reduktions af udledninger i fire underka-
tegorier: N, P, pesticider og drivhusgasser.
Tallene er angivet i procent af samtlige nye
projekter. Summen skal derfor ikke give
100, idet alle projekter har effekt på mere
end ét parameter.
10
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0011.png
Forarbejdning og
afsætning
GUDP støtter grøn innovation i hele værdikæden, og bestyrelsen lægger vægt på
også at understøtte værditilvækst og bæredygtig udvikling i forarbejdningssektoren
og afsætningsleddet. I 2019 er der således givet tilskud til i alt ni både store og små
innovative projekter inden for forarbejdning og afsætning.
11
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0012.png
Mindre brødspild i bagerier med nyt screeningsystem
Hvert år kasserer danske industribagerier over fem procent af
alt brød, inden det når ud på supermarkedernes hylder, fordi
bagekvaliteten ikke er tilstrækkelig god.
Imidlertid vil op mod halvdelen af brødspildet i industribagerier-
ne formentlig kunne undgås med et nyt screeningsystem, der
tester melets bageegenskaber i løbet af fremstillingsprocessen,
så produktionen kan tilpasses undervejs. Projektet CerealSpot
udvikler det nye system, som gør det muligt at bestemme
enzymkvaliteten i kornet, før det bliver malet, og i melet, før
brødet bliver bagt. På baggrund af screeningsresultaterne kan
bagerierne tilsætte de enzymer, som eventuelt mangler, og
derved få det bedst mulige brød.
CerealSpot forventer, at industribagerierne kan halvere brød-
spildet og forbedre ressourceudnyttelsen væsentligt med det
nye system. Derved vil de ifølge projektets beregninger kunne
spare 41 mio. kr. med den nye testmetode. Metoden kan redu-
cere behovet for at importere brødkorn fra udlandet, og det vil
gavne både klima og økonomi.
Projekttitel:
CerealSpot
Projektdeltagere:
Glycospot, Københavns Universitet,
Lantmännen
Projektperiode:
01.07.2019 – 30.06.2021
Bevilget beløb:
4,8 mio. kr.
12
Et nyt screeningsværktøj kan
teste melets bagekvalitet, før
brødet bliver bagt og dermed
hindre brødspild.
Foto: Jarvad Foto
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0013.png
Bakteriofager går til kamp mod
campylobacter i kyllinger
GUDP-projektet CAMPACT bruger bakteriernes naturlige fjen-
der, bakteriofager, til at bekæmpe bakterien Campylobacter,
som hvert år er skyld i tusindvis af maveonder hos forbrugerne
og økonomisk tab i fjerkræproduktionen. Campylobacter er den
vigtigste årsag til fødevarebåren bakteriel tarminfektion i Dan-
mark.
Den ubehagelige bakterie smitter fra dyr og fødevarer til men-
nesker og er skyld i mindst 4500 tilfælde af alvorlig diarre hvert
år. Langt flere bliver dog formentlig smittet af bakterien uden at
få det konstateret. Samtidig er Campylobacterne en stor udfor-
dring i fjerkræproduktionen, fordi bakterien koloniserer tarmen
hos kyllinger særdeles effektivt og er meget svær at bekæmpe.
Projektet CAMPACT udvikler en ny metode til at bekæmpe de
frygtede bakterier. Den bygger videre på resultaterne fra et tid-
ligere GUDP-projekt, TOPSAFE, hvor forskere fra Københavns
Universitet identificerede flere hundrede bakteriofager, som er
specialiserede i at angribe Salmonella og Listeria.
Projekttitel:
CAMPACT.
Projektdeltagere:
ISI Food Protection, Prodan Producent-
foreningen til Danpo, Københavns Universitet
Projektperiode:
01.09.2019 – 31.08.2022
Bevilget beløb:
7,0 mio. kr.
Projektet CAMPACT vil bekæmpe campy-
lobacter i hele værdikæden fra primærpro-
duktion over slagteri til køledisken.
Foto: Danpo
13
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0014.png
Fremtidens yoghurtbæger er lavet af pap
Bekæmpelse af plastikforurening har høj prioritet på den po-
litiske dagsorden, og 70 procent af al forurening med plastik
stammer fra engangsprodukter og emballage. Derfor er det
vigtigt at udvikle alternativer, og det gør GUDP-projektet Dai-
ryFibreCup med en ny emballage til syrnede mælkeprodukter
som yoghurt, skyr og creme fraiche.
Den nye emballage bliver lavet af cellulosefibre i stedet for olie.
Det er billigere for producenterne og betyder samtidig lavere
CO
2
-belastning og mindre plastikforurening i havene. Papbæ-
gerne vil desuden kunne affaldssorteres som papir og dermed
være med til at styrke recirkuleringen af ressourcer. Projektet
omfatter design af bægeret og udvikling af produktionsudstyr,
test af emballagen og en forbrugerundersøgelse.
Hvis den nye emballage fungerer som forventet, vil ca. 10.000
tons plastikemballage kunne erstattes med 8.000 tons gen-
brugelig og bionedbrydelig papiremballage. Det vil give en
CO
2
-besparelse på mere end 20.000 tons om året.
Projekttitel:
DairyFibreCup.
Projektdeltagere:
Arla Foods, Dagrofa,
FCMtesting, Teknologisk Institut
Projektperiode:
01.08.2019 – 31.05.2021
Bevilget beløb:
1,7 mio. kr.
DairyFibreCup ud-
vikler bægre lavet af
cellulosefibre i stedet
for plastik
Foto: Arla Foods.
14
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0015.png
Salget af grimme grønsager skal styres digitalt
Det lille start-up-firma GRIM vil formidle salg af anden-sorterings
øko-grønt til restauranter og storkøkkener for at reducere mad-
spildet. Cirka en tredjedel af alle grønsager når aldrig forbrugerne,
og det vil GRIM lave om på.De har allerede succes med at sælge
anden-sorterings frugt og grønt fra økologiske avlere i abonne-
mentskasser. Nu udvider de kundekredsen til restauranter og stor-
køkkener.
I dag er det ikke muligt for storkøkkener at bestille klasse II-grøn-
sager gennem grossister, selv om interessen for at mindske
madspild er stigende. Derfor støtter GUDP projektet med midler til
udvikling af en digital platform, hvor landmænd kan indrapportere,
hvor meget klasse II-grønt de har, og hvilke grønsager det drejer
sig om.
Desuden bliver der etableret en webshop, hvor interesserede kø-
bere kan bestille varerne. Dermed får restauranter, storkøkkener
og fødevareproducenter mulighed for at bestille grønsager, som
ellers ville være blevet kasseret. Resultat er en mere bæredygtig
udnyttelse af ressourcerne.
