Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 91
Offentligt
2098935_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 4. november 2019
Sagsnummer: 2019-172
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering fødevareministerens besvarelse af spørgsmål 11 (EUU alm. del)
af 9. oktober 2019 vedrørende tilsætningsstoffet thrombin.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 91: Kopi af ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling svar på EUU alm. del – spm. 11 om tilsætningsstoffet thrombin
2098935_0002.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 4. november 2019
MFVM 925
Mogens Jensens besvarelse af spørgsmål nr. 11 (EUU alm. del) stillet 9. oktober 2019 efter ønske fra Søren
Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 11:
”Ministeren
bedes i forlængelse af artiklen "Kød med kødklister kan sælges lovligt i Danmark trods forbud"
(DR Nyheder, den 18. september 2019) oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan beslutte
at forbyde import og salg af kød fra andre EU-lande, hvis dette indeholder tilsætningsstoffet thrombin, også
kendt som kødklister.”
Svar:
I henhold til EU-retten er handelshindringer som udgangspunkt ikke lovlige. Ifølge Traktaten om Den Euro-
pæiske Unions Funktionsmåde artikel 36 og den supplerende retspraksis fra EU-Domstolen kan der indføres
undtagelser fra forbuddet mod handelshindringer, hvis dette er begrundet i blandt andet hensynet til beskyt-
telse af menneskers og dyrs liv og sundhed, og forbuddet er i overensstemmelse med proportionalitetsprin-
cippet. Da det ikke er blevet påvist, at thrombin udgør en risiko for menneskers og dyrs liv og sundhed, kan
Danmark ikke hindre omsætningen af kødprodukter, hvor der er anvendt thrombin.
Danmark har nationale regler om, at alle enzymer, der sælges i Danmark og anvendes til fødevareproduktion
i Danmark, skal risikovurderes og godkendes. Da der ikke er ansøgt om godkendelse af thrombin i Danmark,
må enzymet ikke anvendes til fremstilling af kødprodukter og andre fødevarer i Danmark. Kødprodukter
indført fra andre lande, hvor enzymet har været anvendt lovligt i henhold til pågældende lands regler, kan
markedsføres lovligt i Danmark,
såfremt mærkningsreglerne (”sammensat af stykker af kød”) er overholdt.
Det er regeringens holdning, at det er kunstigt at sætte stykker af kød sammen, og at unødvendige tilsæt-
ningsstoffer i vores fødevarer så vidt muligt skal undgås. Derfor arbejder regeringen for, at thrombin ikke
kommer på EU’s positivliste
for enzymer, og dermed ikke kan anvendes i fødevareproduktionen i EU. Føde-
varestyrelsen er derudover blevet bedt om at følge op over for fødevarevirksomheder, hvor der er mistanke
om ulovlig anvendelse af thrombin.
Mogens Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk