Sundheds- og Ældreudvalget 2019-20
SUU Alm.del Bilag 344
Offentligt
2182483_0001.png
Erhvervsministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Sundhedsministeriet
Miljø- og Fødevareministeriet
Styrelsen for Patientsikkerhed
Den 21. april 2020.
Vedr.: Retningslinjer om ansvarlig indretning af kontorarbejdsplader mv. med
henblik på en ansvarlig genåbning af Danmark i lyset af udbruddet af CO-VID-19
Erhvervsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed ud-
stedte den 8. april d.å. et sæt retningslinjer om genåbning af Danmark, herunder om
brug af kantiner.
FødevareDanmark, som bl.a. repræsenterer organisationen Danske Frokost- og Cate-
ringleverandører, erfarer nu, at disse retningslinjer volder vanskeligheder i praksis. Det
gælder især
”lukning af buffet”. Dels kan der være usikkerhed om, hvad der forstås ved
”buffet”, dels
er der, hvis portionsanretninger ikke er buffet i retningslinjernes forstand,
betydelige udfordringer med arbejdet hos de virksomheder, som leverer maden til kanti-
nerne.
Danske Frokost- og Cateringleverandører anfører således følgende udfordringer ved kun
at udbyde portionsanretninger i kantiner:
Smitterisici via emballage øges, da man bruger meget mere, og flere personer er
i berøring hermed (kokke, chauffører, piccoline/buffist, er m.fl.).
Modtagerne af portionsanrettet frokost tager ofte ingen andre forholdsregler
end at få leveret frokosten i portioner eller tager uhensigtsmæssige forholdsreg-
ler, hvilket kan danne smittekæder i virksomhederne.
FødevareDanmark | Poppelvej 83 | DK-5230 Odense M | Tlf.: +45 63730000 | E-mail: [email protected]
SUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 344: Henvendelse af 21/4-20 fra FødevareDanmark om retningslinjer om ansvarlig indretning af kontorarbejdsplader mv. med henblik på en ansvarlig genåbning af Danmark i lyset af udbruddet af COVID-19
Det er miljøbelastende grundet den megen plastic- og aluminiums-engangsem-
ballage.
Der er et markant større madspild, da udvalget er mindre, og de, som ikke kan
lide det begrænsede udvalg, smider store dele af maden ud.
Derudover er det en kæmpe udfordring for branchen, at man med portionsanretninger
maksimalt kan levere 50 % af normal kapacitet. Der vil således komme en stor udfor-
dring hermed, efterhånden som Danmark åbner mere op.
Dertil kommer, at portionsanretninger kræver flere folk, da der er megen anretning og
pakning forbundet hermed.
Der indførte hjælpepakker vil kun i begrænset omfang afhjælpe problemerne hos de på-
gældende leverandører.
De udfordringer, som retningslinjerne vedr. kantiner søger at løse,
vil i stedet kunne
håndteres med følgende forholdsregler:
Sørg for, at der ikke er mange i kantinen på én gang
opdel medarbejderne i
hold.
Luft ud mellem holdene eller under hele frokosten.
Indfør henstillinger om at holde afstand, som man gør i supermarkeder, sæt evt.
tape på gulvet.
Sørg for håndsprit/håndvask, inden man går til frokost og efter
tilbyd evt. en-
gangshandsker.
Sørg for rigeligt med bestik, så brugerne f.eks. kan tage en ny ske ved hver ret.
Alternativt engangsservice.
Fjern salt-og-pebersæt o.l.
Sørg for god afstand mellem bordene, og sid maksimalt på hver anden stol.
FødevareDanmark støtter fuldt ud Danske Frokost- og Cateringsleverandører i disse be-
tragtninger og anbefalinger og henstiller indtrængende til, at de indførte retningslinjer
justeres i henhold hertil.
Men venlig hilsen
Torsten Buhl,
adm. direktør