Projekttitel:
Afsætning af klasse II-grønt fra primærproduktion til
restaurationsbranchen, kantiner og fødevareproduktionen.
Projektdeltagere:
GRIM, Compass Group, REGA, Hotel- og
Restaurantskolen, Stop Spild Af Mad, Plantepølsen og MaMam.
Projektperiode:
1.07.2019 – 30.06.2020.
Bevilget beløb:
1,7 mio. kr.
”Det er jo helt gak, at de her varer er sor-
teret fra”, siger kokken Rune Toft fra Re-
staurant Lola i København, som afprøver
grønsagerne fra GRIM.
Foto: GRIM
15
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0016.png
Planteproduktion
I 2019 har GUDP støttet 12 nye projekter inden for planteproduktion i de to ordinære
ansøgningsrunder. Projekterne spænder vidt i både størrelse og indhold og de bidra-
ger alle både til grøn omstilling og bedre indtjening i erhvervet.
16
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0017.png
Ny genteknologi kan måske halvere pesticidforbruget i kartofler
Skimmelsvamp og kartoffelbladplet er alvorlige problemer for
kartoffelproducenterne og for miljøet. De ødelæggende svam-
peangreb er årsag til et meget højt forbrug af pesticider i kar-
tofler.
Op mod hver anden sprøjtning mod svampe i kartofler kan dog
formentlig undgås ved at bruge skimmelresistente sorter. Der-
for har GUDP bevilliget godt ni mio. kr. til udvikling af resistens
i kartofler ved hjælp af den nye genteknologi kaldet CRISPR.
GUDP-projektet KRISPS vil undersøge, om man med den nye
teknologi kan udvikle en kartoffelsort, som er modstandsdygtig
over for både skimmelsvamp og bladpletsvamp. Hvis det lyk-
kes, kan forbruget af pesticider formentlig halveres.
Der er store forhåbninger til CRISPR-teknologien, fordi den
er et meget hurtigt og effektivt redskab til forbedring af plante-
sorter. Teknologien er dog ind til videre kun godkendt til forsk-
nings- og udviklingsarbejde, da den bliver reguleret af EU´s
GMO-direktiv.
Projekttitel:
KRISPS
Projektdeltagere:
KMC, Aalborg Universitet, Københavns
Universitet
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2023
Bevilget beløb:
9,2 mio. kr.
17
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0018.png
Quinoa skal udvikles som proteinafgrøde på danske marker
Superfood og fremtidens superkorn er nogle af de betegnelser,
som bliver hæftet på en af de nye dagligvarer i den danske
detailhandels sortiment: Quinoa. Quinoafrø, der minder om ris,
når de bliver kogt, er blevet et populært produkt af flere år-
sager. Quinoa er uden gluten, frøene er proteinrige med et højt
indhold af essentielle aminosyrer, og de indeholder desuden
alle de essentielle fedtsyrer, som menneskekroppen har brug
for. Derfor passer quinoa godt ind i en kostplan med færre eller
slet ingen animalske produkter.
Quinoa har været dyrket i tusindvis af år i Sydamerika, men nu
forsøger danske landmænd sig også med den gamle kultur-
plante. Ind til videre har udbytterne dog været stærkt svingen-
de. Derfor vil GUDP-projektet QUISACU afprøve forskellige
sorter under danske forhold, optimere udsædsmængde og
rækkeafstand og teste forskellige metoder til mekanisk og ke-
misk ukrudtsbekæmpelse. Formålet er at øge dyrkningssikker-
heden.
Aarhus Universitet leder projektet og arbejder sammen med
landmandsgruppen Danish Quinoa Group på Lolland-Falster
og firmaet QuinoaQuality om forsøgene. Arbejdet skal bl.a. re-
sultere i en dyrkningsvejledning og anbefalinger til landmænd,
som gør det mere realistisk at få stabile udbytter i den nye af-
grøde.
Projkettitel:
QUISACU.
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, QuinoaQuality,
Danish Quinoa Group
Projektperiode:
1.01.2020 – 31.12.2022
Bevilget beløb:
2,0 mio. kr.
18
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0019.png
Sædskifter med lavt kvælstoftab som målrettet virkemiddel
Projektet LessN vil undersøge kvælstoftabet i forskellige sæd-
skifter og identificere dem, der vedvarende har et lavt tab og
en høj kvælstofudnyttelse. Der vil først og fremmest være fo-
kus på at udvikle sædskifter til kvægbrug med meget majs og
kløvergræs i markplanen.
LessN vil desuden udvikle en metode til at indeksere de en-
kelte sædskifters risiko for udvaskning. Visionen er, at lav-
emissionssædskifter kan blive anerkendt som virkemiddel i den
målrettede kvælstofregulering. Det vil motivere landmænd for
at bruge den nye viden til at etablere sædskifter med lav emis-
sion på arealer, hvor risikoen for udvaskning er stor.
I lavemissionssædskifter vil kvælstoffet blive udnyttet bedre
end i andre sædskifter, og projektet forventer derfor, at behovet
for kvælstofgødskning vil være ca. 10 kg kvælstof per hektar
lavere end normalt. Det gør lavemissionssædskifter til et om-
kostningseffektivt valg. De vil ikke alene være fordelagtige for
miljøet, men også økonomisk fordelagtige for landmændene.
Projekttitel:
LessN.
Projektdeltagere:
SEGES (Landbrug & Fødevarer),
Aarhus Universitet, Københavns Universitet
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2023
Bevilget tilskud:
8,8 mio. kr.
19
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0020.png
Mekanisk alternativ til kemisk
nedvisning på vej til kartoflerne
En ny maskine til at stoppe kartoflernes
vækst før høst kan være med til at løse
et alvorligt problem for kartoffelavlerne
og samtidig skåne miljøet for pesticider.
Maskinfirmaet Johs. Mertz har importeret
maskinen fra Holland og er med støtte fra
GUDP i gang med at videreudvikle den og
tilpasse den til danske dyrkningsforhold.
Maskinen underskærer kartoffelplanternes
rodnet og trækker samtidig toppene af, så
væksten stopper. Derved bliver risikoen for
svampeangreb minimeret. Maskinen kan
derfor bruges som et miljøvenligt, meka-
nisk alternativ til kemiske nedvisningsmid-
ler som Reglone, der er blevet forbudt fra
februar 2020.
