Fakta om havbrug
En klimavenlig og sund fødevareproduktion
Havbrug er en klimavenlig fødevareproduktion
Havbrug har et lavt energiforbrug og en lav CO
2
-udledning pr. kilo havopdrættet ørred.
1,2 kg foder giver ca. 1 kg fiskekød. Det er en effektiv og lav foderkonverteringsfaktor på ca. 1,2 fordi:
•
•
Fisken udnytter en meget høj andel af fiskefoderet til tilvækst, fordi fisk er vekselvarme og ikke
bruger energi på at regulere kropstemperaturen.
Fisken lever i vand, hvor opdriften i vand modvirker tyngdekraften og reducerer energiforbruget.
Havbrug indgår i biologisk værdikæde og aftager yngel og ørred-smolt fra landbaserede opdrætsanlæg,
hvor foderkonverteringsfaktoren er under 1.
Den samlede foderkonverteringsfaktor på fisk fra havbrug er derfor endnu lavere end 1,2, når den
landbaserede andel af produktionen medregnes.
World Ressour e I stitute WRI og FN’s La d rugs-
og Fødevareorganisation (FAO) betegner akvakultur
som klimavenligt og ressource-effektivt.
Kilde: Kirjolohen kasvatuksen ympäristövaikutukset (Oversættelse: Miljøpåvirkninger af
regnbueørredopdræt), MTT, 2012
https://www.researchgate.net/publication/268301328_Kirjolohen_kasvatuksen_ymparistovaikutukset
Kilde: Improving productivity and environmental performance of aquaculture, World Resources Institute,
2014
https://www.wri.org/publication/improving-aquaculture
Kilde: Akvakultur er,
i følge FN’s fødevareorga isatio FAO, eteg et so et kli ave ligt og
ressourceeffektivt fødevareerhverv.
http://www.fao.org/aquaculture/en/
Havopdrættede ørreder er sunde
Fødevarestyrelsen anbefaler
at spise fisk flere ga ge o uge , fordi ”Fisk
og især fed fisk indeholder
blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra
andre fødevarer. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-
sygdo
e sa
e lig et ed perso er, der sjælde t spiser fisk.”
Kilde:
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-mere-fisk/
Der er behov for flere opdrættede fisk
Efterspørgslen efter fisk stiger i takt med en voksende global befolkning. Vi er på vej fra ca. 6,5 mia.
mennesker til 10 mia. mennesker frem mod 2050. Verden mangler fisk. Både EU og FAO ønsker vækst i
akvakultur-produktionen. FAO har vurderet, at den globale produktion i akvakultur skal vokse med ca.
32% frem mod 2030 for at dække det stigende behov for fisk. Opdrættede fisk fra akvakultur er et
nødvendigt supplement til fangsterne af vilde fisk. Akvakultur er blandt de hastigst voksende
fødevareproduktioner i verden.
1