Beskæftigelsesudvalget 2019-20, Udvalget for Landdistrikter og Øer 2019-20, Sundheds- og Ældreudvalget 2019-20, Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20, Erhvervsudvalget 2019-20
BEU Alm.del Bilag 184, ULØ Alm.del Bilag 63, SUU Alm.del Bilag 308, MOF Alm.del Bilag 431, ERU Alm.del Bilag 216
Offentligt
PRESSEMEDDELELSE DEN 01-04-2020:
Fødevarevirksomheder falder igennem hjælpepakkernes huller
CORONA: Voldsomme spring i kompensationsbidrag og manglende dækning af fødevarelagres
tabte værdi har enorme konsekvenser for en branche, der i forvejen er presset, lyder meldingen
fra erhvervsorganisationen FødevareDanmark
Hos Nørre Søby Slagteren i Nr. Lyndelse på Fyn har man for længst mærket konsekvenserne af
corona-krisen. Foreløbig er ni medarbejdere blevet afskediget, mens fire funktionærer er sendt
hjem efter trepartsaftalen, og selv om regeringen har iværksat hjælpepakker i milliardstørrelsen, så
er hullerne i pakkerne ifølge adm. direktør Ronni Black Nielsen så store, at fatale følger er
uundgåelige.
Det er rigtig fint, at der er kommet hjælpepakker. Dem er vi meget taknemmelige for. Men der er
blevet malet så kraftigt med den brede pensel, at der er nogle helt konkrete områder, hvor vi slet
ikke er dækket, hvilket er yderst alvorligt for en virksomhed som vores, siger Ronni Black Nielsen og
slår som eksempel ned på værdiforringelsen af hans varelager. En værdiforringelse, som løber op i
flere hundrede tusinder kroner, som Nørre Søby Slagteren selv skal dække.
Allerede nu står jeg med et stort varelager, som jeg ikke kan komme af med. Mine salgskanaler til
restaurationer, hoteller osv. er lukkede, og jeg kan ikke bare sælge til supermarkederne, for de har
allerede leverandører, som også er hårdt pressede. Hvis jeg er heldig, kan jeg sælge nogle af mine
varer billigere eller som frostvarer, men det bliver med kolossale tab.
Store spring i kompensation
Den fynske engrosslagter, som leverer kød til danske restauranter, og som nu har seks
medarbejdere tilbage, påpeger desuden, at hjælpepakkernes mulighed for kompensation til
virksomhedens faste udgifter baseret på tabt omsætning er alt for forsimplet sat sammen.
Lige nu er det udregnet sådan, at du får 50 procents kompensation for 60-80 procents
omsætningsnedgang, hvorimod du får 80 procents kompensation for 80-100 procents
omsætningsnedgang. Hvis du ligger på en omsætningsnedgang på for eksempel 75 eller 78 procent,
er der et kolossalt spring mellem de to muligheder for kompensation af de faste udgifter, og man
kan kun frygte, at der er dem, som vil spekulere i at få så høj en kompensation som muligt, siger
Ronni Black Nielsen, der stiller sig uforstående overfor, hvorfor regeringen ikke blot har valgt at give
kompensation svarende til den reelle omsætningsnedgang.
Presset branche
Hos FødevareDanmark deler man Ronni Black Nielsens frustration.
Små og mellemstore fødevarevirksomheder repræsenterer en branche, som i forvejen er presset
af blandt andet forøgede gebyrudgifter til fødevarekontrollen og lange betalingsfrister samt et
marked, som bl.a. den offentlige sektor har forsøgt at presse i bund med henvisning til klimaet. Og
SUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 308: Pressemeddelelse fra fødevaredanmark: Fødevarevirksomheder falder igennem hjælpepakkernes huller CORONA.
selv om hjælpepakkerne selvfølgelig er sat i søen med de bedste hensigter, så kan vi desværre
konstatere, at der er så store mangler i pakkerne, at lige præcis de små og mellemstore fødevare-
engrosvirksomheder befinder sig i en meget alvorlig situation, siger Leif Wilson Laustsen, formand
for FødevareDanmark, og henviser til, at SMV Danmark forleden var ude og påpege ni konkrete
udfordringer ved regeringens milliardpakker. Udfordringer, der blandt andet går på, at
lønkompensationsordningen ikke tager højde for virksomhedernes udgifter til pension, feriepenge,
ATP osv.
Men der er endnu flere udfordringer, når man er en lille eller mellemstor fødevarevirksomhed, og
man kan kun håbe, at regeringen når at få justeret på hjælpepakkerne, mens tid er, slutter Leif
Wilson Lausten.
Fakta:
FødevareDanmark er en organisation for små og mellemstore aktører inden for
fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere,
Ostehandlerforeningen for Danmark og foreningen SMV Fødevarer, Danske Frokost- og
Cateringsleverandører, Smagen af Danmark og KonditorBager A/S.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
Adm. direktør Ronni Black Nielsen, Nørre Søby Kød, t, 21 68 20 21, mail:
[email protected]
Formand Leif Wilson Laustsen, FødevareDanmark, t. 23 25 14 06, mail: [email protected]