På landsplan bliver der dyrket cirka 47.000
hektar kartofler (2017), og kartofler er den
af landbrugets hovedafgrøder, som har
højeste behandlingshyppighed. Hvis det
mekaniske alternativ bliver udbredt til hele
den danske kartoffelproduktion, forventer
projektet, at op mod 112.000 pesticidbe-
handlinger vil kunne undgås.
Projekttitel:
Kartoffel-produktion uden
brug af kemiske nedvisningsmidler
Projektdeltager:
Johs. Mertz
Projektperiode:
01.05.2019 – 31.12.2021
Bevilget beløb:
738.750 kr.
20
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0021.png
Husdyrproduktion
I 2019 har GUDP i de ordinære ansøgningsrunder givet tilskud til seks projekter, som
kan forbedre husdyrproduktionens miljømæssige bæredygtighed og økonomiske ren-
tabilitet. De sigter bl.a. mod at reducere miljøskadelige udledninger fra produktionen
og reducere forbruget af antibiotika og zink.
21
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0022.png
Nyt surmælksprodukt betyder mindre antibiotika til kalve
Hvert år fødes omkring 800.000 kalve i Danmark, hvoraf cirka
fem procent dør, inden de bliver otte uger gamle. Dødsårsagen
er hovedsageligt diarré og lungebetændelse, der bliver be-
handlet med antibiotika. Danske landmænd bruger derfor hvert
år op imod to et halvt tons antibiotika alene til behandling af
spædkalve.
På den baggrund vil CalfCare udvikle et surmælksprodukt
baseret på specielle mælkesyrebakterier, der kan styrke spæd-
kalves modstandsdygtighed over for sygdomme i stedet for at
behandle dem med antibiotika, når de først er blevet syge. Pro-
duktet skal styrke kalvenes immunforsvar mod infektion med
bakterier som E. coli og Salmonella – ikke mindst Salmonella
Dublin, som også kan smitte mennesker gennem fødevarerne
og give dødelige infektioner.
Landmændene skal selv fremstille surmælksproduktet med et
specialudviklet udstyr på bedrifterne. Udstyr og fremstillings-
model bliver udviklet som en del af projektet. Partnerne bag
CalfCare forventer, at kvægbrugerne kan forebygge halvdelen
af alle tilfælde af diarré med det nye surmælksprodukt og der-
med spare et ton antibiotika om året.
Projekttitel:
CalfCare
Projektdeltagere:
DTU, Københavns Universitet, SEGES
(Landbrug & Fødevarer), Thise Mejeri, Calvex
Projektperiode:
01.10.2019 – 01.03.2022
Bevilget beløb:
6,5 mio. kr.
22
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0023.png
Projektet
SOWEMIS vil
reducere
ammoniak-
fordampningen fra
stier til fritgående,
diegivende søer.
Foto: SEGES
Mindre ammoniak, metan og lugt fra nyt gyllesystem
GUDP-projektet SOWEMIS vil udvikle et stald- og gyllesystem
til løsgående, diegivende søer med høj dyrevelfærd og lav
emission af ammoniak, metan og lugt.
Der er tale om et stisystem med delvist fast gulv. Stierne bliver
udformet, så søerne bliver motiverede for kun at besørge, hvor
der er spalter, og under spaltegulvet skal gyllekummen have
en meget lille overflade og punktudsugning. Punktudsugningen
vil opsamle størstedelen af fordampningen fra stalden og der-
med forbedre indeklimaet markant.
Det nye system kan bidrage til, at Danmark opfylder sine for-
pligtelser til at reducere udledningen af ammoniak i henhold til
EU’s NEC-direktiv, som kræver en reduktion på 24 procent.
Mange svineproducenter har i dag indrettet deres stalde, så
de diegivende søer kan gå frit omkring. Søerne nyder godt af
større bevægelsesfrihed, men den øgede plads betyder større
fordampning af ammoniak.
Det nye stald- og gyllesystem vil ikke alene reducere ammoni-
akudledningen og gavne dyrevelfærden. Det vil forbedre både
dyrevelfærden og arbejdsmiljøet i stalden, fordi der blandt an-
det vil være mindre ammoniak i staldluften.
Projekttitel:
SOWEMIS
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, Space Systems,
Jyden Bur, SEGES (Landbrug &
Fødevarer)
Projektperiode:
01.10.2019 – 30.09.2023
Bevilget beløb:
6,5 mio. kr.
23
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0024.png
Lama-protein skal erstatte zink
mod diarré til smågrise
Et nyt, biologisk middel mod smågrisediarré baseret på et antistof
fra lamaer kan blive et miljøvenligt alternativ til medicinsk zink i
foderet. Et tilskud på næsten 11 mio. kr. fra GUDP skal gøre pro-
duktet klar til markedsgodkendelse.
Mange grise får problemer med fordøjelsen, når de bliver taget
fra deres mor og skal vænne sig til nye omgivelser og nyt foder.
Danske landmænd brugte derfor i 2017 knap 34 tons antibiotika til
behandling af smågrisediarré og 535 tons zinkoxid til at forebygge
maveproblemer i forbindelse med fravænning.
Et stort forbrug af antibiotika giver imidlertid også stor risiko for ud-
vikling af antibiotikaresistente bakteriestammer, og medicinsk zink,
der gennem en årrække har været brugt til forebyggelse, bliver
forbudt i hele EU i 2022. Forbuddet skyldes, at zink er et tungme-
tal, som ophobes i jorden, når det bliver tilført med gylle fra husdy-
rene. Landbruget mangler i høj grad alternativer til medicinsk zink
og antibiotika, og derfor støtter GUDP projektet.
Produktet Ablacto+ er udviklet af biotekfirmaet Bactolife. Det inde-
holder særlige bindingsproteiner, nanobodies, som kan binde og
uskadeliggøre de E. coli-bakterier, der er skyld i mange tilfælde af
diarré hos smågrisene. De nanobodies, som bliver brugt, er afledt
fra antistoffer fundet hos lamaer, men produceres uafhængigt af
dyrene ved mikrobiel fermentering.
Projekttitel:
Ablacto+
Projektdeltagere:
Bactolife, DTU Bioengineering, Aarhus
Universitet, Novozymes, SEGES (Landbrug & Fødevarer)
Projektperiode:
01.01.2020 – 30.09.2023
Bevilget beløb:
10,7 mio. kr.
24
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0025.png
Akvakultur og
fiskeri
Efter et år helt uden nye projekter inden for akvakultur og fiskeri i 2018 er sektoren
kommet stærkt igen. I 2019 har GUDP støttet fem projekter inden for den marine sek-
tor, hvoraf to drejer sig om at bruge produktion af muslinger til at fjerne næringsstoffer
fra vandmiljøet.
