Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 80
Offentligt
Klima, skovareal og økologisk landbrug
TVR, Nordskovvej 3a, Herfølge, 30/10 2019
Vil øget økologisk produktion kræve større areal og behov for skovrydning? Det spørgsmål har
Jacob Jensen, MF stillet Fødevareminister Mogens Jensen. Folketingets Lovsekretariat har 10.
oktober offentliggjort Ministerens svar. (spørgsmål nr. S 45).
I svaret skriver Minister, at regeringen ønsker areal med økologi fordoblet. Flere politikere samt
natur- og brancheorganisationer ser gerne hele landbruget omlagt til økologi. I dag er knapt 10 %
af landbrugsareal dyrket økologisk. Ministeren konkluderer ud fra dansk forskning, at klima vil
blive forbedret, og at der ikke vil være krav til større areal, hvis forbrugsmønstre ændrer sig mod
plantebaserede produkter. Hvorfor skulle det ske i en verden med frit forbrugsvalg?
Svensk forskning ser helt anderledes på spørgsmål om arealkrav og klima ved økologisk dyrkning.
Fire professorer fra Sveriges Lantbruks Universitet, Uppsala publicerede i 2014 forskning med
title ”De ekologiska drö
e ”. De ko kluderer: Økologisk dyrk i g redu erer høste kraftigt
og vil ikke kunne forsørge en voksende befolkning. Økologisk mad er ikke bevidst sundere og
økologi er ikke bedre for miljø/klima.
Kungliga Ingenjörs Vetenskaps Akademien udgav
kli arapport, okt.
9 ed title : ”Så klarar det
sve ska jord ruket kli at åle ”. (Regeri ge s ål er
et klimaneutralt Sverige i 2045). Af
rapporten fremgår det, at svensk landbrug har høj produktivitet og udnytter ressourcer effektivt
(ligesom det danske). Mere kan opnås ved høj konkurrencekraft, politisk støtte og smart teknik
(præcisionslandbrug). Målet er mere svensk mad for bedre global klimanytte!
Vejen frem er holdbar intensivering af landbruget, konkluderer rapporten. Lavt CO2 udslip per
produceret enhed bør efterstræbes. Derved får afkastet per ydende enhed en stor betydning. Her
adskiller økologisk og konventionelt landbrug sig væsentligt udtrykt i kg CO2enheder per kg
produkt. Forskere på Chalmers University of Technology, Göteborg har vist, at økologisk hvede
giver 65 % højere CO2 udslip per kg produkt end konventionel hvede. (Hvede er verdens største
afgrøde).
Udbytter og fordelingen på afgrøder fremgår af rapporten og er opgjort af Jordbruksverket
(Landbrugsstyrelsen). Økologi giver mindre udbytte svingende fra 57-86 % af konventionel
produktion. Konsekvensberegning viser, at 826.800 ha skov skal fældes i Sverige for at fastholde
produktionen, hvis alt blev omlagt til økologi. Dertil kommer væsentlig højere CO2 udledning, jvf
Chalmers og Sveriges Lantbruks Universitet.
Hvad betyder resultater fra svensk forskning på danske forhold? Dansk og svensk landbrug har
samme areal, 2,6 mio ha. Danmarks Statistisk opgiver dansk skovareal til 625.603 ha. Skal de
resterende 90 % af dansk landbrug, omlægges til økologi vil det kræve 0,9x825.800 ha = 743.220
ha skov fældet i Danmark
mere end vi har. Regeringens mål om 20 % økologi vil betyde, at
0,1x825.800 = 82.500 ha skov skal fældes for at producere samme mængde fødevarer som nu.