25
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0026.png
Kulturbanker kan begrænse iltsvind og styrke muslingefiskeriet
Hvert år hiver danske muslingefiskere 40-50.000 ton blåmus-
linger i land til en værdi af mindst 58 millioner kroner, men be-
standen skrumper ind, og muslingernes størrelse varierer mere
end tidligere.
Derfor vil projektet KulturMus udvikle en produktionsform med
nye, menneskeskabte muslingebanker – kulturbanker. Blåmus-
lingerne kan redde livet ved at blive flyttet fra områder med
meget iltsvind til kulturbankerne, og derved kan man afhjælpe
problemet med de faldende bestande.
Kulturbankerne vil ikke alene redde muslinger fra at gå til
grunde på grund af iltmangel, men også bidrage til at redu-
cere iltsvindet i de områder, muslingerne bliver flyttet fra.
Når
muslinger dør, rådner de på havbunden, og da forrådnelses-
processen forbruger ilt, bliver iltsvindet yderligere forværret.
Derfor bliver de iltsvindramte områder skånet for endnu større
belastning, når muslingerne flyttes.
Ud over at etablere kulturbanker vil projektet teste, om muslin-
ger opsamlet på net i vandsøjlen kan omplantes til kulturban-
ker.
Kulturbankerne bliver etableret i Limfjorden fra januar 2020 til
udgangen af 2023. Hvis resultaterne bliver gode, vil produk-
tionsmetoden formentlig kunne udbredes til øvrige landsdele
efterfølgende.
Projekttitel:
KulturMus
Projektdeltagere:
Dansk Skaldyrcenter, DTU Aqua,
Foreningen MuslingeErhvervet, Centralforeningen
for Limfjorden, Danmarks Fiskeriforening, Aarhus Universitet
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2023
Bevilget beløb:
7,0 mio. kr.
26
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0027.png
Ny teknologi vil reducere havbrugs udledning af næringsstoffer
Produktionen af spisefisk til havs bliver ofte kritiseret for at bela-
ste miljøet med store udledninger af kvælstof og fosfor. Derfor vil
GUDP-projektet Hav-Tek udvikle en ny type fiskefoder med fosfor,
som fiskene bedre kan udnytte, så spildet bliver mindre.
Samtidigt vil projektet undersøge, om det er muligt at opsamle fiske-
nes fækalier i net under burene og fjerne dem fra vandmiljøet. Målet
er at forbedre havbrugenes miljøeffektivitet.
I dag udgør fosfor ca. 0,8 procent af fiskefoderet i dansk havbrug,
og projektet håber at kunne reducere indholdet yderligere ved at
øge tilgængeligheden af fosfor. Lykkes det, vil fiskene kunne opta-
ge en større andel af foderets fosforindhold, og en mindre andel vil
ende i ekskrementerne og dermed i vandet.
Hvis det nye foder og nettene kommer til at fungere efter hensig-
ten, får det ikke alene effekt på miljøet. Der kan også være et stort
økonomisk potentiale i salg af det nye foder og af net både på det
danske marked og ved eksport.
Projekttitel:
Hav-Tek
Projektdeltagere:
AquaPri, DTU Aqua, DTU Mekanik,
Biomar, Dansk Akvakultur, Hvalpsund Net
Projektperiode:
01.07.2019 – 31.12.2022
Bevilget beløb:
4,1 mio. kr.
27
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0028.png
Miljømuslinger skal fjerne kvælstof fra fjordene
En ny måde at producere muslinger på i un-
dersænkede net kan fjerne store mængder
næringsstoffer fra danske fjorde og give bedre
indtjening til muslingeproducenterne uden at
skæmme vandudsigten for naboer og turister.
GUDP støtter udviklingsarbejdet gennem pro-
jektet SUBMUSSEL.
Projektet udvikler en produktionsmetode, hvor
muslingerne vokser på net under vandover-
fladen. Nettene er fastgjort til undersænkede
rør, som ikke kan ses ovenvande. Metoden vil
gøre det realistisk at etablere muslingeanlæg
mange flere steder i fjordene end i dag og der-
med øge dansk muslingeproduktion.
Det er desuden velkendt, at muslinger er
effektive til at fjerne næringsstoffer fra vand-
miljøet, og der er dokumentation for, at man
kan fjerne op til 13 kilo kvælstof for hvert tons
producerede muslinger. Den nye produktions-
metode kan dermed være med til at bane ve-
jen for, at muslingeproduktion bliver anerkendt
som et marint virkemiddel i forhold til kvælstof-
reguleringen.
SUBMUSSEL udvikler desuden en automatisk
høstmaskine, der kan arbejde under vandet
ved hjælp af sensorer og undervandskamera.
Når muslingerne hele tiden kan holdes under
vandoverfladen, bliver det muligt at høste året
rundt. Det giver en bedre og mere stabil indtje-
ning og bedre økonomi for muslingefiskerne.
Projekttitel:
SUBMUSSEL
Projektdetagere:
Wittrup Seafood,
Orbicon, EIVA, Valling Ship Solution,
Randers Reb
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2020
Bevilget beløb:
8,2 mio. kr.
28
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0029.png
Grøn bioraffinering
GUDP har i 2019 uddelt godt 28 mio. kr. fra særlige bevillinger øremærket fremme af
grøn bioraffinering. Midlerne er gået til to fuldskalaprojekter, som skal gøre
proteinprodukter baseret på græs og græsmarksafgrøder klar til markedet. Derudover
har GUDP i 2019 støttet flere bioraffineringsprojekter via den ordinære pulje.
29
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0030.png
TO FULDSKALAPROJEKTER MED GRØN BIORAFFINERING I 2019
Fra grønt protein til køledisken –
fuldskala-anlæg til grøn bioraffinering
Grovvarevirksomheden DLG vil i samarbejde med en række
andre landbrugsvirksomheder investere 35 mio. kr. i et nyt
grønt bioraffinaderi i fuld skala. Det skal producere proteinpro-
dukter af grønne afgrøder til erstatning af bl.a. soja i husdyrfo-
der og på længere sigt også proteiner til fødevarer.
Investeringen bliver mulig i kraft af et tilskud på ca. 14 mio. kr.
fra GUDP. Projektet, som har fået titlen ”Fra grønt protein til
køledisken,” er et af de største bioraffineringsprojekter, GUDP
har støttet.
Det nye, grønne bioraffinaderi skal i første omgang producere
økologisk proteinfoder til høns og køer på basis af kløvergræs
og lucerne fra et areal på ca. 2000 hektar. Planen er at frem-
stille i alt ca. 4.000 tons protein og 25.000 tons tørstof om året.
Projekttitel:
Fra grønt protein til køledisken
Projektdeltagere:
DLG – yderligere deltagere på vej
Projektperiode:
01.10.2019 – 31.09.2023
Bevilget tilskud:
Max. 14,4 mio. kr.
30
Grøn bioraffine-
ring kan bane
vejen for en miljø-
venlig omlægning
af kornmarker til
kløvergræs.
Foto: Erik Fog,
SEGES
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0031.png
TailorGrass
kombinerer bio-
raffinering med
biogasproduktion
på et eksisterende
anlæg.
Foto: Ausumgaard
TailorGrass – demo-model for skræddersyede gårdanlæg
Projektet Tailorgrass etablerer et prototypeanlæg til bioraffi-
nering af græs på Ausumgaard ved Struer – en stor ejendom
under økologisk omlægning. Gårdens nye, decentrale bioraf-
finaderi skal fungere som demonstrationsanlæg og inspiration
for andre landbrug og investorer. Gården har desuden eget
biogasanlæg, som i forvejen anvender græs til energiproduk-
tion. I stedet for frisk græs skal anlægget i fremtiden køre på
restprodukter fra bioraffineringen, og derved bliver ressource-
udnyttelsen væsentligt forbedret.
Målet med TailorGrass er ikke kun at bygge ét gårdanlæg.
Projektet skal etablere et konsortium, som planlægger, byg-
ger og servicerer skræddersyede græsproteinanlæg på andre
ejendomme, efterhånden som efterspørgslen på græsprotein
udvikler sig.
TailorGrass er et samarbejde mellem Ausumgaard, R&D En-
gineering & Automation, som står for det tekniske udviklings-
arbejde og projektledelsen, og Vestjyllands Andel, som skal
forarbejde det raffinerede græs til et håndterbart foderprodukt
til svin og markedsføre det. SEGES (Landbrug & Fødevarer)
bidrager med faglig rådgivning.
Projkettitel:
TailorGrass
Projektdeltagere:
Vestjyllands Andel, Ausumgaard (AU Vind-
møller), R&D Engineering & Automation, SEGES (Landbrug &
Fødevarer)
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2023
Bevilget tilskud:
14 mio. kr.
31
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
ØVRIGE TILSKUD TIL GRØN BIORAFFINERING I 2019
I 2019 har GUDP ikke alene givet tilskud til udvikling af grøn
bioraffinering af afgrøder via de øremærkede midler, men også
støttet fem bioraffineringsprojekter i de to ordinære ansøg-
ningsrunder: Tre, som vedrører raffineret græs til foderformål
og energi, ét projekt, som arbejder med raffinering af tang som
proteinkilde i fødevarer, samt et netværksprojekt.
GræsProf
Nye græssorter, høst- og forarbejdningsmetoder
til grøn bioraffinering
Projektdeltagere:
SEGES (Landbrug & Fødevarer), DLF
Seeds, Aarhus Universitet, Kverneland Group – Kerteminde,
MaksiGrass, Vinderup Maskinforretning, Maskinstation
Martin Børsting, Aalborg Universitet, Københavns
Universitet, SDU.
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2023
Bevilget beløb:
11,3 mio. kr.
GræsProteinFoder
Græsfoder til smågrise og kyllinger
Projektdeltagere:
Aalborg Universitet, Københavns
Universitet, Glycospot, Hamlet Protein, DLF Seeds,
Biomass Protein
Projektperiode:
01.07.2019 – 30.06.2023
Bevilget beløb:
8,0 mio. kr.
Grass Biochar
Energi fra pressepulp fra græsproteinproduktion til drift af
raffineringsprocessen og produktion af værdifuldt biokul
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, AquaGreen,
NORDPHOS, DTU, RUC
Projektperiode:
01.01.2020 – 31.12.2022
Bevilget beløb:
6,0 mio. kr.
SeaSus-protein
Bioraffineret tang som bæredygtig proteinkilde
til funktionelle fødevarer
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, Nordisk Tang,
Danish Marine Protein, HedeDanmark, Orbicon
Projektperiode:
01.04.20.20 – 30.03.2023
Bevilget beløb:
8,3 mio. kr.
Partnerskab for bæredygtig bioraffinering
Projektdeltagere:
Dansk Miljøteknologi, Ørsted, Haldor
Topsøe, Novozymes, NIRAS, KMC, SEGES (Landbrug &
Fødevarer), Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus
Universitet, Envidan, Teknologisk Institut, 3F, Københavns
Universitet, Dansk Affaldsforening, Drivkraft Danmark
Projektperiode:
01.07.2019 – 01.07.2021
Bevilget beløb:
0,4 mio. kr.
32
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
SAMARBEJDE OG KOMMUNIKATION
Som en del af innovationslandskabet i Danmark bestræber
GUDP sig på bedst mulig koordinering med andre nationale
programmer – primært MUDP, EUDP og Innovationsfonden.
GUDP har desuden et særligt samarbejde med Innovations-
fonden, der varetager den forskningsfaglige vurdering af
GUDP-projekter. For at GUDP kan støtte forskningsaktiviteter,
er det et krav, at Innovationsfonden har vurderet, at aktiviteter-
ne er forskningsfagligt støtteværdige. GUDP koordinerer også
med Innovationsfonden om deltagelse i internationale aktivite-
ter på fødevareområdet.
I 2019 samarbejdede GUDP med MUDP og Innovationsfonden
om oprettelse Grøn Projektbank, hvor man kan finde alle forsk-
nings-, udviklings- og demonstrationsprojekter inden for miljø,
fødevarer og bioressourcer, som de tre programmer har støttet.
Projektbanken skal bidrage til større åbenhed og videndeling
om de offentligt støttede projekter. Samtidig kan kommende
ansøgere orientere sig om den nyeste viden inden for forskelli-
ge områder og finde samarbejdspartnere til nye projekter.
På GUDP´s hjemmeside vil der dog fortsat være detaljerede
oplysninger om projekterne og nyheder om bl.a. nye puljer og
ansøgningsrunder.
Grøn Projektbank:
https://groenprojektbank.dk
GUDP´s hjemmeside:
www.gudp.dk
33
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
ØKOLOGIPULJEN ORGANIC RDD 5
Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrations-
program, Organic RDD, er et dansk forskningsprogram
målrettet økologiske fødevaresystemer. Programmet finan-
sieres af GUDP.
I 2019 blev der givet tilsagn om 30 mio. kr. fra økologipro-
grammet Organic RDD 5. Programmet har fokus på at gøre
det økologiske landbrug mere ressourceeffektivt, styrke sek-
torens klima- og miljøprofil og fremme husdyrs sundhed og
velfærd. Organic RDD koordineres af ICROFS, Internationalt
Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresyste-
mer.
Projekter støttet under ORDD5 i 2019:
RECONCILE
vil undersøge, hvordan det påvirker jorden
og økosystemerne at bruge recirkuleret husholdningsaffald,
spildevand og organiske restprodukter fra industrien som
gødning i økologisk jordbrug, og hvordan det påvirker øko-
logiske jordbrugs troværdighed hos forbrugerne.
Projektet har fået tilsagn om 5,4 mio. kr. fra GUDP.
WI-FI
vil udvikle bæredygtige vinterfodringsstrategier til
økologiske søer, som tager hensyn til deres optag af grov-
foder. Desuden udvikles og testes et redskab til vurdering
af produktionens klimabelastning. Formålet er at forbedre
fodereffektiviteten og mindske afhængigheden af kraft-
foder.
Projektet har fået tilsagn om 6,0 mio. kr. fra GUDP.
CCRotate
vil bl.a. undersøge klimaeffekterne af ef-
terafgrøder i økologisk dyrkning og søge at kvantificere
kulstof- og kvælstofstrømmene i dyrkningsforsøg med
forskellige typer efterafgrøder. Et kamerasystem udvikles
til registrering af variationen i produktion af biomasse og
kvalitet af efterafgrøderne.
Projektet har fået tilsagn om 6,0 mio kr. fra GUDP.
ORPHEUS
vil udvikle nye fodringstrategier til økologiske
æglæggere, som reducerer fosforindholdet i gødningen.
Derved vil man sikre bedre knoglesundhed og stærkere
æggeskaller, så antallet af knækæg og dermed madspild
nedbringes. Gødningen forventes desuden at få en balan-
ce mellem kvælstof og fosfor, som passer bedre til plan-
ternes behov.
Projektet har fået tilsagn om 6,0 mio. kr. fra GUDP.
Open Field Biocontrol
vil udvikle en metode til at be-
kæmpe insekter og sygdomme i økologisk frugtavl, så
produktionen kan følge med efterspørgslen. Metoden be-
står i at bruge skovmyrer, som æder insekter og sygdom-
skim og udskiller antibiotika. Først skal myrer forhindres i
at holde bladlus på planterne. Det gøres ved at udvikle og
teste sukkerblandinger i en eksperimentel æbleplantage.
Projektet har fået tilsagn om 1,3 mio. kr. fra GUDP.
ComCrop
vil udvikle og teste en ny komposteringstek-
nologi til produktion af kompost og mineralsk gødning på
ejendomsniveau. Formålet er at åbne nye muligheder for
recirkulering af næringsstoffer på gården og udvikle meto-
der til mere præcis tildeling af den gødning, som produce-
res.
Projektet har fået tilsagn om 6,0 mio. kr. fra GUDP.
34
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0035.png
EUROPÆISK SAMARBEJDE
GUDP deltager i en række ERA-Net. Det er netværk med
repræsentanter fra bevillingsmyndigheder i forskellige
europæiske lande, som samarbejder om at indkalde an-
søgninger til forsknings- og udviklingsprojekter på tværs
af landegrænser. GUDP finansierer danske deltagere i
ERA-net inden for fødevaresektoren, som derved får ad-
gang til samarbejde og vidensdeling med førende forske-
re i andre lande. EU supplerer med midler, så der sker en
gearing af GUDP’s midler.
I 2019 opnåede tre nye projekter støtte i et fælles call
under ERA-Nettene SusAn, ICT AGRI II og ERA-GAS:
MELS
– indsamling af data om udledning af klima-
gasser fra håndtering af husdyrgødning med henblik
på at finde frem til de mest omkostningseffektive me-
toder til at reducere udledninger.
Farm Sustain BI
– målinger af klimagasudledningen
fra staldanlæg, husdyr og fodringssystemer med hen-
blik på at udvikle et digitalt styringsværktøj, som kan
bruges til at reducere udledningerne.
M4Models –
afprøvning af en ny metode til måling af
metanudledning fra husdyrproduktion og gylleudled-
ning.
ERA-Net, som GUDP i øvrigt er involveret i:
ICT-AGRI Food Systems
digitalisering og tekno-
logisk udvikling i landbruget ud fra et perspektiv, der
inddrager hele værdikæden
SusCrop –
bæredygtig planteproduktion
SusAn –
bæredygtigt husdyrbrug
CORE-Organic
økologiske landbrugs- og fødevare-
systemer
35
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0036.png
GUDP SKABER RESULTATER I HELE FØDEVARESEKTOREN
Siden programmets start i 2010 har GUDP givet tilsagn for sammenlagt 2,3 milliarder kroner, og dermed muliggjort en lang ræk-
ke yderst forskelligartede projekter inden for fødevareerhvervene, som har bidraget til en bæredygtig grøn udvikling på mange
forskellige måder. Ved udgangen af 2019 havde i alt 478 projekter fået tilsagn om støtte, og 322 er allerede afsluttet. Projekterne
bliver løbende afrapporteret.
Eksempler på projekter afrapporteret i 2019:
STARPRO forvandler søstjerner til miljøvenligt proteinfoder
Støtte fra GUDP har banet vejen for verdens første søstjernefabrik, som blev indviet i marts 2019. Fabrikken for-
vandler en hidtil ubrugelig bifangst i fiskernes net til bæredygtigt lokalt produceret proteinfoder til økologiske svin.
Den er etableret i forlængelse af et fireårigt samarbejde mellem forskere, fiskere og virksomhedsejere i GUDP-pro-
jektet STARPRO. Fødevarestyrelsen har samtidig bakket projektet op med lobbyarbejde i EU, som har ført til, at
det nu er blevet tilladt at anvende søstjernerne som svinefoder.
Projekttitel:
STARPRO. Søstjerner som ny kilde til marine proteiner
Projektdeltagere:
DTU Aqua, Dansk Skaldyrscenter, Aarhus Universitet, Agro Korn,
Foreningen Muslingeerhvervet
Projektperiode:
01.01.2015 – 30.04.2018 (afrapporteret i 2019)
Bevillingsbeløb:
5,7 mio. kr. fra GUDP
Gulerodsfarve kan erstatte syntetiske gule farver i maden
Projektet PlantePigment har haft succes med at udvikle gulerodslinjer med et 4-5 gange så meget beta-karoten
som almindelige industrisorter. Beta-karoten kan udvindes og bruges som farvetilsætning til fødevare i stedet for
syntetiske gule farver. Projektet har desuden udviklet en ny, effektiv metode til måling af betakaroten-indholdet på
ved hjælp af såkaldt Raman-spektroskopi.
Projekttitel:
PlantePigment. Udvikling af planter til produktion af naturlig farve til fødevarer
Projektdeltagere:
Chr. Hansen, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU),
Københavns Universitet, Landbrugets Kartoffelfond
Projektperiode:
01.10.2013 – 30.09.2018 (afrapporteret i 2019)
Bevilget beløb:
10,2 mio. kr. fra GUDP
36
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0037.png
Halekupering kan undgås med sensor-overvågning
Slagtesvin kan slippe for at få klippet halen, hvis landmænd tager en ny overvågningsmetode i brug. Den er udvik-
let i GUDP-projektet HeleHaler og kombinerer elektronisk overvågning med observation af grisenes halepositur.
Projektet har påvist, at systematisk observation af halepositur kombineret med sensorovervågning af vandforbrug
og temperatur i stierne er et brugbart redskab til at forudse risikoen for halebid. Med den nye viden kan landman-
den sætte målrettet ind med forebyggelse af halebid og dermed forbedre dyrevelfærden i stalden.
Projekttitel:
HeleHaler. Farvel til halebid og halekupering: Utopi eller realitet?
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES (Landbrug & Fødevarer) og Agrosoft
Projektperiode:
01.01.2014 – 31.03.2019
Bevilliget beløb:
6,4 mio. kr. fra GUDP
Mælk med mere umættet fedt kan blive nyt specialprodukt
Det økologiske GUDP-projekt, SOBcows, har kortlagt fedtsyreprofilen hos samtlige danske malkekøer og samlet
alle data fra de cirka 500.000 køer i verdens største database af sin art. Databasen kan bruges i arbejdet med at
udvælge avlsdyr, som giver mælk med mere umættet fedt. SOBcows overordnede formål var at undersøge, om
der er basis for at udvikle et særligt avlsmål for økologiske køer, og projektet har dokumenteret, at det i praksis er
muligt med mere differentierede avlsmål end dem, man kender i dag.
Projekttitel:
SOBcows
Projektdeltagere:
Århus Universitet, SEGES (Landbrug & Fødevarer), RYK,
VikingGenetics, NordGen, Naturmælk
Projektperiode:
01.10.2014 – 30.10.2019
Bevilget beløb:
7,4 mio.
37
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
INFORMATIONSMØDER OG DIALOG MED ANSØGERE
GUDP afholder hvert år informationsmøder i forbindelse med de to faste ansøgningsrunder. Som hovedregel finder de sted i ja-
nuar og juni – begge gange både øst og vest for Storebælt. I 2019 blev der afholdt to møder i København, mens møderne i Vest-
danmark fandt sted i henholdsvis Vejle og i Skejby, hvor Agro Food Park var en inspirerende ramme for sommermødet.
På møderne er der altid oplæg fra GUDP-sekretariatet om ansøgningsmaterialet og -proceduren, og projektledere for igangvæ-
rende projekter deler deres erfaringer og kommer med gode råd til kommende ansøgere. Deltagerne har desuden mulighed for
at få sparring på konkrete projektideer med fagmedarbejdere fra GUDP-sekretariatet. Fra og med anden ansøgningsrunde i 2019
skal ansøgere udarbejde en forretningsplan efter Business Model Canvas (BMC) som en del af ansøgningen, og derfor var forret-
ningsplaner et særligt tema ved møderne i juni med indlagt BMC-workshop og erfaringsudveksling.
Sparring om projektideer hele året
Ud over muligheden for sparring på informationsmøderne er det også muligt for kommende ansøgere at indsende en 1-sides
projektbeskrivelse til sekretariatet hele året og få mundtlig feedback på den.
Skabelonen til den korte projektbeskrivelse findes på
www.gudp.dk.
38
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0039.png
GUDP-KONFERENCE 2019 I KLIMAETS TEGN
En gang om året holder GUDP en konference for erhvervsfolk,
forskere, rådgivere, myndighedspersoner og andre interesse-
rede. I 2019 var temaet for konferencen fødevarernes klimabe-
lastning.
I Danmark tegner den primære landbrugsproduktion sig for
ca. 18 pct. af den samlede udledning af klimagasser, og der er
brug for en markant indsats for at nedbringe erhvervets klima-
belastning, hvis regeringens målsætning om 70 pct. reduktion i
2030 skal opfyldes.
Omkring 120 deltagere tog imod GUDP´s invitation til at være
med i et utraditionelt og involverende klima-arrangement i
DSB´s gamle centralværksted i Aarhus. Sammen udviklede de
ideer og visioner for en mere klimavenlig fødevareproduktion.
Konferencen tog utraditionelle virkemidler i brug for at få del-
tagerne på banen med deres gode ideer. De spillede bl.a.
”klimacasino,” hvor spillegrupperne med symbolske guldmøn-
ter kunne ”satse” 100 mio. kr. på de mest klimavenlige udvik-
lingsprojekter, og de udviklede deres visioner efter en særlig
step-stone-model.
Ved konferencen i 2019 blev der desuden lagt vægt på at in-
volvere unge deltagere, og derfor var der sendt særlige invita-
tioner til Ungeklimarådet, Tænketanken Frej, Kalø Økologiske
Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole og forskellige andre
uddannelsesinstitutioner i Aarhus-området.
39
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0040.png
GUDP-BESTYRELSENS PROJEKTBESØG
GUDP-bestyrelsen besøger hvert år udvalgte
GUDP-projekter dels for at høre om projekternes
fremdrift dels for at møde projektdeltagere og høre
om deres erfaring med GUDP og erhvervets udfor-
dringer generelt.
I 2019 gik turen til projektet QC-Crew hos Arla Foods
i Taulov, der vil spare vand i osteproduktionen og til
Aurora Nordic i Odense, som producerer medicinsk
cannabis og er med i netværksprojektet CannaNet.
Genbrug af procesvand
I projektet QC-Crew undersøger Arla Foods og Kø-
benhavns Universitet, om det er muligt at genbruge
vand fra osteproduktion til fremstilling af nye oste,
uden at det går ud over kvaliteten. Mejerierne kan
allerede i dag rense vandet med filtreringsanlæg,
som fungerer ved hjælp af omvendt osmose, så van-
det i teorien kan genanvendes i produktionen. Der
mangler dog dokumentation for, at ostens kvalitet kan
fastholdes. Projektet skal derfor kortlægge de para-
metre, der har betydning for kvaliteten og opbygge en
database over den nye viden til brug for kvalitetssik-
ringen.
Projektleder fra Københavns Universitet Klavs Martin
Sørensen og Rudi Engelbrecht Hansen fra Arla fortal-
te om projektet. For Arla er det afgørende hele tiden
at have fokus på både omkostninger og bæredygtig-
hed, og det er baggrunden for samarbejdet med uni-
versitetet, fortalte Rudi Engelbrecht Hansen. GUDP
har bevilget 4,5 mio. kr. til projektet, der løber over tre
år og forventes afsluttet ved udgangen af 2020.
40
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0041.png
Netværk for udvikling af den danske cannabissektor
Hos HortiAdvice i Odense introducerede projektleder Katrine
Heinsvig Kjær netværksprojektet CannaNet. Formålet med
netværket er at samle den danske medicinske cannabisindustri
og afdække barrierer og potentialer for produktionen. Der er 11
deltagere i netværket, og de har stort udbytte af samarbejdet
både i kraft af videndeling og fælles dialog med relevante myn-
digheder.
For HortiAdvice er produktion af medicinsk cannabis et vok-
sende forretningsområde, da flere danske gartnerier har star-
tet produktion – nogle med store udenlandske investeringer i
ryggen. Fælles for dem er, at de er blevet overraskede over,
hvor kompleks etableringsprocessen er ikke mindst på grund
af kravene til godkendelse. Andre udfordringer er utilstrækkelig
viden om bekæmpelse af skadedyr i afgrøden og behovet for
forædling.
En af deltagerne i netværket er Aurora Nordic, der er et joint
venture mellem gartneriet Alfred Pedersen & Søn og den cana-
diske virksomhed Aurora Cannabis Inc. Gartneriet åbnede sine
døre for bestyrelsen, som oplevede, hvordan cannabisplanter-
ne dyrkes i helt lukkede rum. GUDP har bevilget 869.00 kr. til
netværksprojektet, der løber over to år og afsluttes til oktober
2020.
41
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0042.png
TILSKUD BEVILLIGET I FØRSTE ANSØGNINGSRUNDE 2019
CerealSpot. Straksanalyse af enzymatisk bagekvalitet
Kartoffelproduktion uden brug af kemiske nedvisningsmidler
MicDoc. Monitorering af mikrobiel plantesundhed
CAMPACT. Innovativ bekæmpelse af Campylobacter i hele værdikæden for slagtekyllinger
GræsProteinFoder. Enzymoptimeret græsprotein til unge produktionsdyr
PRVent. Mitigating the impact of PRV-3 infection in Rainbow trout production by high throughput diagnostic platforms
SOWEMIS. Systems for Sows with high animal Welfare and low Emissions
DIGIMON. Digital monitorering af sygdom i babyleaf-kulturer på friland
CalfCare. Forebyggelse af alvorlig infektion og antibiotikaforbrug hos kalve med mælk
fermenteret med specialiserede mælkesyrebakterier
Grovfoder 4.0 – intelligent grovfoderproduktion
Hav-tek. Udvikling af teknologiske løsninger til miljømæssigt optimeret havbrugsdrift
KulturMus. Kulturbanker – udvikling af nye skånsomme metoder i muslingefiskeriet
Partnerskab for Bæredygtig Bioraffinering
Bæredygtige plastfrie papiremballager til syrnede mælkeprodukter
KRISPS. Kartofler med Resistens og Innovativ Stivelse som Platform for Synergi
mellem grøn og økonomisk bæredygtighed
SUPIAF. Sustainable protein ingredient for animal feed
Afsætning af klasse II grønt fra primærproduktion til restaurationsbranchen, kantiner og fødevareproduktionen
4.807.045
738.750
7.044.468
7.012.423
8.016.603
6.716.290
6.487.751
2.082.600
6.526.641
3.894.293
4.127.285
6.989.216
442.389
1.705.655
9.218.654
9.487.277
1.706.100
42
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0043.png
TILSKUD BEVILLIGET I ANDEN ANSØGNINGSRUNDE 2019
SUBMUSSEL. Udvikling og demonstration af økologisk undersænket muslingeopdræt
Ablacto+. Bioteknologisk bekæmpelse af fravænningsdiarré
Robot-automatisering i fjerkræslagteri og – kødforarbejdning. Trin 1
Genanvendelse af landbrugsplast fra afdækning af marker og wrap fra ensilageballer med højt indhold af jord, mud-
der mv.
Grass Biochar – energi fra pressepulp fra græsproteinproduktion til drift af raffineringsprocessen og produktion af
værdifuldt biokul
QUISACU – Øget dyrkningssikkerhed af quinoa (QUInoa Safe CUltivation)
HYBRIMAX – Hybrids with minimal pesticide use and maximum yield
REM – Reduktion af Emissioner fra Mark
BIOKOS – Biologisk kontrol af hudsnyltere i ferskvandsfisk
Udvikling og test af ny vækst- og dyrevelfærdsfremmende LED-lampe til slagtekyllinger
Metabolomisk selektion for grise og byg
DNAPROKON – DNA-baseret proceskontrol for bedre holdbarhed og mindsket madspild
Græs-prof – Værdiskabelse med græsprotein
Netværk for Fremtidens Planteproteiner i Danmark
LessN. Lavemissionssædskifter til målrettet kvælstofindsats
Lavere klimaaftryk og sundere mælk ved fodring med rapsfrø
SeaSus-protein – Bioraffineret tang: Bæredygtig proteinkilde til funktionelle fødevarer
8.200.251
1.0712.042
3.498.520
2.946.375
6.047.441
2.015.200
8.673.512
4.058.232
5.807.250
728.153
8.466.622
8.555.740
11.318.519
1.123.200
8.801.850
1.308.464
8.324.797
43
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0044.png
GUDP’S BESTYRELSE 2019
Fra venstre:
Formand Mikael Thinghuus,
administrerende direktør, Royal Greenland.
Næstformand Henrik Høegh,
landmand
og 1. viceborgmester i Lollands Kommune.
Irene Asta Wiborg,
chef for Miljø & Land, SEGES.
Charlotte Thy,
senior sustaina-
bility manager, Danish Crown.
Morten Würtz Christensen,
dirketør for Business Development, DuPont Nutrition & Biosciences,
Christian Heslet Jørgensen,
økologisk landmand, Arnakkegård. Jan
Dalsgaard Johannesen,
bæredygtighedsdirektør, Arla
Foods.
Mette Skøt
Senior Vice President, Mannaz Consulting Nordic.
44
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0045.png
UFU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 107: Årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) for 2019, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2175460_0046.png